Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Tisztítsuk meg az Országot! projekt indul! - Hulladekvadasz.hu

Tisztítsuk meg az Országot! projekt indul!

Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel projekt indul, amelynek részeként megkezdődik az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolása.

A kormány az év elején elfogadta a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, ennek egyik kiemelt része az illegális hulladéklerakók felszámolása. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2020. július 22-én tartott sajtótájékoztatón, dr. Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, hogy a projekt az első üteme a 2019 második felében indított hulladékgazdálkodási racionalizálási programnak.

Dr. Boros Anita államtitkár egy korábbi sajtótájékoztatón. / Fotó: MTI

Dr. Boros Anita államtitkár egy korábbi sajtótájékoztatón. / Fotó: MTI

Tavaly áttekintették a hulladékgazdálkodás ügyét, idén tavaszra pedig kidolgozták azokat az előterjesztéseket, amelyek egyrészt a szankciórendszer, az illegális hulladék felszámolása, másrészt a gazdaságpolitikai kérdések kezelésére hivatottak. Ugyanakkor az ország megtisztítása és a szankciók mellett a terv az, hogy lerakópontokat is meghatározzanak, ahová legálisan lehet letenni azokat a tárgyakat, amelyekre a lakosságnak már nincs szüksége. Továbbá elkészült a nemzeti hulladékgazdálkodási stratégia is, amelyet szintén szeptemberben terjeszenek majd a kormány elé – tette hozzá Boros Anita.

Úgy fogalmazott, a projekt során korábban nem látott állami és önkormányzati együttműködéssel kísérletet tesznek az évtizedek alatt jogellenes hulladékelhelyezés eredményeként az erdőkben, a nemzeti parkok területén, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető hulladékok összegyűjtésére.

A megvalósításban közreműködik a MÁV Zrt., a Magyar Közút Zrt., az állami erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az önkormányzatok pályázati rendszerben a Belügyminisztérium koordinálásával.

2020. január 10. óta több mint 1000 bejelentés érkezett a Hulladékvadászok rendszerébe. / Fotó: Zeewa.io

2020. január 10. óta több mint 1000 bejelentés érkezett a Hulladékvadászok rendszerébe. / Fotó: Zeewa.io

A közreműködő szervezetek mindegyikénél kiválasztottak olyan pilot helyszíneket, amelyek alkalmasak lehetnek a hulladék felszámolásához szükséges intézkedések elemzésére. A pilot helyszínek értékelését követően ősszel megkezdődik a hulladékok felszámolása. Az idei év a projekt első üteme, amelynek eredményei alapján dolgozzák ki a következő időszakok feladattervét – tette hozzá az államtitkár.

A kormány július 15-ei ülésén döntött arról, hogy elfogadja az illegális hulladéklerakók felszámolásáról szóló előterjesztést – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Többek között ezért jött létre a HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelyen bárki bejelentheti, hogy milyen kategóriájú, becsült nagyságú hulladékkal és hol találkozott.

Forrás: MTI


Mi lesz a Hulladékvadásszal?

Most sokakban felvetődhet ez a kérdés. Nagy öröm számunkra, hogy 5 éves tevékenységünk beérett és állami szinten kiemelt helyen helyezkedik el a szemétdombok végleges felszámolása, szemetelés szankcionálása. Természetesen a tevékenységünket továbbra is folytatjuk segítve a mindenkori magyar államot, az illetékes szerveket és nem utolsósorban a tiszta környezetért tenni akaró embereket.

Légy Te is Hulladékvadász:

Szervezz közösségi szemétszedési akciókat:

Támogasd a Hulladékvadász fennmaradását, hogy minél hatásosabban végezhessük környezetmegóvó tevékenységünket. Továbbá, hogy a JÖN Alapítványunkkal környezetvédelemmel kapcsolatos edukációs kampányokat, szemétszedési eseményeket szervezhessünk, sőt ehhez a cikkhez hasonló tartalmakat készíthessünk. Nélküled nem sikerülhet!

  • Banki átutalással:
    Név: JÖN Alapítvány
    Számlaszám: 16200151-18537255  – Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.
  • Bankkártyás fizetéssel
    A megújult Hulladékvadász by Zeewa oldalán nem csak a JÖNt, hanem szemétszedési akciók megvalósulását is lehet támogatni.
  • Virtuális fizetőeszközökkel:
    Bitcoin adományozás
     és minden más virtuális fizetőeszközzel lehet támogatni a szervezetünk fennmaradását.
  • JÖN Környezetvédelmi nagykövetek
    Légy patrónus és ismerd meg a környezetvédelmi nagyköveteinket és támogasd egyéni környezetvédelmi céljaik elérését.

You may also like...