Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Komposztáló koporsó, az emberi komposztáló láda - Hulladekvadasz.hu

Komposztáló koporsó, az emberi komposztáló láda

Komposztáló koporsó, vagy ahogy a feltalálók nevezik „élő koporsó” segítségével gyorsabban válhat elhalt testünk értékes táptalajjá.

A Living Cocoon nevű koporsót egy hollandiai Loop néven működő startup fejlesztette ki, hogy fenntarthatóbb lehetőségként szolgáljon a temetkezéshez. A komporsót micéliumból készítik , ami egy szálszerű szálak összetett rendszere, amelyek a gombák vegetatív részét képezik és ezáltal gyorsítják meg az emberi test lebomlási folyamatait.

Komposztáló koporsó közelebb hozhat bennünket a természethez a fejlesztők szerint. / Fotó: inhabitat.com

Komposztáló koporsó közelebb hozhat bennünket a természethez a fejlesztők szerint. / Fotó: inhabitat.com

A feltalálók állítása szerint a micélium semlegesíti a méreganyagokat, és tápanyagot biztosít a föld fölött növő növények számára. A micélium természetes tulajdonságai azonban sok alkalmazásban népszerűvé tették.

A koporsó lehetőséget kínál arra, hogy az emberi testek élettartamuk után táplálják a földet.

Ezenkívül a koporsó hatékonyan hozzájárul a test teljes lebomlásához is, amely ezután gazdagítja a környező talajt. A teljes folyamat kevesebb mint három év alatt fejeződik be. Jelenleg a Loop kutatókkal dolgozik annak megállapításában, hogy az emberi test milyen hatással van a talaj minőségére.

A fa ládák lebomlása több mint egy évtizedet vehet igénybe . A lakkozott fa vagy fém alkatrészek tovább lassítják a folyamatot. A micéliumból készült ládák használatával azonban felgyorsíthatjuk a bomlást.

A micéliumból készült komposztáló koporsó 4–6 héten belül felszívódik a talajban.

A világon elsőként Hollandiában már el is kezdték alkalmazni ezt a fajta temetkezési módot. Egy, ami biztos az ilyesfajta komposztálóval ne, de minden másfajta komposztálóval érdemes benevezni a Komposztáló-szépségverseny eseményére.

Forrás: inhabitat.com

Érdekel a komposztálás? Ha igen, olvasd a komposzt rovatunkat itt a Hulladékvadászon.

You may also like...