Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Dobozolás, avagy a költözés hulladékmentesen - Hulladekvadasz.hu

Dobozolás, avagy a költözés hulladékmentesen

Dobozolás, avagy a költözés során milyen hulladékok keletkeznek, illetve milyen megoldások lehetségesek dobozolásra. Tóth Andi megosztja tapasztalatait.

Előző költözős cikkem óta eltelt négy hónap. Jelenleg 2. hete már az új házban lakunk, régit teljesen kiürítettük, elbúcsúztunk tőle, és átadtuk a kulcsokat. Egy korszak lezárult. Hogy mi történt az elmúlt időszak alatt. Nézzük sorjában.

A padlás átvizsgálására körülbelül egy hónapom ment rá. A legnagyobb nehézséget azok a hulladékok jelentették, amiket nem szabad csak úgy a kommunális szemétgyűjtőbe dobni. Ilyen volt a hungarocell és a CD-k. A CD-ket elajándékoztam, a hungarocell pedig sajnos a kommunálisba került végül, mert sehogy sem találtam helyet neki.

Dobozolás

A padlásról rengeteg régi doboz és buborékos csomagoló fólia került elő. Ideálisak voltak egy költözéshez. Minden dobozt felhasználtam: a kicsikbe kerültek a nehéz vagy törékeny dolgok: könyvek, porcelánok. Tökéletes döntés volt, mivel könnyen lehetett ezeket szállítani, a súlyuk nem okozott problémát.

A nagy dobozokba került szép sorban minden más. Még a ruhaféléket is dobozokba tettem, így nemcsak a költözés napjáig tárolni, de szállítani is sokkal könnyebb volt. Ráadásul a doboz újrahasznosítható, és nem kellett óriási zsákokat beszerezni (egyébként is utálom a műanyag zsákok szagát, nem tettem volna bele ruhákat).

Bár azt gondoltam rengeteg dobozom van, mégis hamar megteltek. Szerencsére kaptam a rokonoktól és barátoktól még sok-sok dobozt, így ezek mind újrahasznosított csomagolóanyagok voltak. De az is előfordult, hogy a papírgyűjtő konténerből kikukáztam pár nagyobb darabot.

Dobozolás alkalmával több alkalommal is felhasználható kartondoboz.

Dobozolás alkalmával több alkalommal is felhasználható kartondoboz.

Az egyik kikukázott dobozom
A dobozolás folyamatában megállás nélkül szelektáltam. Azok a dolgok, amikre már biztosan nem lesz szükségem, azt eladtam vagy elajándékoztam. A cél az volt, hogy az új helyre már szinte csak olyan dolgokat hozzunk át, amire valóban szükségünk lesz.

Ragasztószalagot nem használtam a dobozok rögzítéséhez. Spárgával, illetve régi fáslikkal kötöttem át a kritikus dobozokat. A többit pedig behajtottam. Ezáltal ragasztószalagot sem használtam.
Minden létező tárolóhelyet kihasználtam a pakoláshoz: kiürült játékos dobozok, fiókok ideálisnak bizonyultak a kartondoboz alternatívájaként. Voltak olyan fiókok, amiket a selejtezést követően visszapakoltam és egy az egyben átköltöztettük.

Kölcsönkapott dobozok behajtogatva / Fáslival átkötve

Kölcsönkapott dobozok behajtogatva / Fáslival átkötve

A beköltözésünket követő héten a lányom iskolájában éppen papírgyűjtés volt, ami pont kapóra is jött. Amit dobozt csak győztem, minden kipakoltam és a dobozok jó része a papírgyűjtésbe került. A dobozok másik részét pedig átörökítettem egyik barátnőmnek, akik várhatóan a közeljövőben fognak szintén költözni, így nekik még jól jöhet.

Fiók a költöztetésre várva

Fiók a költöztetésre várva

A fáslikat is nekik adtam, hogy hasonlóan tudják majd használni ahogyan én tettem. A spárga pedig szintén ehhez a családhoz kerül, mivel a házilag készülő füstölt húsokat és kolbászokat erre fogják fellógatni. Emiatt az sem probléma hogy több kisebb darabban vannak.

Spárga darabok a kolbászokhoz

Spárga darabok a kolbászokhoz

Mivel a házat át is kellett alakítanunk, ezért óhatatlan volt, hogy konténert kérjünk. Összesen két konténer elegendőnek bizonyult, ebből az egyikbe csak építési törmelék került, a másik sajnos sok vegyes szemetet is tartalmazott, pl. festékes vödrök, laminált lap darabok, stb. Többnyire azért a házban eleve meglévő dolgokat használtuk fel újra: a csaptelepek az ecettől megújultak, a szaniterek hasonló kezelést követően tökéletes állapotúak maradtak. Amire nem volt szükségünk (pl. kibontott ablak, ajtó, korlát, stb.), azt precíziósan bontottuk ki, így el tudtam adni vagy ajándékozni.

A kommunális hulladékom, a konténert leszámítva nem volt sokkal több mint korábban. Ami jelentősen több volt, az a műanyag hulladék, ugyanis az átmeneti állapotban, nem volt még kicsomagolva minden eszközöm. Ezért több hétig nem tudtam pl. csomagolás mentesen húst venni a kedvenc hentesemnél, mert nem találtam a dobozaimat.

Kitűztem az időpontot (2017. június 10-11.) egy garázsvásárra is, ahol a megmaradt dolgokat szeretném kiárusítani. Akkor tudom elmondani, hogy nagyjából átköltöztünk, ha ez is lezajlik.

Garászvásárom. Klikkelj a képre!

Garászvásárom. Klikkelj a képre!

Összességében elmondható, hogy hulladékmentesen költözni borzasztó nehéz. Persze sokat lehet csökkenteni a szemét mennyiségén így is, de tökéletesen nulla hulladék közeli állapotot szerintem lehetetlenség teremteni egy költözés folyamán.

Kíváncsian várom a ti tapasztalataitokat költözéskor szokásos dobozolás témájában. 

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel