Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Óceáni szemét döntő hányada a cigicsikk - Hulladekvadasz.hu

Óceáni szemét döntő hányada a cigicsikk

Az óceáni szemét brutális mennyiségéről szinte mindenki hallott. Sokan rosszul tudják nem a műanyag szívószálak alkotják ennek döntő részét és nem is a PET.

Már egy jó ideje a műanyag szívószál az első számú közellenség: vállalatok, városok és még néhány ország is lépéseket tett a betiltásuk érdekében. Azonban van egy újabb bűnbak a színen.

2020-ban ismét Cigicsikkmentes kihívás!

A cigicsikkek— a cigaretta bosszantó és mérgező maradványai — olyan műanyagot tartalmaznak a szűrőjükben, melyek biológiailag nem bomlanak le. Ezek a csikkek nagyon könnyen utat találnak az óceánba egyszerűen azért, mert az emberek gondolkodás nélkül könnyedén félrehajítják őket. Ha megszabadulunk a cigarettacsikkektől, akkor az ember, az óceánok és a tengeri élőlények egészségén egyaránt segíthetünk.

óceáni szemét

óceáni szemét

„Elég egyértelmű, hogy a szűrők semmiféle egészségügyi előnyt nem jelentenek. Ez csak egy marketing eszköz, ami megkönnyíti az embereknek a döntését a dohányzás mellett,” – mondta a NBC News-nak Thomas Novotny, a San Diego Állami Egyetem közegészségügyi professzora, valamint a Cigarette Butt Pollution Project /Cigarettacsikk Szennyezés elnevezésű projekt/ vezérigazgatója.

„Jelentős szennyezőanyag is, rengeteg műanyag hulladékkal. Szerintem nincs mit gondolkodni azon, hogy ennek a folytatását nem szabad engedni.”

Rossz az embernek és az óceánnak

Megközelítőleg 5,5 billió szál cigarettát gyártanak világszerte évente és ezek többségének a szűrője – a Cigarette Butt Pollution Project szerint ez a szám 4,96 billió szűrő – cellulóz-acetátból készül. Akár egy évtizedig, vagy tovább is eltarthat, mire a cellulóz-acetát ultraibolya sugárzás hatására lebomlik, melynek következtében viszont a mérgező műanyagok kisebb darabokban szóródnak szét.

óceáni szemét

A szűrők látszólag csökkentik a kátrány mennyiségét, amit a dohányos belélegez, amikor beleszív a cigarettába. De a szűrők így arra ösztönzik a dohányosokat, hogy mélyebben lélegezzék be a füstöt, hogy ugyanazt az érzést idézze elő a kátrány és a nikotin. Az eredmény pedig egy ártalmas termék egészségesebb változatának az illúziója.

A szűrők a környezetünket terhelő műanyaghulladék mennyiségét is tovább növelik. Az elmúlt 32 évben az Ocean Conservancy éves nemzetközi part menti takarítási projektje során cigarettacsikkeket találtak a legnagyobb számban. A 2017-es takarítás során 2,4 millió darabot találtak belőlük a világ strandjain, más hulladéktípusok között. (Összehasonlításképpen, ugyanebben az évben 644.000 műanyag szívószálat gyűjtöttek össze.)

Az óceáni szemét méretei elképesztőek. A legújabb kutatási eredmények szerint az összértéke kontinensnyi méreteket öltött.

Arról természetesen nincsenek kimutatások, hogy hány darabot sodort be a víz az óceánba a strandokon eldobált csikkek közül. Az NBC News jelentése szerint tudósok beszámolói alapján tengeri madarakban és teknősökben is megtalálták a cigaretták maradványait. Még vízi bolhák és mikrobaktériumok is szennyeződtek cigarettával.
Látszólag tisztában lévén a cigarettacsikk-szennyezés problémájával, a dohányipari vállalatok már régóta próbálnak segíteni a dohányosoknak a csikkek megfelelő elhelyezésében szemetelés-ellenes kampányok szponzorálásával és állandó, valamint eldobható hamutartók forgalmazásával. Az R.J. Reynolds Tobacco Co. dohányipari vállalat például egy ízben eldobható tasakokat terjesztett a dohányosok körében, hogy abba helyezzék el a csikkjeiket.

A dohányosok azonban nehezen tudnak leszokni a cigicsikk-pöckölős viselkedésről.

Az NBC News iparági fókuszcsoportokat idézett, melyek szerint a dohányosok a hamutartókat azért nem használják, mert túlságosan undorítónak találják azokat és úgy vélik, hogy a szűrők biológiailag lebomlanak, valamint hogy a csikkeket a földre kell helyezni. Egy csoport még azt is hozzátette, hogy a csikk környezetbe pöckölése a „dacos / lázadó dohányos rituálé természetes kiterjesztése”.

Cigicsikkek károsabbak a környezetre mint a szívószálak. Bővebben a képre kattintva lehet tájékozódni.

Cigicsikkek károsabbak a környezetre mint a szívószálak. Bővebben a képre kattintva lehet tájékozódni.

Most tehát számos csoport dolgozik azon, hogy megfékezze a cigarettacsikk szennyezés egyre jelentősebb terjedését és megmentse az óceánokat. Novotny csoportja rendelkezik egy politikai állásfoglalási listával, mely például olyan intézkedési javaslatokat tartalmaz, mint: magukra a dohányipari vállalatokra helyezni a csikkek feltakarításának terhét, tilalmat rendelni el az eldobható szűrőkre, peres eljárásokat indítani a cigaretták okozta környezeti ártalmak miatt, valamint teljesen megszüntetni a dohányzást. A The Truth /Az Igazság/ elnevezésű cigaretta-ellenes kampány ugyancsak a csikkeket támadja.

Cigicsikk halom egy budapesti BKV - BKK megállóban. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Cigicsikk halom egy budapesti BKV – BKK megállóban. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A törvényhozók sokat küzdöttek a szűrők betiltásáért és a szemetelés-ellenes törvényeket mindig nehéz volt betartatni. Novotny elmondta az NBC News-nak, hogy a cigaretta emberi egészségre kifejtett káros hatásai miatt bármilyen komolyabb szűrők elleni mozgalomnak valószínűleg szüksége lesz az American Cancer Society /Amerikai Rákellenes Társaság/, az American Lung Association /Amerikai Tüdő Egyesület/ és az American Heart Association /Amerikai Szív Egyesület/ közreműködésére.

Az óceáni szemét nem az óceán szemete, hanem mi emberek vagyunk érte felelősek. A kialakult hulladékprobléma azonnali megoldásokat követel. A kialakulásáról szóló videónk ide kattintva elérhető.

Természetesen a környezet egészsége az ember egészségét is jelenti; most már csak mindenkit meg kell győzni arról, hogy így gondolkodjon.

Forrás: MNN.com

Borítókép: ucubestudio/Shutterstock

You may also like...