Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Mátraszentimre szelektív hulladékhorrora

Mátraszentimre parkolójában egy bringás csoport csak azért tért be inni, hogy frissítse magát a Mátrában folytatott túrájuk alkalmával, de sajnos egy igazi szelektív hulladékhorrorba botlottak.

Mindez Magyarország legmagasabb pontján fekvő településén. A helyszínen kialakult állapotok annak az ékes bizonyítéka, hogy még 2019-ben is sokan hadilábon állnak a szelektív hulladékgyűjtéssel. Többek közt ezért is hoztuk létre Szelektív hulladékgyűjtés facebookos csoportunkat, hogy úrrá legyünk ezen a kaotikus állapotokon.

Mátraszentimre szelektív hulladékhorrora közvetlenül az erdő mellett található.

Mátraszentimre szelektív hulladékhorrora közvetlenül az erdő mellett található.

A bejelentés szövege
“Tisztelt Hulladékvadászok! Sziasztok!  Bringáztunk a Mátrában. Fallóskút (Mátraszentimre) parkolójába betértünk a kúthoz vizet venni. A csatolt fotókon látható látvány fogadott minket sajnos. 🙁 Köszönöm a munkátokat!”

Ivókút előtérben, háttérben pedig az ominózus szelektív hulladékhorror.

Ivókút előtérben, háttérben pedig az ominózus szelektív hulladékhorror.

A bejelentés időpontja: 2019.08.04.

Hulladék jellege: háztartási, építési, műanyag, elektronikai, üveg, vegyi.

Helyszín/GPS: 47.906025, 19.843286

Mátraszentimre szelektív szigetéről kapott bejelentés továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás szemétszedési akció szervezésére!

Ha a bejelentés helyszínre vagy máshova közösségi szemétszedési akciót vagy akciókat szerveznél kattints ide.


A település a wikipedia szerint

Mátraszentimre község Heves megyében, a Gyöngyösi járásban. 1944-ben jött létre, majd 1948-ban nyerte el mai határait. Tulajdonképpen hat, a Felső-Mátra hegyeiben szétszórtan elhelyezkedő lakotthelyből áll, ezek Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Bagolyirtás, Fallóskút és Galyatető.

Fekvése
Mátraszentimre a Mátra hegység Felső-Mátra részén fekszik. Magyarország legmagasabban fekvő települése (750-835 m) (A legmagasabban fekvő településrésze Galyatető). Megközelíthető a 21-es főútról Pásztónál letérve Mátrakeresztes irányából, vagy a 24-es főút Mátraháza és Parádsasvár közötti elágazásától induló úton.

Története
A kis hegyi falvak eredetéről a mai napig megoszlanak a vélemények, az egyik nézet szerint német, a másik szerint döntően szlovák eredetű népesség élt itt. Vélhetően mind a két népcsoportból érkeztek ide betelepülők. Az első telepesek üvegfúvással kezdtek foglalkozni, amelyhez a környező erdők biztosították az alapanyagot. Ennek állít emléket a mátraszentimrei üveghuta. Erre utal régi nevük: Ötházhuta-Mátraszentimre, Fiskalitáshuta-Mátraszentlászló, Felsőhuta-Mátraszentistván. Az első családok leszármazottai a ma is a falvakban élő Gubalák, Stullerek, Szabadok, Randliszekek, Szőkék. Ma is az eredeti szlovák nevek vannak többségben, hiszen a helyben élő őslakosokhoz beházasodottak hamar asszimilálódtak.

A Felső-Mátra, vagy ahogyan másképpen nevezik: a Nyugati-Mátra hosszú időn át ismeretlen volt a nagyközönség számára.

Bővebben és a forrás: wikipedia.