Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Otthon is eldobod? - Cigicsikk a kukába való! - Hulladekvadasz.hu

Otthon is eldobod? – Cigicsikk a kukába való!

Otthon is eldobod? – ez az idei cigicsikkmentes hónap nagy kérdése azon dohányosok felé, akik nem találják a cigicsikkeiknek a kukát.

Természetesen tisztelet a kivételnek, de a dohányos lakosság egy döntő hányada rendszeresen rossz helyre dobja el káros szokásuk hulladékát. Nemcsak, hogy nem törődnek azok környezetszennyező hatásával (íme 10 sokkoló tény), hanem egyszerűen normálisnak is tekintik ezt a rossz kulturális szokást.

Otthon is eldobod?

Otthon is eldobod?

Cigicsikkmentes kihívás, azoknak akik ezen változtatni akarnak

A Jövő Öko-Nemzedéke, röviden JÖN Alapítvány októberi kihívással egybekötött edukációs kampányának az a célja, hogy a cigicsikkek és egyéb dohányzásból visszamaradt hulladékok környezetszennyező hatására, hiteles tájékoztatást nyújtani a dohányzó lakosságnak, valamint felhívni a figyelmüket ezen hulladékok környezettudatos elhelyezésének módjaira.

30 és egy plusz nap, menni fog?

Általános vélekedés, hogy egy jó (vagy rossz) szokás beidegződéséhez közel egy hónapra van szükség. Emiatt is évről évre egyre népszerűbbek az egy hónapos kihívások.

Vajon elég 30 nap arra, hogy az eldobott cigicsikkek eltűnjenek az utcákról? – szerk.

Az októberi Cigicsikkmentes kihívás erre tesz kísérletet, amelyben többek között a dohányzók azon tömegeit szólítja meg, akik rendszeresen vagy alkalmanként eldobálják, elhagyják az elszívott cigarettájuk csikkjét.

Fiókáját etette cigicsikkel egy madár Floridában

Fiókáját etette cigicsikkel egy madár Floridában. / Fotó: Karen Mason

Mindezek mellett felhívja a teljes társadalom figyelmét is felhívja a környezetünk védelmének fontosságára, hiszen a tiszta környezet közös érdekünk.

Mik az eddigi visszajelzések?

A JÖN Alapítvány által végzett nem reprezentatív felmérés szerint szinte mindenkit zavarnak az eldobott cigicsikkek. Az utóbbi közel 2 évben végzett cigicsikkmentes edukációs kampányok, hónapos kihívások tapasztalatai azok, hogy a figyelemfelhívás segít és kevesebben dobják el vagy legalábbis törekednek arra, hogy egy közeli kukába elhelyezzék a csikkeiket.

Egy egyszerű fémalapú üres krémes doboz is megfelelő zsebhamutartónak. / Fotó: MTVA

Egy egyszerű fémalapú üres krémes doboz is megfelelő zsebhamutartónak. / Fotó: MTVA – Kék bolygó magazin

Zsebhamutartó a megoldás?

Több olyan visszajelzést kaptunk, hogy a javaslatunkra a dohányos lakosság zsebhamutartó eszközt beszerzett, aminek a segítségével minimalizálja az eldobott csikkek mennyiségét.

Mi az igazi megoldás?

Erre nincs jobb válasz, mint a leszokás a dohányzásról.

Otthon is eldobod? – kérdésünkre úgy véljük minden dohányos azt válaszolná, hogy nem dobja el, de vajon az utcán, akkor miért teszi?

A cigicsikkekkel kapcsolatos cikkeink és további érdekességek a témában a Cigicsikkmentes rovatban olvashatóak.

You may also like...