Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Koronavírus-fertőzés forrása is lehet az eldobott szemét - Hulladekvadasz.hu

Koronavírus-fertőzés forrása is lehet az eldobott szemét

A koronavírus-fertőzés forrása is lehet az eldobott szemét, hiszen a vírus az eddigi vizsgálatok szerint gazdatest nélkül is több napig életben maradhat.

Minden esetben felhívjuk a figyelmet közösségi szemétszedési akciók szervezőinek, hogy tartsanak balesetvédelmi oktatást eseményük kezdetekor. Ennek megtartása most aktuálisabb lehet mint bármikor, hiszen az utóbbi hetek hírei főként a koronavírusról és az azt övező pánikról szólnak. 2020. március 11-től a WHO világjárvánnyá minősítette a Kínából induló vírusos fertőzést.

Jobb félni, mint megijedni– tartja a népi szólás.

Fontos, hogy a pánikot kerüljük és minden esetben hiteles forrásokból tájékozódjunk. Ennek a cikknek sem az a célja, hogy pánikot keltsen, csak szeretné felhívni a figyelmet az eldobott szemét és ezáltal a szemétszedési akciók alkalmával fellépő plusz nemvárt veszélyekre.

Koronavírus-fertőzés terjedése közösségi szemétszedési akciókon is előfordulhat.

Koronavírus-fertőzés terjedése közösségi szemétszedési akciókon is előfordulhat.

Miért lehet fertőzésveszélyes az eldobott szemét?

A koronavírusok a legfrissebb analízis szerint akár 3 napig képesek aktívak maradni műanyag és fém felületeken – írják a medRxiv weboldalán elérhető kutatásban, de az eredmények csak előzetesek. Ha ez tényleg így van, akkor logikusan belegondolva az eldobott szemét felületéről is elkaphatjuk a vírust.

Különösen veszélyesek lehetnek a cigicsikkek és eldobott PET palackok, hiszen ezek a leggyakrabban eldobott egyszer használatos műanyagok.

Magyarországon is napról napra nő a fertőzöttek és fertőzés gyanús esetek száma. Bízunk benne, hogy ez a tendencia hamarosan meg fog állni, de nem lehetünk elég óvatosak, hiszen a szemetelők is emberek és ők is a fertőzöttek között lehetnek.

Ha szemetet szedsz erre figyelj oda:

  • mindig használj szemétszedő kesztyűt;
  • használj egészségügyi maszkot;
  • zárt ruházat javasolt;
  • ne nyúlj az arcodhoz;
  • ne nyúlj más arcához;
  • az akció után mosd ki a ruháidat magas hőfokon;
  • ha szemétszedő botot használsz minden esetben fertőtlenítsd;
  • ha szelfizel az összeszedett szeméttel utána a telefonodat is fertőtlenítsd.

Koronavírus és a velejáró szemétségek

Korábban beszámoltunk arról, hogy a világ túloldalán, Kínában helyi környezetvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a koronavírus járvány óta mérhetően megszaporodtak az eldobott egészségügyi maszkok a környezetben.

Az óceánban úszó használt egészségügyi maszk. / Fotó: Naomi Brannan

Az óceánban úszó használt egészségügyi maszk. / Fotó: Naomi Brannan

Minden esetben törekedjünk a használt készítmények, védőfelszerelések használata utáni megfelelő elhelyezéséről:

  • ne dobjuk el a környezetben;
  • helyezzük a kommunális kukába zárt zacskóban;
  • a kézfertőtlenítők tégelye, műanyag flakonja szelektíven is gyűjthető kiöblítés után;
  • vagy speciális veszélyes hulladékgyűjtőbe.

Ha a koronavírus-fertőzés veszélyei ellenére is szemétszedési akciót szervezzünk vagy részt veszünk valamelyiken önkéntesként, akkor ajánljuk elolvasásra a szemétszedési akciók járvány idején című tájékoztató cikkünket.

You may also like...