Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Történelmi Dunamentő kaland: 400 ember a tiszta Duna-partért

A Dunamentő kaland beleírta magát az önkéntesség íratlan történelmébe. Valami elképesztő dolgot vitt véghez a közel 400 megjelent csupaszív önkéntes az esemény alkalmával a Duna-parton.

Önkéntesek egész hada lepte el vasárnap délelőtt 10 óra előtt a Fővám teret, ahol azért gyülekeztek, hogy megmentsék Magyarország legnagyobb folyóját a mindent, de tényleg mindent beborító mocsoktól.

A gyülekező önkéntesek tömege az esemény előtt negyedórával. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

A gyülekező önkéntesek tömege az esemény előtt negyedórával. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

Az eseményt több hetes előzetes szervezés, egyeztetés előzte meg az illetékes szervekkel. Csupán ezen a héten (2018.09.12.) hirdette meg a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványunk (JÖN) a rendezvényt, ami pár nap alatt közel 4000 érdeklődőt és rengeteg megosztást produkált.

Elképesztő volt ezt a fajta hatalmas érdeklődést látni. Sose gondoltuk volna, hogy ez megtörténhet. Igazán csak az esemény indulása előtt tudatosodott bennünk az, hogy ezen a napon valami egészen hatalmas dolog fog történni. Szebenyi Péter, JÖN kuratóriumi elnöke

Ilyen mértékű összefogást, mindössze pár nap alatt, ekkora létszámú szemétszedési akciót még senki se szervezett a világon. Akik ezen a napon itt voltak, azok valami olyannak voltak a részesei, amire szavakat igazán nehéz találni.

Mindenki mosolyogva, jókedvűen indult neki az Duna megmentésére, ami egészen az esemény végééig kitartott. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

Mindenki mosolyogva, jókedvűen indult neki az Duna megmentésére, ami egészen az esemény végééig kitartott. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

Azt látni, hogy egyesek egy adott ponton órákat voltak képesek eltölteni azért, hogy minden négyzet-centiméternyi felületet átnézzenek (még a kövek alá is benéztek). Hát ez valami elképesztő és leírhatatlan volt számunkra.

Hatalmas megtiszteltetés volt ez az oldalunkat üzemeltető JÖN Alapítványnak, akik 10 lelkes önkéntes szervezővel tudták kontrollálni, irányítani a megjelent csupaszív embertömeget. Mindezt úgy, hogy senki, de tényleg senki nem sérült meg, ami köszönhető az esemény találkozási pontján történt balesetvédelmi oktatásnak is.

Megelevenedett a szelektíven gyűjtött vashordó története is. A háttéren a Gellért-hegy. A fotót az egyik önkéntes küldte.

Megelevenedett a szelektíven gyűjtött vashordó története is. A háttéren a Gellért-hegy. A fotót az egyik önkéntes küldte.

A szemétszedés alkalmával volt lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre, amit az önkéntesek átlátszó szemeteszsákokba gyűjtöttek össze.

Az önkéntesek hatalmas tömege szó szerint elözönlötte a Budapest pesti rakpartját. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

Az önkéntesek hatalmas tömege szó szerint elözönlötte a Budapest pesti rakpartját. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

A Dunamentő kaland útvonala a Szabadság hídnál kezdődött és végül a Lánchíd lábainál ért véget. A körülbelül 2 kilométeres távot az önkéntesek 4 óra alatt teljesítették, segítve, támogatva egymást.

A honlapunk facebook csatornáján mindezt folyamatosan élőben közvetítettük. Az egyik legszebb példa az alábbi videón látható, amikor az önkéntesek libasorba állnak és egymás kezébe adják a szemeteszsákokat.

Az esemény hivatalosan kora délután 14:30 -kor ért végett, amin körülbelül 20 köbméternyi összeszedett és részben szelektíven gyűjtött hulladékkal lett tisztább a pesti Duna-part. A hulladék elszállítását a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vállalta, akik elkötelezett védelmezői az élővizeknek. Az összegyűjtött szelektív hulladékot az FKF Nonprofit Zrt. dolgozza fel.

A Duna megmentői és a háttérben egy púposra tömött konténernyi szemét. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

A Duna megmentői és a háttérben egy púposra tömött konténernyi szemét. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

A Dunamentő kaland alkalmával JÖN Alapítvány eddigi legnagyobb eseményét rendezte meg, ahol mindenki kivehette részét környezetünk, Világunk megmentéséből.

Állj be közénk, légy Te is JÖN környezetvédelmi szuperhős. Kattints a képre!

Állj be közénk, légy Te is JÖN környezetvédelmi szuperhős. Kattints a képre!