Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
2040-re több milliárd tonna műanyagszemét lehet a Földön - Hulladekvadasz.hu

2040-re több milliárd tonna műanyagszemét lehet a Földön

Egy friss kutatás szerint 2040-re több mint 1,3 milliárd tonna műanyagszemét halmozódhat fel a szárazföldön és az óceánokban, ha nem lépünk időben. 

A világban lévő műanyagszemét mennyiségének és mozgásának nyomon követésére kidolgozott számítógépes modell szerint még azonnali és koncentrált intézkedések ellenére is 710 millió tonna műanyag fog felhalmozódni a természetben – 460 millió tonna a szárazföldön és 250 millió tonna a vizekben – a következő két évtizedben – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A Leeds-i Egyetem, az Oxfordi Egyetem, a The Pew Charitable Trusts nevű amerikai jótékonysági szervezet és a SYSTEMIQ cég közös tanulmánya szerint évente csaknem 30 millió tonna műanyagszemét gyűlik fel a szárazföldön, mintegy 50 millió tonnát égetnek el a szabad ég alatt és további 11 millió tonna végzi a tengerekben.

A szennyezés mértéke várhatóan évről évre emelkedni fog. 2040-ben 133 millió tonna műanyagszemetet fognak elégetni, 77 millió tonna halmozódik fel a szárazföldön és 29 millió tonna az óceánokba kerül.
„Hacsak a világ nem cselekszik, akkor a becsléseink szerint több mint 1,3 milliárd tonna műanyaghulladék fog felhalmozódni a szárazföldön és a vizekben 2040-ig” – mondta Costas Velis, a Leeds-i Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy az egyébként súlyos környezeti károkat okozó szabad ég alatti szemétégetés nélkül ez a szám még nagyobb lenne.

Csatlakozz a Műanyagmentes július 2020 kihíváshoz – Sosem késő!

Az elemzés szerint a műanyagszennyezés legfőbb forrása a begyűjtetlen szilárd városi szemét, amelynek nagy része a háztartásokból származik.

Jelenleg a műanyagszemét nagyjából egynegyede begyűjtetlen marad, ami azt jelenti, hogy az embereknek maguknak kell megoldást találniuk a felgyülemlő szemétre. Húsz év múlva ez az arány már egyharmadra nő, ami éves szinten 143 millió tonna begyűjtetlen műanyagszemetet fog jelenteni.

Az óceáni műanyaghulladék problémája nem oldható újrahasznosítással

Az óceáni műanyaghulladék problémája nem oldható újrahasznosítással

A kutatók a probléma egy rejtett aspektusaként azonosították a szabad ég alatti szemétégetés gyakorlatát, amely – bár csökkenteni lehet vele a szárazföldön és az óceánokban felgyülemlő hulladék mennyiségét – az egészségre ártalmas anyagok és a globális felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok felszabadulásával jár együtt.

A globális műanyagszemét problémával kapcsolatos cikkeink a Hulladékvadász hírfolyamban olvashatóak.

A számítógépes szimuláció szerint megfelelő intézkedések hiányában több mint kétmilliárd tonnára fog rúgni a szabad ég alatt elégetett műanyagszemét mennyisége a 2016-2040 közötti időszakban.
A kutatók megállapították, hogy nem lehet csupán egyetlen módszerrel csökkenteni az óceánokba kerülő műanyaghulladék mennyiségét, ám a különböző intézkedések együttes alkalmazása révén 80 százalékkal lehetne csökkenteni a 2040-re előre jelzett mutatókat.

A szakemberek által szorgalmazott intézkedések között szerepel a műanyaggyártás és -használat növekedésének visszaszorítása, a papír és komposztálható anyagok előtérbe helyezése, az újrahasznosíthatóság szem előtt tartása a termékek és csomagolások tervezésekor, a hulladékbegyűjtési arányok javítása az alacsony és közepes jövedelmű országokban, valamint a nem hivatalos szemétgyűjtési gyakorlatok támogatása.

Forrás: MTI

You may also like...