Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Országos polgárőr környezetvédelmi konferencia Szombathelyen - Hulladekvadasz.hu

Országos polgárőr környezetvédelmi konferencia Szombathelyen

A polgárőrségnek nemcsak a közrend és közbiztonság fenntartása, valamint a bűnmegelőzés területén vannak fontos feladatai, a civil szervezet kétezer egyesülete és 56 ezer fős tagsága révén aktívan bekapcsolóik a hazai környezet- és természetvédelem munkájába – mondta Erdős Viktória az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) alelnöke pénteken a szervezet országos környezetvédelmi konferenciáján Szombathelyen.

Elmondta, tavaly a Földművelésügyi Minisztériummal együttműködve indították útjára a „Polgárőrök a parlagfűmentes településekért” elnevezésű programot. A szaktárca által kiírt pályázaton tíz polgárőr egyesület nyert forrásokat parlagfű mentesítési programokra, valamint az OPSZ idén már a második alkalommal indíthatta el szemléletformáló környezetvédelmi kampányát, melynek során a járőröző polgárőrök és ifjú polgárőrök kétezer tájékoztató csomagot osztottak ki, felhívva a földtulajdonosok figyelmét a parlagfű mentesítés fontosságára.

Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) logója.

Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) logója.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára előadásában hangsúlyozta: a környezetvédelemnek minden egyes ember személyes ügyévé kell válnia, ezért noha a jogszabály nem sorolja a polgárőrség alapfeladatai közé a környezet védelmét, de napi tevékenységüknek mégis fontos kiegészítőjévé válhat.

A tudatos környezetszennyezés, a környezetkárosítás ellen a megelőzéssel, szemléletformálással lehet a leghatékonyabban felvenni a küzdelmet, amiben a helyi viszonyokat és embereket jól ismerő polgárőröknek komoly szerepe lehet, de mindezek mellett például a természetvédelmi őrökkel közösen ellátott járőrszolgálatok is nagyon fontosak. Országosan mindössze 252 természetvédelmi őr dolgozik, mindegyikükre fejenként nyolcezer hektárnyi terület ellátása és ellenőrzése jut.

V. Németh Zsolt utalt arra, hogy javaslatára még az előző ciklusban a minisztérium a falugondnokok mellett civil szervezetekre is kiterjesztette járművásárlási programját, amelynek keretében 546 polgárőr egyesület jutott korszerű terepjáró gépkocsihoz.

Szólt arról is, hogy a Te szedd! elnevezésű környezetvédelmi akció szervezésébe a polgárőr egyesületek is aktívan bekapcsolódtak, aminek köszönhetően idén kétezer helyen több mint 190 ezer embert sikerült mozgósítani. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) elnöke a konferencián előadásában hangsúlyozta: a polgárőrök, akik nemcsak városokban de kistelepüléseken, tanyákon is járőrszolgálatot teljesítenek, sokszor szembesülnek a környezetet ért károsító és felelőtlen emberi magatartással. A polgárőröknek nem szabad elmenniük ezek mellett, nem szabad hagyni, hogy a települések mellett például illegális szemétlerakók létesüljenek, de nem szabad eltűrni, azt sem, hogy az erdőket illegális fakivágásokkal irtsák ki – mondta.

Szólt arról is, különösen nehéz a fellépés a vizek, a vízpartok szennyezői ellen, de mégis óvni kell a természetet, hiszen azt – mint fogalmazott – unokáinktól kaptuk kölcsön. Lakatos Tibor rendőr ezredes, az ORFK rendészeti főosztályvezetője előadásában hangsúlyozta: a tervek között szerepel, hogy a polgárőrök is kutyás járőrszolgálatot láthassanak el közterületeken.

Ennek azonban meg kell teremteni mind a jogszabályi, mind pedig az egyéb feltételeit, hiszen a kutya alkalmazása kényszerítő eszköznek minősül, erre pedig a polgárőröknek jelenleg nincs törvényi felhatalmazása.

A feladatra szavai szerint jól kiképzett kutyák, illetve az adott kutyát és a szükséges jogszabályokat is jól ismerő, speciálisan kiválasztott polgárőrök kellenek – mondta. A kutyás járőrözésnek a külterületeken, a bűnmegelőzési célzatú járőrszolgálat ellátása során lehet jelentősége – fűzte hozzá az ezredes.

Forrás: MTI