Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek kálváriája – RTL Híradó tudósítás

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellett túl sok a szemét így hát sok helyen a megszüntetik őket számol be mindenről az RTL Klub Híradója.

A kialakult állapotok kapcsán a Híradó minket is megkeresett a szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel kapcsolatban. Kérdésükre elmondtuk, hogy egyre több olyan “végső” megoldás történik, amikor a szelektív szigeteket megszüntetik. Több, mint egy évtizede bevezetett szelektív sziget rendszere megbukni látszik, hiszen egyes emberek nem arra használják, amire való.

A képen egy kecskeméti szelektív takarítás előtt és utána állapotai láthatóak. Közel egy hét leforgása alatt visszakerült jóval több szemét, amire a helyi illetékes szerv – többek közt a javaslatunkra is – a szelektív hulladékgyűjtő szigetet megszüntette. Egy korábbi zuglói tettenéréses esetnél láthatjuk azt, hogy hogyan is kerül a szemét az éjszaka leple alatt a szelektív mellé.

A debreceni riportból az is kiderül, hogy a civis városban évi 700 tonna, szelektív kukák mellé rakott illegális szemetet szállít el a helyi hulladékkezelő.

Az egész országban ez a probléma fellelhető Soprontól, Budapesten át, Szegeden és az RTL Klub beszámolója szerint Debrecenben is.

Tényleg a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megszüntetése lenne a megoldás?

Mi úgy gondoljuk, hogy igen, hiszen az országban több településen is sikerrel bevezették a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert.

Budapesten éppen ezzel küszködik az FKF Nonprofit Zrt, mivel nincsen elegendő munkaereje ezért egyes kerületekben a szelektívek elszállítása később történik.

Viszont, ahol a korábbi rendszer megmaradt ott folyamatosan többlet költségekbe veri magát az illetékes szervezetek. A megszüntetés rövidtávon nem hoz megoldást, mert a lebontott szelektívek helyére is gyakorta hordják a hulladékot, de hosszútávon végső megoldásként lehet erre a módszerre számítani. Legutóbb Érden, az Emőke utcában történt hasonló, ahol a szelektív megszüntetése után is visszahordták a szemetet.

Ha maradnak a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, akkor ezen a budapesti állapotokhoz hasonló kaotikus helyzetek és takarítási többletköltségek alakulnak ki. Ezen takarítási összegeket a magyar állampolgárok adójából fizetik ki.

szelektív hulladékgyűjtő szigetek

Budapest, zuglói Pillangó utcai szelektív szigetének mindennapos balkáni állapota.

Ajánlott cikkeink és csoportunk a szelektív hulladékgyűjtés témájában.

  • A szelektív témában írt cikkeink itt.
  • Facebookos szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő csoportunk ide kattintva elérhető.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek