Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Használt autógumiból játszótér (I. rész) - Hulladekvadasz.hu

Használt autógumiból játszótér (I. rész)

Pár évvel ezelőtt a használt gumiabroncsok újrahasznosítását csupán a hobbikerti virágágyásszegélyekben tudtuk elképzelni. Talán kevesen tudják, de mára a gumihulladékból értékes alapanyag lett, ráadásul hazánkban működik Európa egyik legnagyobb ütéscsillapító gumilapgyártója, a Granuflex cégcsoport, amely a hulladékabroncsok feldolgozásával is foglalkozik.

A járművek eredeti célra már nem használható abroncsai hulladékguminak számítanak. Mivel ezek 1995 óta termékdíjkötelesek, így a termékdíj törvény és egyéb végrehajtási rendeletek vonatkoznak rá. A szigorú szabályozások a szállítástól a begyűjtésig minden területre kiterjednek, a használt gumiabroncsokat kommunális hulladéklelakóba még darabolva is tilos leadni.

Újrahasznosításra váró gumiabroncsok.

Újrahasznosításra váró gumiabroncsok.

A szervizekben maradt használt gumi begyűjtőrendszeren jut el a hasznosítóig. 2003 óta a törvény szerint a gyártók, illetve az első magyarországi forgalomba-helyezők mentesülnek a termékdíj fizetése alól, ha maguk gondoskodnak az általuk kibocsátott terméktömeg 75%-ának hasznosításáról. Ez gyakorlatilag teljes hasznosítást jelent, mert mire a gumiból hulladék lesz, addigra 20%-a ott marad az úton. A hasznosítási rendszer az utóbbi időben jelentősen átalakult, míg régebben közhasznú társaságok végezték a hulladék hasznosításának koordinálását, most az állam vette át ezt a feladatot.

Képen a Granuflex cégcsoport hulladékabroncsok feldolgozótelepe.

Képen a Granuflex cégcsoport hulladékabroncsok feldolgozótelepe.

A gumiabroncsokat rendszerint két módon hasznosítják. Mivel fűtőértéke a feketeszénével vetekszik, ezért megfelelő füstgázszűrő-rendszerek alkalmazásával energetikai célokat szolgál, amellyel – például a cementiparban – értékes energiát takarítanak meg. A másik módszer az anyagában való hasznosítás, utóbbit az unió és a hazai jogrendszer is előnyben részesít. A fő cél, hogy energetikai célú feldolgozásra már csak annyi kerüljön, amennyit a hazai ipar nem tud feldolgozni. A gumiabroncs anyagában történő feldolgozásának különlegessége, hogy a teljes folyamat a környezet terhelése nélkül zajlik, a hulladékból termék lesz, amely ismét felhasználható.

A cikk folytatása hamarosan.

You may also like...