Vándorsólyom és a természetbe eldobott maszk esete

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Egy vándorsólyom élelemnek nézhette a természetbe eldobott egyszer használatos maszkot az angliai Yorkshire parton – írja a Green Dream Alapítvány.

Driffield kisvárosában, Steve Shipley fotós szúrta ki a fiatal sólymot. “Nagyon szomorú volt látni, hogy küzd a maszkkal, mert valaki nem tudott megfelelően megszabadulni a maszktól” – a kép készítője.

Nem egyedi eset

Mindez pár hónapja a Koronavírus-világjárvány elején Kínában is tapasztalható volt, ahol az óceán partját szennyezték be az eldobált orvosi maszkokkal.

Eldobott egészségügyi maszkok a kínai partoknál. / Fotó: Oceansea

Eldobott egészségügyi maszkok a kínai partoknál. / Fotó: Oceansea

Veszélyes hulladék a használt maszk?

Sokan beszélnek a maszkok használatáról, hordási ciklusairól, de azok kidobásáról, semlegesítéséről kevesen emelnek szót.

Tudni kell, hogy a fertőzött vagy használt maszkok veszélyes hulladéknak minősülnek.

Ne a köztéri szemetesbe dobjuk ki, hanem minden esetben zárható zsákban kell dobjuk ki otthon vagy elkülönítve a veszélyes hulladéklerakó helyeken kell leadni. A házi készítésű textil maszk bár az orvosi maszk képességeihez képest kevésbé hatékony, de például egy rövid vásárlás során megfelelő opció lehet a fertőzés ellen. Továbbá kisebb az esély arra, hogy a felelőtlenebb embertársaink eldobálják úton útfélén.

A vándorsólyom esete miatt is kérünk mindenkit, hogy ha tehetik újrahasználható maszkot használjanak vagy – tisztelet a kivételnek – legalább a kukába dobják ki egyszer használatos maszkjukat, mivel az veszélyt jelent a biológiai sokféleségünkre.

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: