Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Csendes-óceánban kialakult gigantikus szemétsziget eltakarítása 2020-ban megkezdődhet - Hulladekvadasz.hu

Csendes-óceánban kialakult gigantikus szemétsziget eltakarítása 2020-ban megkezdődhet

Néhány éve folyamatosan kongatják a vészharangot a környezetvédők a Csendes-óceán északi medencéjében kialakult gigantikus szemétsziget miatt. Lehet, hogy végre megvan a megoldás? Egy dán cég az Északi-tengeren teszteli az Ocean Cleanup elnevezésű speciális úszó akadályt.

A rendszert – mint látható – hosszú úszó akadályokból állítottuk össze, de egy horgony- és egy olyan rendszer is tartozik hozzá, amely az összegyűlt műanyagot kiemeli az óceánból – magyarázza az Ocean Cleanup alapítója, Boyan Slat.

A száz méter hosszú V-alakú prototípust, amely úgy néz ki, mint valami óriási gumikolbász, egy évig tesztelik a zord Északi-tengeren. A szemetet az óceáni áramlások sodorják a V csúcsa felé, ahol összegyűjtik, majd egy újrafeldolgozó létesítménybe továbbítják.

– Korábban azt gondolták, hogy hajók meg hálók segítségével fogják megtisztítani az óceánt, hogy lényegében kihalásszák a műanyagot belőle. Ezzel nemcsak az a gond, hogy elpusztítja a tenger élővilágát és rendkívül költséges, hanem az is, hogy 79 ezer évig tartana – mondja Slat.

Az is igaz, hogy a rendszer csupán a víz felszínén úszó műanyaghulladékot képes begyűjteni. Ez töredéke annak a 9 millió tonna szemétnek, ami az 1970-es évektől került az óceánokba.

– A hulladék 80 százaléka szárazföldi szennyezőforrásokból származik, tehát nem csak a tengerben lévő szeméttel kell foglalkozni. Ez a prototípus a dolog egyik részét megoldja, de a valódi eredményhez a szárazföldön kell elkezdeni a munkát – hangsúlyozza

– A hulladék 80 százaléka szárazföldi szennyezőforrásokból származik, tehát nem csak a tengerben lévő szeméttel kell foglalkozni. Ez a prototípus a dolog egyik részét megoldja, de a valódi eredményhez a szárazföldön kell elkezdeni a munkát – hangsúlyozza Nina van Toulon, az Indonesian Platform for Prevention and Management of Waste munkatársa.

Ha a technológia beváltja a hozzá fűzött reményeket, már 2020-ban megkezdődhet a nagytakarítás. A cég becslése szerint tíz év alatt a felére csökkenthetik a Csendes-óceán északi medencéjében kialakult szemétszigetet.

Ha a technológia beváltja a hozzá fűzött reményeket, már 2020-ban megkezdődhet a nagytakarítás. A cég becslése szerint tíz év alatt a felére csökkenthetik a Csendes-óceán északi medencéjében kialakult szemétszigetet.

Forrás: Euronews