Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Hulladékvadász hatás ! Avagy amikor eltűnik a cigicsikk az utcákról …. - Hulladekvadasz.hu

Hulladékvadász hatás ! Avagy amikor eltűnik a cigicsikk az utcákról ….

 

Azt, hogy mikor lesz Cigicsikkmentes Magyarország még nem tudjuk, de azt már igen, hogy idén Vác is meglépte a lehetetlent és dohányzási korlátozásokat vezettek be a belváros közterületein.

 

Hogyan jöttünk mi a képbe?

Akik esetleg még nem hallottak volna róla, a környezetvédelmi szervezetünk a környezetünk hulladékmentesítésén és annak tisztaságának megóvásán felül a legapróbb de annál veszélyesebb hulladék problémára az eldobott cigicsikkekre hívja fel a figyelmet . Tavaly előtt indítottuk el és mára már egész éves tevékenységünké vált a Cigicsikkmentes Magyarország kampány amiben rendszeresen felhívjuk a lakosság figyelmét az eldobott cigicsikkek környezetszennyező problémájára.

 

 

 

Ehhez a kampányunkhoz csatlakozott tavaly Vác városa is és született meg az a rendelet ami kimondja, hogy Vác város belvárosának sétáló utcáin tilos a dohányzás.

 

https://vaci-naplo.hu/2022/02/dohanyzasi-korlatozasokat-vezettek-be-a-varos-kozteruletein/

 

Ezen szabályok betartását az egészségügyi államigazgatási szerv és a helyi közterület felügyelet munkatársai fogják figyelemmel kísérni és kiszabni szabálysértés esetén a 20.000 Ft-tól akár 50.000 Ft-ig terjedő bírságot is .
A helyi lakosságot tiltó és figyelmeztető táblák fogják tájékoztatni hol nem lehet majd rágyújtani.
Természetesen lesznek a tilalmi zónákon kívül dohányzásra kijelölt helyek is, ezeket szintén feltüntetik majd de a lényeg hogy a belváros sétaló részein ami a gyalogos forgalomnak van fenntartva megszűnik végre az eldobált csikk gusztustalan látványa.

 

És hogy miért is fontos ez annyira nekünk a látványromboló utca kép mellett?

 

A cigaretta nem csak addig káros az elszívójára és a környezetére, amíg füstöl. A természetre például eldobált cigicsikkek formájában jelenti a legnagyobb veszélyt.

 

 

 

 

 

Ugyanis egy eldobott cigicsikk akár 4000 toxikus kémiai anyagot is tartalmazhat . A cellulóz-acetátból készült szűrők pedig nem bomlanak le gyorsan, sőt akár több mint 10 évig egyben maradhatnak.

 

 

Ezeken kívül idővel a műanyag szűrők is mikroműanyaggá esnek szét, amely könnyen bekerül a táplálékláncba, így a mi tányérunkon lévő ételekbe is.

 

Érdemes ezen tényeken komolyan elgondolkozni és minél előbb csatlakozni a Cigicsikkmentes Magyarország Kampányunkhoz.

 

Mert a JÖN Alapítvány továbbra is arra törekszik, hogy egy tisztább és cigicsikkmentesebb országban élhessünk

You may also like...