Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Sikeres szemétszedési akciók és illegális hulladéklerakások felderítése a Hulladékvadászoktól - Hulladekvadasz.hu

Sikeres szemétszedési akciók és illegális hulladéklerakások felderítése a Hulladékvadászoktól

Az elmúlt hónapokban a Hulladékvadászok elkötelezett csapatai aktív szerepet vállaltak a szemétszedésben és az illegális hulladéklerakások felderítésében. Május és június során végzett munkájuk kiemelkedő eredményeket hozott, amelyek jelentősen hozzájárultak a környezetünk tisztaságának megőrzéséhez.

Május hónapban a Hulladékvadászok Isaszegi és Szegedi Civil Járőrei összesen 16 bejelentést dolgoztak fel sikeresen.

 A Szegedi járőrök kiválóan végezték munkájukat, amikor utánfutós biciklivel járőrözve rövid idő alatt összegyűjtötték a kisebb szemétkupacokat. Amikor nagyobb mennyiségű hulladékot találtak, gyorsan intézkedtek és konténert hívtak, hogy hatékonyan és biztonságosan távolítsák el azokat.

Az Isaszegi Hulladékvadászok egyesületi formában tevékenykednek, így nem csak a környezet takarításában, de a Hulladékvadász járőrszolgálat ellátásában is részt vesznek. Rendszeres összejöveteleken keresztül tisztítják meg a környéket, miközben figyelnek az illegális hulladéklerakásokra, és ezek bejelentését is végzik.

Az egész folyamat során kiemelkedő szerepet játszott a Hulladékvadászok applikációja, amely végig tökéletesen működött. Az applikáció segítségével a résztvevők könnyedén rögzíthették a megtisztított területeket előtte és utána, képekkel dokumentálva az eredményeket. Ezáltal átláthatóvá vált, hogy mennyi hulladékot sikerült eltávolítani, és milyen nagyszerű eredményeket értek el az önkéntesek.

     

bejelentett kép  illegális lerakatról                                                                                                                            megtisztított terület

Azonban fontos kiemelni, hogy mindez a Hulladékvadászok munkája és erőfeszítései mellett nem lenne lehetséges a támogatók nélkül. A hulladékok szállítása, lerakása és válogatása jelentős költségekkel jár, és ezeket a költségeket a támogatók finanszírozzák. Az önkéntesek elhivatottsága és az adományok segítsége nélkül az egész rendszer nem működne zökkenőmentesen. Május-június hónapban a Mapei Kft. segitségével zajlott az alapítvány tevékenysége, amit ezúton is külök köszönünk.

„Meggyőződésem, hogy abban a környezeti helyzetben, amelyben Földünk van, mindenkinek megvan a maga tennivalója, hogy bolygónk a jövő nemzedék számára is olyan maradjon, mint amilyennek nekünk magadatott. Ez nem pénz, hanem elsősorban szándék és etika kérdése.”   ( Markovich Béla  Mapei ügyvezető igazgató )

A júniusi hónapban a Pest Megyei járőrök is aktívan részt vettek a Hulladékvadászok munkájában. Több helyszínen sikerült illegális hulladéklerakásokat felderíteniük, és az önkéntesek gondoskodtak a hulladék konténerekbe helyezéséről. A szállításukat és feldolgozásukat a Hulladékvadászok megbízható és hosszú távú befogadó partnere vállalta el. 

                       

A pest megyei partnerünk kiemelkedő szerepet játszik a Hulladékvadászok munkájában. Ők válogatják és dolgozzák fel az összegyűjtött hulladékot. A júniusi hónapban összesen 65 köbméternyi hulladékot sikerült elszállítani és feldolgozni, ami jelentős mennyiségnek számít. A leválogatás után kapott eredmények szerint az összegyűjtött illegális hulladékok fajtáinak az eloszlása a következők szerint alakult: 20% építési- bontási hulladék (17 01 07)  , 40% fémhulladék (17 09 04)  , 10% fa hulladék (17 02 01) , 20% lom hulladék (20 03 07) 10% egyéb hulladék. A leválogatott tételek egy része így újrahasznosíthatóvá vált és visszakerülhet a körforgásba. 

A Hulladékvadászok elkötelezettsége, az applikáció hatékony működése, valamint a támogatók nagylelkű segítsége révén sikerült kiemelkedő eredményeket elérni a szemétszedés és az illegális hulladéklerakások felderítése terén. Ez az összefogás és önkéntes munka hozzájárul a tiszta és élhető környezet megőrzéséhez, és remélhetőleg további önkéntesek csatlakoznak a Hulladékvadászokhoz a jövőben, hogy közösen védelmezzük környezetünket.

Május és június hónapban az alapítványunk lelkes aktivistái kiemelkedő erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy tisztábbá tegyék a környéket. Ricsi és Attila, az alapítvány két elkötelezett tagja, járőröztek Szegeden és Isaszegen. Ahhoz, hogy jobban megérthessük, hogyan járultak hozzá az önkéntesek a tisztább környezethez, interjút készítettünk velük.

A szegedi hulladékvadászunk járőrözik is és az ottani bejelentéseket ellenőrzi, és megosztotta velünk tapasztalatait. Elmondta, hogy a bejelentések alapján észlelik a város különböző területein felhalmozódó szemetet. Rendszeresen bejárják ezeket a területeket, és lépéseket tesznek a problémák megoldása érdekében. „Az emberek segítőkészek, többnyire törekszenek jól értelmezhető bejelentést tenni, minél több információ átadásával, de akad köztük olyan is, aki nem igazán érti, hogy jó fotó és/vagy leírás nélkül adott esetben esélytelen beazonosítani a problémát. . Leginkább azt tapasztaljuk, hogy élelmiszer csomagolás, pet palack, aludoboz, de gyakori még az építési hulladék, illetve sok használható ruha is a kupacokban végzi.

Minden hónapban legalább egyszer igyekszünk tartani egy nagyobb bejelentés felszámolást, ezt több emberrel (3-5 fő) végezzük. Ezen kívül igyekszem minden héten átnézni a beérkező bejelentéseket, illetve ellenőrizni a már meglévőket, hogy milyen állapotban vannak. Természetesen ha lehetséges, feltakarítom az adott helyszín(eke)t.  – mondta Ricsi.

Az isaszegi hulladékvadászunk pedig, aki ugyanezt a fontos munkát végzi, szintén megosztotta gondolatait velünk. ” Célom, hogy felhívjam a figyelmet a szemétproblémára és aktívan részt vegyek a környezetvédelemben.” – hangsúlyozta Attila.

Az aktivisták szorgalma és elkötelezettsége alapvető fontosságú az alapítvány munkájában. A szemetet szedő akciók nemcsak a város tisztaságát javítják, hanem a lakosság környezettudatosságát is erősítik. Az önkéntesek példamutató tevékenysége további inspirációt nyújt mindannyiunknak a hulladékprobléma kezelésében.

Az alapítványunk az elkövetkező hónapokban tovább folytatja az ilyen jellegű akciókat, és még több embert igyekszik bevonni a közös erőfeszítésekbe. Együttműködve és összefogva mindenki tehet a városunk és környezetünk javára.

You may also like...