Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Illés együttes - Szemétdomb dal | Hallgasd! - Hulladekvadasz.hu

Illés együttes – Szemétdomb dal | Hallgasd!

Az Illés együttes – Szemétdomb dala igazi örökzöld sláger, amit egy hulladékvadásznak kötelező meghallgatnia. A dalból az is kiderül, hogy szemétládák munkamódszere a szemetelés.

A dalban Szörényi Levente és Brody János is énekel. A dalszöveg a következőképpen hangzik:

Szemétdomb, szemétdomb az utca oldalán,
A sok szemét ott hever az új kor hajnalán.
A szemétládák boldog otthona,
A tisztaság: az ellenség szava!

Szemétdomb, szemétdomb nem szégyenkezik,
Egyre no, egyre no, elterpeszkedik.
A szemétládák védett élete
A kosztermelés közszükséglete.

Szemétdomb, szemétdomb a napfényt élvezi,
A sok szemét, a sok szemét a levegőt mérgezi.
A szemétládák munkamódszere
A piszkosítás elvi tétele.

Szemétdomb, szemétdomb, a hervadó virág,
Hirdeti, hogy véget ér a rothadó világ.
A szemétládák ősi jelszava:
A szemétdomb a szemét otthona.

Az Illés együttes a wikipedia szerint

Az Illés-együttes az 1960-as és 1970-es évek legnépszerűbb magyar beatzenekara. Érdekesség, hogy a nevükben is szerepel az „együttes” szó, nem pusztán csak „Illés” önmagában: elnevezésüket 1971-ben változtatták meg Illés-zenekarról Illés-együttesre. (A kötőjeles írásmódot az teszi lehetővé, hogy az alapítóról kapta a nevét.)

Az együttes jelentősége
Az Illés lázadó zenekar, az élvonalból az egyetlen talán abban a korban, akik nyíltan, vagy „virágnyelven”, de kritizálták a rendszert. Zenéjük, dalaik mondanivalója összekötött, nem szétszakított. Az olyan dalszövegek, mint a Ha én rózsa volnék szövege, (egy nemzet himnusza lett), vagy a „Nem akarok állni, ha futnak a percek, nem akarok állni, ha fordul a föld”, „El ne hidd azt, bárki mondja, hogy ez jó így, el ne hidd, hogy minden rendben, bárki szédít, el ne hidd, hogy megváltoztunk vezényszóra…”, „Hódító, rabló katonának én nem állok, testvérem gyilkosává én sohasem válok”, „Valakinek holnap meg kell váltani ezt a világot, valakinek holnap le kell tépni magáról a láncot”, „Európa csendes, újra csendes, elzúgtak forradalmai., Szégyen reá…” teljesen egyértelműen fejezték ki gondolataikat a korral kapcsolatban és lett többségük az ifjúság himnusza.

Az Illés-együttes nemcsak szórakoztatni akart, ők a rockzenét a magyar kulturális élet szerves részéve kívánták tenni. A Fényes szelek hitével forgatták meg a világot, de vihart is kavartak. Mindaz, ami az Illés körül történt, az 1960-as évek története is, a berobbanásukkal, a hitükkel, a kor szellemétől eltérő gondolataikkal, majd a kifáradásukkal és kényszerű kompromisszumaikkal. Ők voltak azok, akik felismerték, hogy az igazi kultúra része lehet egy sajátosan magyar népzenei hagyományokra épülő, de mégis korszerű zene, és ezt dalaikban is megjelenítették. Nekik is köszönhető, hogy kialakulhatott Magyarországon az ifjúsági kultúra, melynek ma már természetes része a rock – és popzene is.

Forrás: wikipedia.