Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.
Ez a bejegyzés 3 éve nem volt frissítve és a tartalom elavult lehet.

Érd, Fundoklia-völgy

A bejelentés Érd-Parkváros tájképileg legszebb része a szarmata mészkőbe bevágódott karsztos Fundoklia-völgy területéről érkezett.

A Fundoklia-völgy tetejéről készült panoráma kép. Ellátni egészen a Dunáig. Fotó: hulladekvadasz.hu

A Fundoklia-völgy tetejéről készült panoráma kép. Ellátni egészen a Dunáig. Fotó: hulladekvadasz.hu

A Fundoklia-völgyben évről évre visszatérő probléma a szemét, az illegális hulladéklerakás. Az alábbi bejelentés is erről tanúskodik.

[Best_Wordpress_Gallery id=”62″ gal_title=”Fundoklia-Völgy”]

A helyi védettséget kapott völgyet a Környezetvédő Egyesület Érd többször kitakarította, TeSzedd akciókat szerveztek a közelmúltban, de sajnos ennek ellenére a terület így is szeméttel szennyezett. A probléma abból is fajulhat, hogy a környékbeliek is szemétlerakónak használják a természeti értékékkel bíró földterületet.

A Google Maps a 2012-es állapotokkal, a Érd, Visegrádi utcából Fundoklia-völgy közvetlen környezete. Fotó: Google Maps

A Google Maps a 2012-es állapotokkal, a Érd, Visegrádi utcából Fundoklia-völgy közvetlen környezete. Fotó: Google Maps

A környékbeli ingatlanokra sajnos jellemző a szemetes udvar, és a szemetes utcakép. Az erdmost.hu oldalon korábban olvashattuk, hogy idén megszépülhet Fundoklia-völgy. Reméljük sikerrel jár a kezdeményezés.

[Best_Wordpress_Gallery id=”63″ gal_title=”Fundoklia-völgy2″]

Ha a képeket jobban megfigyeljük a szemét megtalálható a domboldalon szétszórva.

A Fundoklia-völgyről röviden (forrás: wikipedia)
Érd-Parkváros tájképileg legszebb része a szarmata mészkőbe bevágódott karsztos aszóvölgy, a Fundoklia. Az M7-es autópályától északra 1962 végén a völgyfő közelében véletlenül bukkant felszínre az érdi paleolitikus telep”, mely a “mounstérien műveltség, tágabb értelemben a neandervölgyi ember kultúrájának világhírű magyarországi lelőhelye”. A Fundoklia-völgyben és környékén mintegy 25 védett növényfaj fordul elő és több védett gyíkfajnak és cickányfélének nyújt menedéket, de az erdei sikló is előfordul. A terület 1999 tavaszán helyi védettséget kapott.

Kis ízelítő a Fundoklia-völgy természeti szépségeiből, 2010 nyaráról. Forrás: youtube
[wpdevart_youtube]h5pzEmveMjY[/wpdevart_youtube]

Hulladék jellege: kommunális, építési. A hulladékok elhelyezkedése a terület nagysága miatt nem egységes, de egy alapos körbejárással hamar megtalálhatóak.

Továbbítjuk a bejelentést az aktuális önkormányzathoz. Reméljük hamar megoldódik a ritkaságszámba menő természeti kincs kálváriája.

Köszönjük a bejelentést!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek