Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Miért kell megvárni, amíg a toklász teljesen kiszárad és veszélyessé válik emberre, állatra? (Olvasónk levele) - Hulladekvadasz.hu

Miért kell megvárni, amíg a toklász teljesen kiszárad és veszélyessé válik emberre, állatra? (Olvasónk levele)

A napokban levelet kaptunk egy olvasónktól, aki a lakóterének kaszálása utáni állapotokra hívta fel a figyelmet. Különösen a toklász veszélyére emberre és állatra is.

A XIII. kerület északkeleti részében (Gönczöl utca – Kámfor utca – Tatai út – Rákos patak által határolt terület) cirka 2-3 hete megtörtént a közterületek kaszálása, azonban a  külsős vállalkozó nem szedte össze a kaszálás után maradt szálas növények maradványait, aminek jelentős hányada toklász -ami közönséges gyomnövény.

Mi is a toklász?

A toklász egy átkozott, alattomos kis növénydarabka, mégpedig az egérárpa (Hordeum murinum) nevű gyomnövény kalászának része. Az egérárpa megnő, kalászosodik, majd úgy júliusra a kalászok kiszáradnak, elkezdenek szétesni, és részei, a termést védő toklászok mindenfélére ráakadva-beszúródva hordatják szét magukat, hogy fajtája kutyák és gazdáik bánatára minél szélesebb e világon elterjedhessen.

Az el nem takarított toklász komoly sérüléseket okozhat embernek, állatnak is. Fotó: hulladekvadasz.hu

Az el nem takarított toklász komoly sérüléseket okozhat embernek, állatnak is. Fotó: hulladekvadasz.hu

A természet ennek eléréséhez valóban csodálatra méltó szerkezetet ötlött ki: a toklász hegyével képes befúródni, majd hegyesszögben egyirányban álló szálkái révén ezután csakis egy irányba, befelé képes fúródni-haladni a szövetekben, nehogy véletlenül is le- vagy kiessen. (A horgászhorog hegyéhez hasonlóan működik.)

Tehát: ha kiszárad, akkor terjed és válik veszélyeesé! A lekaszált gyom az elmúlt két hétben kiszáradt, összeszedésére eddig kevés vállalkozó szellemű egyént láttam. Kérdezem a XIII. kerületi FKF dolgozóit, vezetőjét: miért kell megvárni, amíg kiszárad, s a szél széthordja teljesen az amúgy is emberre állatra egyaránt veszélyes gyomot?

A tegnapi napon (2016.06.06.) a XIII. kerület önkormányzatának és a kerületi közterület fenntartó társaság hanyagságának köszönhetően egy kényszerszabadság mellet a IV. kerületi állatklinikára kellett rohanni az éppen 1 éves francia bulldogommal és 23.000 Ft-ért ki kellett szedetni endoszkóppal, az orrüregéből egy 3-4 cm-e toklászt (1 nap alatt komolyabb problémát okozott volna, aminek hatásaként a kutya pofáját fel kellett volna nyitni, ami egy sokkal komolyabb műtét lett volna és egy kiállítási kutyát örökre elcsúfítottak volna!!!)

Szerencsére hamar a rendelőbe került, így nem lett nagyobb baj. Viszont a kutyát olyan trauma érte, amitől nem mer a zöld területre menni, hogy elvégezze a dolgát (hozzáteszem: nekem is könnyebb onnan felszedni hagyatékát!)! Ezt remélhetőleg hamar kiheveri a lelkem, mert szeret(ett) a zöldben rohangálni…

Ezzel kapcsolatosan: a kutyafuttatók szintén tele vannak toklászos egérárpával, ha én mennék oda, hogy lesarlózzam, akkor még engem büntetne meg a hatóság természetkárosításért.. Kérdem (szintén az illetékest): ezen területeket mikor fogja gyommentesíteni a társaság? Talán, amikor már végleg leszáradt és veszélyessé vált a kutyák számára? Kaszálás mellett legyenek szívesek a gyom elszállításáról ez esetben azonnal (!!!) gondoskodni.

Az FKF munkatársairól két eset:
#1.:
Tegnapi napon (2016.06.06.), miközben rohantam a kutyával a klinikára két egyén nagyon ráérősen kapirgált egy árnyékos földdarabot a Kámfor utcában (megjegyzés: a Kámfor utca zöldterülete szinte végig árnyékos a bicikli út melletti fák jótékony hatására), visszafelé ez a két egyén 10-15 méterrel arrébb az Angyalföldi vasútállomással szemben levő parkos területen heverészett! Így nem szedi össze magát a kaszált növénytörmelék.

#2.:
A mai napon munkába menet (2016.06.07.) látom, hogy ma már 2-ről 8 főre bővült az FKF emberi állomány – ez végre haladás. De kérdem: Miért kell 8 főnek bandába verődve ugyanazt a 2 négyzetmétert kapirgálnia? Ez hatékony? Miért nincs utca szinten felosztva 2-2 emberre?

Zárszóképpen:
A tegnap napon keletkezett károm:
1 db fizetetlen szabadság: 25.000 Ft.
1. db kutya műtét: 23.500 Ft
1. db cég által fizetett, de kihagyott képzés: 150.000 Ft.

A fenti káromat KI fogja megfizetni az önkormányzat hanyagsága, nemtörődömsége miatt???