Hulladékárhullám söpör végig a Tiszán

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Hulladékárhullám érte el a Tiszának a felső-tiszai részét, aminek terjedésének a megakadályozására az illetékesek nagy erőkkel vonultak ki.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására a Tisza magyarországi szakaszán kisebb árhullám vonul le. Az áradással egy időben, csütörtök délután a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálata a telepített kamerarendszer alapján jelezte, hogy ukrán területről percenként mintegy húsz kommunális hulladék érkezik a folyón.

Hulladékárhullám szinte mindent magával visz, ami csak az útjába kerül. / Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hulladékárhullám szinte mindent magával visz, ami csak az útjába kerül. / Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 6 milliméter csapadék várható, amely további vízszintemelkedést okoz, és az áradással várhatóan további flakon és uszadék érkezik. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a hulladék eltávolítása érdekében csütörtök 14 órától harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, ennek során géplánccal távolítják el a folyón érkező PET-palackokat és egyéb kommunális hulladékot.

A Tisza erős sodrásából a hulladékot géplánccal távolítják el. / Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Tisza erős sodrásából a hulladékot géplánccal távolítják el. / Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az OVF tájékoztatásuk szerint pénteken elkezdődött az erdőtakarítás Tiszaszalkánál. Az akció végeztével elmondható, hogy így a magyar Tisza egyik legszennyezettebb, Natura 2000-es ártéri erdeje tisztul meg hétvégén a hulladéktól.

Összefogás a tiszta Tiszáért!

Most először, a magyar vízügyesek meghívására, több mint ötven ukrán vízügyi szakember is részt vesz az akcióban, amelyben a vízügyi szakemberek mellett PET Kupások és civilek vesznek részt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a kármentesítéshez szükséges teljes infrastruktúrával, a vízügy szakértőivel és önkénteseivel segíti a munkát.

Sok sikert kívánunk a tiszai hulladékárhullám megfékezéséhez a kiérkezett önkénteseknek és a szakembereknek.

Nélkülük nem sikerülhet! – szerk.

A tiszai hulladékszennyezéssel kapcsolatos cikkeink ide kattintva megtekinthetőek.

Forrás: MTI

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: