Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Cigicsikkek károsabbak a környezetre, mint a szívószálak - Hulladekvadasz.hu

Cigicsikkek károsabbak a környezetre, mint a szívószálak

Cigicsikkek hevernek az úton, az út mellett, sőt már kimutathatóan az óceánokban is, ami a legújabb vizsgálatok szerint károsabbak a környezetre, mint a szívószálak.

Annak ellenére, hogy milyen sok figyelem irányul a műanyag szívószálak felé, nem ez az elsődleges probléma. A műanyag szívószálak reflektorfénybe kerültek a nagyobb vállalatoknál, forgalmazóknál, valamint különböző országokban és városokban. Mindenki, többek között Marriott és Hyatt mellett a Starbucks és a McDonald’s is bevezeti a műanyag szívószálak betiltását.

Felejtse el a szívószálakat, sokkal nagyobb károkat okoznak a cigicsikkek – írja a World Economic Forum

Az NBC mostani kimutatása szerint azonban rossz helyre fókuszáljuk az erőinket. Egy új tanulmány szerint, hogy a legnagyobb hulladékot az óceánokban nem a műanyag szívószálak, de még nem is a műanyag zacskók, hanem a cigarettacsikkek képzik.

Cigicsikk halom közterületen. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Cigicsikk halom közterületen. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Nem csak az a gond, hogy a cigaretták már mindenhol jelen vannak, de még a hulladék kezelésük is rendkívül szabályozatlan, aminek következtében szinte végtelen számban az óceánba kerülnek. Azonban már több magánszemély és egyesület is felvette a harcot, hogy ezen változtasson.

“1980 óta a cigicsikkek képezték az éves tengerparti és városi takarításból származó hulladék 30-40%-át.”

A Cigarette Butt Pollution Project abban reménykedik, hogy betiltassák a cigaretta filtereket, melyek cellulóz acetátból készülnek. Az NBC szerint ahhoz, hogy ez a fajta műanyag lebomoljon, több mint egy évtizedre van szükség. A közel 5,6 billió cigarettának, amit egy év alatt ezzel a fajta filterrel gyártanak, közel kétharmada felelőtlenül kerül kidobásra.

A kampány alapítója és egészségügyi professzora Thomas Novotny szerint ezek a filterek nem nyújtanak semmilyen egészségügyi előnyt, sokkal inkább marketing eszköz, mellyel azt sugallják, hogy “könnyebbé teszik az emberek számára a dohányzást”.

Nem csak az elhivatott aktivisták figyeltek fel a filterek potenciális veszélyeire – a dohánygyárak is utána jártak annak, hogy biológiailag lebomló filtereket és hordozható hamutartókat dobjanak a piacra, hogy megfékezzek a cigaretták felelőtlen kidobását. Erőfeszítéseik azonban idáig nem vezettek eredményhez, így a dohányzók továbbra is eldobják a cigi csikkeket.

Egy átlagos kép budapesti buszmegállók mentén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Egy átlagos kép budapesti buszmegállók mentén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Miközben a dohánygyárak és startupok továbbra is keresik a megoldást a növekvő cigaretta hulladék ellen, Novotny és sokan mások is azért harcolnak, hogy betiltassák a cigaretta filtereket. Eddig nem jártak sikerrel, annak köszönhetően, hogy számtalan törvényhozó részesedéseket kap a dohányiparból.

A cigicsikkek nem csak az óceánokban okoznak komoly gondot, hanem a településeinken is. Sajnos a XXI. században is a dohányosok egy része képtelen az elszívott cigit a megfelelő hulladékedényzetbe helyezni. Inkább mindenhova szétpöccentik, dobják, mintha elő lenne írva.

You may also like...