Az európai hulladékcsökkentési hét, egy lépés a hulladékmentes környezetért

Az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő európai hulladékcsökkentési hét kezdeményezéshez november 6-ig lehet csatlakozni. A november 19-27. között zajló rendezvény idén a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentését helyezi a középpontba – közölte az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság csütörtökön az MTI-vel.

Fotó: szelektalok.hu

Fotó: szelektalok.hu

Magyarország 2012 óta minden évben részt vesz az Európa-szerte megrendezett akciósorozatban, amelyet az Európai Bizottság is támogat.

A központi témához igazodó, magyarországi kezdeményezés idei jelmondata: “többet ésszel, mint csomagolással”.

A figyelemfelhívás mellett a program célja a csomagolási hulladékok keletkezésének megelőzését és a termelt mennyiség csökkentését elősegítő jó gyakorlatok felkutatása, bemutatása, népszerűsítése és a közösségek társadalmi felelősségvállalásának mozgósítása.

Hulladékcsökkentési hét plakátja. Fotó: szelektalok.hu

Hulladékcsökkentési hét plakátja. Fotó: szelektalok.hu

Magyarországon a kampányához csatlakozva a résztvevők vállalásokat tehetnek a hulladék csökkentésére a www.vallalom.eu oldalon felsorolt praktikák segítségével. A saját, kreatív ötlettel rendelkezők pedig a www.hulladekcsokkentesihet.hu weboldalon regisztrálhatják akcióötletüket.

A hulladékcsökkentési héthez csatlakozhat államigazgatási szerv, egyesület, civil szervezet, gazdálkodó, ipari szervezet, oktatási intézmény, magánszemély, valamint egyéb szervezet is, mint például egyház, kórház vagy kulturális központ.

Forrás: MTI