Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Óceáni szemét döntő hányada a cigicsikk

Az óceáni szemét brutális mennyiségéről szinte mindenki hallott. Sokan rosszul tudják nem a műanyag szívószálak alkotják ennek döntő részét és nem is a PET.

Már egy jó ideje a műanyag szívószál az első számú közellenség: vállalatok, városok és még néhány ország is lépéseket tett a betiltásuk érdekében. Azonban van egy újabb bűnbak a színen.

A cigicsikkek— a cigaretta bosszantó és mérgező maradványai — olyan műanyagot tartalmaznak a szűrőjükben, melyek biológiailag nem bomlanak le. Ezek a csikkek nagyon könnyen utat találnak az óceánba egyszerűen azért, mert az emberek gondolkodás nélkül könnyedén félrehajítják őket. Ha megszabadulunk a cigarettacsikkektől, akkor az ember, az óceánok és a tengeri élőlények egészségén egyaránt segíthetünk.

óceáni szemét

óceáni szemét

“Elég egyértelmű, hogy a szűrők semmiféle egészségügyi előnyt nem jelentenek. Ez csak egy marketing eszköz, ami megkönnyíti az embereknek a döntését a dohányzás mellett,” – mondta a NBC News-nak Thomas Novotny, a San Diego Állami Egyetem közegészségügyi professzora, valamint a Cigarette Butt Pollution Project /Cigarettacsikk Szennyezés elnevezésű projekt/ vezérigazgatója.

“Jelentős szennyezőanyag is, rengeteg műanyag hulladékkal. Szerintem nincs mit gondolkodni azon, hogy ennek a folytatását nem szabad engedni.”

Rossz az embernek és az óceánnak

Megközelítőleg 5,5 billió szál cigarettát gyártanak világszerte évente és ezek többségének a szűrője – a Cigarette Butt Pollution Project szerint ez a szám 4,96 billió szűrő – cellulóz-acetátból készül. Akár egy évtizedig, vagy tovább is eltarthat, mire a cellulóz-acetát ultraibolya sugárzás hatására lebomlik, melynek következtében viszont a mérgező műanyagok kisebb darabokban szóródnak szét.

óceáni szemét

A szűrők látszólag csökkentik a kátrány mennyiségét, amit a dohányos belélegez, amikor beleszív a cigarettába. De a szűrők így arra ösztönzik a dohányosokat, hogy mélyebben lélegezzék be a füstöt, hogy ugyanazt az érzést idézze elő a kátrány és a nikotin. Az eredmény pedig egy ártalmas termék egészségesebb változatának az illúziója.

A szűrők a környezetünket terhelő műanyaghulladék mennyiségét is tovább növelik. Az elmúlt 32 évben az Ocean Conservancy éves nemzetközi part menti takarítási projektje során cigarettacsikkeket találtak a legnagyobb számban. A 2017-es takarítás során 2,4 millió darabot találtak belőlük a világ strandjain, más hulladéktípusok között. (Összehasonlításképpen, ugyanebben az évben 644.000 műanyag szívószálat gyűjtöttek össze.)

Az óceáni szemét méretei elképesztőek. A legújabb kutatási eredmények szerint az összértéke kontinensnyi méreteket öltött.

Arról természetesen nincsenek kimutatások, hogy hány darabot sodort be a víz az óceánba a strandokon eldobált csikkek közül. Az NBC News jelentése szerint tudósok beszámolói alapján tengeri madarakban és teknősökben is megtalálták a cigaretták maradványait. Még vízi bolhák és mikrobaktériumok is szennyeződtek cigarettával.
Látszólag tisztában lévén a cigarettacsikk-szennyezés problémájával, a dohányipari vállalatok már régóta próbálnak segíteni a dohányosoknak a csikkek megfelelő elhelyezésében szemetelés-ellenes kampányok szponzorálásával és állandó, valamint eldobható hamutartók forgalmazásával. Az R.J. Reynolds Tobacco Co. dohányipari vállalat például egy ízben eldobható tasakokat terjesztett a dohányosok körében, hogy abba helyezzék el a csikkjeiket.

A dohányosok azonban nehezen tudnak leszokni a cigicsikk-pöckölős viselkedésről.

Az NBC News iparági fókuszcsoportokat idézett, melyek szerint a dohányosok a hamutartókat azért nem használják, mert túlságosan undorítónak találják azokat és úgy vélik, hogy a szűrők biológiailag lebomlanak, valamint hogy a csikkeket a földre kell helyezni. Egy csoport még azt is hozzátette, hogy a csikk környezetbe pöckölése a “dacos / lázadó dohányos rituálé természetes kiterjesztése”.

Cigicsikkek károsabbak a környezetre mint a szívószálak. Bővebben a képre kattintva lehet tájékozódni.

Cigicsikkek károsabbak a környezetre mint a szívószálak. Bővebben a képre kattintva lehet tájékozódni.

Most tehát számos csoport dolgozik azon, hogy megfékezze a cigarettacsikk szennyezés egyre jelentősebb terjedését és megmentse az óceánokat. Novotny csoportja rendelkezik egy politikai állásfoglalási listával, mely például olyan intézkedési javaslatokat tartalmaz, mint: magukra a dohányipari vállalatokra helyezni a csikkek feltakarításának terhét, tilalmat rendelni el az eldobható szűrőkre, peres eljárásokat indítani a cigaretták okozta környezeti ártalmak miatt, valamint teljesen megszüntetni a dohányzást. A The Truth /Az Igazság/ elnevezésű cigaretta-ellenes kampány ugyancsak a csikkeket támadja.

Cigicsikk halom egy budapesti BKV - BKK megállóban. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Cigicsikk halom egy budapesti BKV – BKK megállóban. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A törvényhozók sokat küzdöttek a szűrők betiltásáért és a szemetelés-ellenes törvényeket mindig nehéz volt betartatni. Novotny elmondta az NBC News-nak, hogy a cigaretta emberi egészségre kifejtett káros hatásai miatt bármilyen komolyabb szűrők elleni mozgalomnak valószínűleg szüksége lesz az American Cancer Society /Amerikai Rákellenes Társaság/, az American Lung Association /Amerikai Tüdő Egyesület/ és az American Heart Association /Amerikai Szív Egyesület/ közreműködésére.

Az óceáni szemét nem az óceán szemete, hanem mi emberek vagyunk érte felelősek. A kialakult hulladékprobléma azonnali megoldásokat követel. A kialakulásáról szóló videónk ide kattintva elérhető.

Természetesen a környezet egészsége az ember egészségét is jelenti; most már csak mindenkit meg kell győzni arról, hogy így gondolkodjon.

Forrás: MNN.com

Borítókép: ucubestudio/Shutterstock

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek