Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Növekvő esetszámok a koronavírus alatt! - Hulladekvadasz.hu

Növekvő esetszámok a koronavírus alatt!

Aggasztó statisztikával zárta illegális hulladék bejelentő oldalunk, a zeewa.io a tavaly őszi időszakot. Ez többek közt a covid-19 vírus őszi, második hullámának tudható be. Az illegális szemétlerakások száma vészesen megnőtt a járvány ideje alatt.

A pandémia szemete

Komolyan megnövekedett a hulladék elhagyás mértéke a pandémia idején Magyarországon. A “vigyázzunk egymásra” üzenet a szemetelők számára pont olyan üressé vált, mint amilyen üresen kellene állnia természeti kincseinknek az illegális hulladéklerakóktól. Sajnos az adatok azt mutatják, hogy egy elég nagy tömegnek nem számít minden élet – legalábbis a természeté semmiképp sem. Pedig nem is gondolnánk, mennyire felértékelődött az elmúlt egy évben környezetünk védelmének szerepe, a járvány terjedésének visszaszorításában. Az illegális szemétlerakás tökéletes táptalaj egy vírus terjedésének.

 

Milliárdok landolnak a szemétben! 

A Magyar Közút Zrt. milliárdokat fordít éves szinten környezetünk rendszeres tisztán tartására és az illegális szemétlerakók felszámolására. A hulladék halmok azonban újra és újra termelődnek, és velük együtt nő a felesleges kiadások száma is.

“Egyre többen vannak akiket csak a saját, rettentően egyszerű boldogulásuk érdekel. Mindeközben belefullasztják közös környezetünket a szennyezésbe!” – Kertész Balázs

Nem telik el nap, hogy E-Hulladékvadász járőreink ne botlanának hulladék kupacokba a betondzsungelben és a természetben egyaránt. A lakossági bejelentések száma és a lerakások terjedelme is gyarapodott az elmúlt hónapokban. Ez több szempontból is igen nagy probléma: Egyrészt a környezetszennyezés és károsítás miatt jelent komoly gondot a fokozott szemetelés, másrészt pedig igen nagy mértékben növelik az elhullajtott hulladékok a fertőzés kockázatát.

Számos olyan bejelentés érkezett a főváros belső kerületeiből is, ahol olvasóink arról számolnak be, hogy használt papírzsebekendők és egyéb személyes higiéniai hulladékok voltak szétszórva az utcán és a járdán egyaránt. Mindez a felelőtlen szemetelőknek köszönhetően a járvány legintenzívebb, rekord időszakában történt.

Nemcsak a vírust kell visszaszorítani!

Rendszerünk segítségével a hatóságok sokkal hatékonyabban számolják fel a szeméttelepeket. Rendkívül fontos egy-egy intézkedés során a gyorsaság és a hatékonyság. A környezeti károk mértéke csökkenthető, ha a hulladékok rövid időn belül kerülnek eltávolításra. 

A fentebb említett zsebkendős eset is így oldódott meg, a hulladék eltávolításával.

A zöld nem jelent zöld utat!

A szemetelők számára nem szentek a zöld területek sem. Sőt, a törvénysértők paradicsomává váltak az eldugottabb, erdős részek. Nem hiába növekedett meg az utóbbi időszakban az önkormányzati megkereséseink és segélykéréseink száma. Az illegális hulladéklerakók felszámolásában vívott harc színtere már nemcsak az utcákon van, hanem az erdőkben, ligetekben, mezőkön egyaránt.

Az illetékes hatóságok és az önkormányzatok kemény munkája önmagában nem elegendő egy-egy terület megtisztításához és a tisztaság fenntartásához. A helyzet egyre sürgősebb megoldásért kiált, hiszen a sűrűn takarított területeken (pl.: közterek) is lassan mindennapos problémát jelent a szeméttel rontott utcakép. Bele sem merünk gondolni, hogy mit rejthetnek az eldugottabb helyek.

A takarítás mellett komoly szerepet kapott munkánk során a megelőzés is. Utóbbi keretében egyre növekszik a tetten érések száma, ami egy lépéssel közelebb visz a megoldáshoz: a szemetelés visszaszorításához.

Fontos a hulladékvadászat!

Hulladékvadászainknak köszönhetően egyre nagyobb régióban tárjuk fel a szennyezett zöldövezeteket és számoltuk fel a hulladékokat. Ám számos esetben a természet egész egyszerűen az idő előrehaladtával bekebelezi a számára egyébként emészthetetlen hulladékot is.

A tél egy rendkívül meghatározó időszak a szemetelés szempontjából. A hóval fedett tájakon akkor szembesül az ember a hulladék mértékével, amikor a téli időjárás elvonul. Idén a Kékes déli sípályáját szemét borította a téli sportok szerelmesei után. Gazdátlan műanyag eszközök, eldobott PET palackok és tömérdek mennyiségű csomagolási hulladék írható fel a vidáman síelők számlájára. Összesen több tíz köbméter szeméttel “hálálták” meg az emberek a természetnek a téli élményeket.

 

Sok kicsi sokra megy… szemétből és a környezetükre ügyelőkből is!

A lesújtó helyzet megoldása a takarítás mellett az alap környezetvédelmi elvek és szokások széleskörű terjesztése, elfogadása és alkalmazása lenne.

Szerencsére a hulladék növekedésével együtt egyre népesebb azok tábora is, akik számára elfogadhatatlan a környezetszennyezés. Többen és többen figyelnek arra, hogy ne szórják el a szemetüket, és ügyelnek arra is, hogy egyre kevesebbet termeljenek.

A környezetrombolás ellen sokkal aktívabban kell fellépnünk, mint valaha. Hulladékvadász bárkiből lehet, aki szereti környezetét és szeretné azt rendben, tisztaságban tudni. Hallgatnunk kellene végre a  járvány és a természet drasztikus jelzéseire, és el kellene kezdenünk szélesebb körben az illegális hulladéklerakók felderítését, jelentését, sőt akár környezetünk megtisztítását.

Tudatosabb életmóddal és egy csepp figyelemmel fellélegezhetnek az utcák és a természet egyaránt, ami számos jótékony hatással jár majd személyes életünkre nézve is. Segítségként összeszedtünk pár apróságot, amire érdemes figyelni a járvány idején, amíg nem nyílik lehetőségünk a szervezett, csoportos hulladékvadászatra.