Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Esős Plogging a Vivicittá előestéjén | Margitsziget

Esős Plogging kerekedett a Telekom Vivicittá előestéjén megrendezett szemétszedő kocogás alkalmával, ahol a rossz idő ellenére nagy volt a lelkesedés.

Péntek délután négy óra körül még bizakodva a kegyes időjárásban, cipekedtem a Jászai Mari téren. Minden kellék nálam, a munkavédelmi kesztyűk, szemeteszsákok, elsősegély csomag, fertőtlenítő, baleseti oktatási papírok, molinó és még sorolhatnám. Úton a híd felé egy résztvevő is csatlakozott kiskutyájával, így együtt folytattuk az utat a szigetre a Budapest felirathoz, hiszen oda volt leszervezve a találkapont. Közben az egy-két leeső esőcseppből folyamatos eső lett és meg is jegyeztük egymásnak, hogy lehet senki sem fog eljönni.

Öt órakor a helyszínen legnagyobb meglepetésünkre összejöttünk azért páran, így bele is vágtunk szebbé tenni környezetünket és a félmaraton területét. Általában megszabott útvonaltervet szoktunk teljesíteni, de most ettől eltekintettünk és mindenki mehetett a saját feje után. Páran már az elején leragadtak a sok eldobott csikk miatt és kocogás helyett nagy hajolgatásba kezdtek.

Én rutinosan a sziget közepe felé indultam és onnan a futópálya alá a parthoz mentem. Tipikus bulihely, tele csikkekkel, sörösdobozokkal. Nagyjából háromnegyed óra kocogás és hajolgatás után telis tele szedtem a szemeteszsákot és indultam vissza a találkozási helyhez. Miután mindenki visszaért gyorsan összegeztük a plogging eredményeit, és bátran ki merem jelenteni, hogy most is magasan a cigaretta csikkek győzedelmeskedtek, mint a leggyakoribb hulladékfajta a közterületeken.

Második helyen szintén nem okozva meglepetést jöttek a sörösdobozok, aztán a csomagolási hulladékok, papírzsebkendők. Összesen öt zsákot szedtünk tele. Ismét meg kell állapítani, hogy a rendszeresen és ráadásul különös figyelemmel takarított Margitszigetünket is sikerül teleszemetelnie a kedves ide látogatók egy részének. Csalóka a látvány, mert a szemét el van bújva a növényzet között és ha nem figyeljük szinte észre sem venni. Abban a pillanatban amikor jobban a talaj felé irányítjuk szemünket rengeteg oda nem illő dolog fog velünk szembe jönni sajnos. Szeretnénk megköszönni a részvételt a rossz időjárás ellenére is.

Találkozunk holnap a Telekom Vivicittán ismét, valamint a legközelebbi plogging eseményünkön.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek