Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Szelektív hulladékgyűjtés – Hogyan történik?

A szelektív hulladékgyűjtés hazai és EU-s módszerei, avagy hogyan történik a szelektív hulladék begyűjtése és annak válogatása. A szelektív hulladékgyűjtés az hasznosítását megelőző műveletek közé tartozik, ennek alkalmazásával a típus azonos, kevésbé szennyezett anyagok gazdaságosabban dolgozhatóak fel. Ezzel csak az ártalmatlanításra kerülő hulladék mennyisége csökken. Korábban a lámpahulladék rovatunkban írtunk az elektromos termékek szelektív gyűjtéséről.

Ajánljuk kedves olvasók figyelmébe a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos facebookos csoportunkat.

Hulladék nyomában -Egyetemi menza szelektív hulladékgyűjtője

Hollandia egyetem menza szelektív hulladékgyűjtője. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A gyűjtősziget felszereltsége és működése
A település kitüntetett pontjain elhelyezett nagyméretű konténerekbe kell a szelektíven gyűjtött hulladékot behordani. A gyűjtőpontok rendszerint áruházak, bevásárlóközpontok közelében vannak, amelyeket a lakosok mindig felkeresnek, illetve nagyobb tereken, útkereszteződésben állnak, amelyek könnyen megközelíthetőek. Az edényzet a nap minden szakában a lakosság rendelkezésére áll, de ellenszolgáltatás nem jár cserébe.

Zuglói szelektív vérlázító látványa - Gyakori látvány településeinket. 2017.06.06. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Zuglói szelektív vérlázító látványa – Gyakori látvány településeinket. 2017.06.06. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Előnye hogy viszonylag kevés munkaráfordítást igényel. Hátránya, hogy csak olyan helyen vezethető be ahol a lakosságot erre felkészítették.

Fontos, hogy a konténerek speciális kialakításúak legyenek: anyagféleségenként más és más színűek és nagyságúak, a gyűjtött anyagnak megfelelően kialakított bedobó nyílással legyenek ellátva, amelynél csak a bedobás lehetséges a kivétel nem, biztonságosan zárhatóak, hogy a kifosztásuk megakadályozható legyen.

Korábban 5 féle gyűjtőedényzetbe lehetett gyűjteni a hulladékot.

Korábban 5 féle gyűjtőedényzetbe lehetett gyűjteni a hulladékot.

A gyűjtőszigeten szabványos vagy erre a célra gyártott speciális edényzettel minimálisan 3 hasznosítható hulladék-összetevő elkülönített begyűjtést kell biztosítani. A gyűjtősziget gyalogosan megközelíthetőnek kell lennie. A kialakítást úgy kell megvalósítani, hogy célgéppel történő ürítése biztosítható legyen, valamint a gyűjtés és/vagy tárolás során esetleg megsérülő csomagoló eszközzel kikerülő hulladék ne okozzon környezetszennyezést.

A szelektív hulladékgyűjtés alkalmával a gyűjtőszigetekről a hulladékot a régió válogatóműjébe viszik, ahol a hulladékot szelektálják.

A válogatómű felszereltsége és működése
A válogatómű a települési szilárd hulladék előkezelésére szolgáló létesítmény, ahol az egyes hulladék összetevők elkülönített gyűjtését követően a hasznosítható összetevők további válogatását végzik. A válogatást követően hasznosításra nem kerülő hulladék ártalmatlanításáról gondoskodni kell.

A válogatást szolgáló berendezések elemei:

  • gyűjtő- és felhordó szalagok
  • dobrosta
  • válogatószalag
  • mágnes szeparátor
  • válogatókabin munkaállásokkal
  • porelszívó rendszer
  • keresztszalagok
  • automata bálázó gépek

Válogatás történhet:

  • Komplex gépi eljárással a fizikai és kémiai tulajdonságok megváltoztatásával: aprítás, őrlés, nedvesítés , ferromágnesezés.
  • Csak fizikai jellemzők megváltoztatásával gépi munkával a szemrevételezéssel el nem különíthető hulladékok – főként fémek – illetve kézi munkával, a többi összetevő esetében.

A hulladékválogató művek kapacitásának megválasztásánál figyelemmel kell lenni az ellátni kívánt területen szelektíven begyűjtött hulladék mennyiségére.

A hulladékgyűjtés folyamatát részletesen bemutatjuk ebben a cikksorozatban.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek