Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Szelektív hulladékgyűjtés - Hogyan történik? - Hulladekvadasz.hu

Szelektív hulladékgyűjtés – Hogyan történik?

A szelektív hulladékgyűjtés hazai és EU-s módszerei, avagy hogyan történik a szelektív hulladék begyűjtése és annak válogatása. A szelektív hulladékgyűjtés az hasznosítását megelőző műveletek közé tartozik, ennek alkalmazásával a típus azonos, kevésbé szennyezett anyagok gazdaságosabban dolgozhatóak fel. Ezzel csak az ártalmatlanításra kerülő hulladék mennyisége csökken. Korábban a lámpahulladék rovatunkban írtunk az elektromos termékek szelektív gyűjtéséről.

Ajánljuk kedves olvasók figyelmébe a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos facebookos csoportunkat.

Hulladék nyomában -Egyetemi menza szelektív hulladékgyűjtője

Hollandia egyetem menza szelektív hulladékgyűjtője. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A gyűjtősziget felszereltsége és működése
A település kitüntetett pontjain elhelyezett nagyméretű konténerekbe kell a szelektíven gyűjtött hulladékot behordani. A gyűjtőpontok rendszerint áruházak, bevásárlóközpontok közelében vannak, amelyeket a lakosok mindig felkeresnek, illetve nagyobb tereken, útkereszteződésben állnak, amelyek könnyen megközelíthetőek. Az edényzet a nap minden szakában a lakosság rendelkezésére áll, de ellenszolgáltatás nem jár cserébe.

Zuglói szelektív vérlázító látványa - Gyakori látvány településeinket. 2017.06.06. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Zuglói szelektív vérlázító látványa – Gyakori látvány településeinket. 2017.06.06. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Előnye hogy viszonylag kevés munkaráfordítást igényel. Hátránya, hogy csak olyan helyen vezethető be ahol a lakosságot erre felkészítették.

Fontos, hogy a konténerek speciális kialakításúak legyenek: anyagféleségenként más és más színűek és nagyságúak, a gyűjtött anyagnak megfelelően kialakított bedobó nyílással legyenek ellátva, amelynél csak a bedobás lehetséges a kivétel nem, biztonságosan zárhatóak, hogy a kifosztásuk megakadályozható legyen.

Korábban 5 féle gyűjtőedényzetbe lehetett gyűjteni a hulladékot.

Korábban 5 féle gyűjtőedényzetbe lehetett gyűjteni a hulladékot.

A gyűjtőszigeten szabványos vagy erre a célra gyártott speciális edényzettel minimálisan 3 hasznosítható hulladék-összetevő elkülönített begyűjtést kell biztosítani. A gyűjtősziget gyalogosan megközelíthetőnek kell lennie. A kialakítást úgy kell megvalósítani, hogy célgéppel történő ürítése biztosítható legyen, valamint a gyűjtés és/vagy tárolás során esetleg megsérülő csomagoló eszközzel kikerülő hulladék ne okozzon környezetszennyezést.

A szelektív hulladékgyűjtés alkalmával a gyűjtőszigetekről a hulladékot a régió válogatóműjébe viszik, ahol a hulladékot szelektálják.

A válogatómű felszereltsége és működése
A válogatómű a települési szilárd hulladék előkezelésére szolgáló létesítmény, ahol az egyes hulladék összetevők elkülönített gyűjtését követően a hasznosítható összetevők további válogatását végzik. A válogatást követően hasznosításra nem kerülő hulladék ártalmatlanításáról gondoskodni kell.

A válogatást szolgáló berendezések elemei:

  • gyűjtő- és felhordó szalagok
  • dobrosta
  • válogatószalag
  • mágnes szeparátor
  • válogatókabin munkaállásokkal
  • porelszívó rendszer
  • keresztszalagok
  • automata bálázó gépek

Válogatás történhet:

  • Komplex gépi eljárással a fizikai és kémiai tulajdonságok megváltoztatásával: aprítás, őrlés, nedvesítés , ferromágnesezés.
  • Csak fizikai jellemzők megváltoztatásával gépi munkával a szemrevételezéssel el nem különíthető hulladékok – főként fémek – illetve kézi munkával, a többi összetevő esetében.

A hulladékválogató művek kapacitásának megválasztásánál figyelemmel kell lenni az ellátni kívánt területen szelektíven begyűjtött hulladék mennyiségére.

A hulladékgyűjtés folyamatát részletesen bemutatjuk ebben a cikksorozatban.

You may also like...