Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.




Banki átutalással ide kattintva.
Ez a bejegyzés 3 éve nem volt frissítve és a tartalom elavult lehet.

Ehető élelmiszercsomagolás? Ezen dolgoznak amerikai kutatók

A műanyagból készült változatoknál hatékonyabban működő és fenntarthatóbb, ehető élelmiszercsomagoláson dolgoznak amerikai kutatók, remélve, hogy a fejlesztés segít csökkenteni az élelmiszer- és műanyaghulladékok mennyiségét.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szakemberei által kifejlesztett csomagolóanyag kazein tejfehérjéből készült. Az Amerikai Kémiai Társaság pennsylvaniai találkozóján ismertetett eredmények szerint a tejalapú csomagolóanyag egyelőre nem nyújt nagy gasztronómiai élményt, de ízesíthető, valamint vitaminokkal, probiotikumokkal és egyéb tápanyagokkal is dúsítható.
A fejlesztők szerint a csomagolás külsejében hasonlít a műanyagváltozathoz, de akár ötszázszor jobban képes megvédeni az élelmiszert az oxigéntől, emellett biológiailag lebomló és fenntartható.
A világon megtermelt élelmiszerek 30-40 százaléka végzi hulladékként, mivel a begyűjtést követően, illetve szállítás közben megromlik, vagy az üzletek és a fogyasztók kidobják őket. Az ENSZ adatai szerint mindeközben csaknem 800 millió ember fekszik le minden nap üres gyomorral. A probléma mára olyan súlyossá vált, hogy a világ vezetői tavaly a globális fejlődési célok közé vették az élelmiszerhulladék mennyiségének felére csökkentését 2030-ig.
A most ismertetett újítás révén az amerikai szakemberek a műanyaghulladék mennyiségét is szeretnék visszaszorítani.
Már most is vannak a piacon keményítőből készült ehető csomagolóanyagok, ám ezek nem tudják olyan hatékonyan megóvni az élelmiszert az oxigéntől.
Az amerikai kutatók reményei szerint a kazeinből készült csomagolás három éven belül forgalomba kerülhet.

Forrás: MTI/Reuters