Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Cigicsikkek károsabbak a környezetre, mint a szívószálak

Cigicsikkek hevernek az úton, az út mellett, sőt már kimutathatóan az óceánokban is, ami a legújabb vizsgálatok szerint károsabbak a környezetre, mint a szívószálak.

Annak ellenére, hogy milyen sok figyelem irányul a műanyag szívószálak felé, nem ez az elsődleges probléma. A műanyag szívószálak reflektorfénybe kerültek a nagyobb vállalatoknál, forgalmazóknál, valamint különböző országokban és városokban. Mindenki, többek között Marriott és Hyatt mellett a Starbucks és a McDonald’s is bevezeti a műanyag szívószálak betiltását.

Felejtse el a szívószálakat, sokkal nagyobb károkat okoznak a cigicsikkek – írja a World Economic Forum

Az NBC mostani kimutatása szerint azonban rossz helyre fókuszáljuk az erőinket. Egy új tanulmány szerint, hogy a legnagyobb hulladékot az óceánokban nem a műanyag szívószálak, de még nem is a műanyag zacskók, hanem a cigarettacsikkek képzik.

Cigicsikk halom közterületen. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Cigicsikk halom közterületen. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Nem csak az a gond, hogy a cigaretták már mindenhol jelen vannak, de még a hulladék kezelésük is rendkívül szabályozatlan, aminek következtében szinte végtelen számban az óceánba kerülnek. Azonban már több magánszemély és egyesület is felvette a harcot, hogy ezen változtasson.

“1980 óta a cigicsikkek képezték az éves tengerparti és városi takarításból származó hulladék 30-40%-át.”

A Cigarette Butt Pollution Project abban reménykedik, hogy betiltassák a cigaretta filtereket, melyek cellulóz acetátból készülnek. Az NBC szerint ahhoz, hogy ez a fajta műanyag lebomoljon, több mint egy évtizedre van szükség. A közel 5,6 billió cigarettának, amit egy év alatt ezzel a fajta filterrel gyártanak, közel kétharmada felelőtlenül kerül kidobásra.

A kampány alapítója és egészségügyi professzora Thomas Novotny szerint ezek a filterek nem nyújtanak semmilyen egészségügyi előnyt, sokkal inkább marketing eszköz, mellyel azt sugallják, hogy “könnyebbé teszik az emberek számára a dohányzást”.

Nem csak az elhivatott aktivisták figyeltek fel a filterek potenciális veszélyeire – a dohánygyárak is utána jártak annak, hogy biológiailag lebomló filtereket és hordozható hamutartókat dobjanak a piacra, hogy megfékezzek a cigaretták felelőtlen kidobását. Erőfeszítéseik azonban idáig nem vezettek eredményhez, így a dohányzók továbbra is eldobják a cigi csikkeket.

Egy átlagos kép budapesti buszmegállók mentén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Egy átlagos kép budapesti buszmegállók mentén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Miközben a dohánygyárak és startupok továbbra is keresik a megoldást a növekvő cigaretta hulladék ellen, Novotny és sokan mások is azért harcolnak, hogy betiltassák a cigaretta filtereket. Eddig nem jártak sikerrel, annak köszönhetően, hogy számtalan törvényhozó részesedéseket kap a dohányiparból.

A cigicsikkek nem csak az óceánokban okoznak komoly gondot, hanem a településeinken is. Sajnos a XXI. században is a dohányosok egy része képtelen az elszívott cigit a megfelelő hulladékedényzetbe helyezni. Inkább mindenhova szétpöccentik, dobják, mintha elő lenne írva.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek