Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Garai "200-as" telep hulladékpokla (videóval) - Hulladekvadasz.hu

Garai „200-as” telep hulladékpokla (videóval)

Garai „200-as” telepen látott hulladékprobléma kísértetiesen hasonlít a budapesti Terebesi erdőnél tapasztalt hulladékpokolra.

Hol is járunk pontosan? Garán, ami Magyarország déli határánál fekvő település Bács-Kiskun megyében. A bejelentő szerint évek óta folyik a bejelentésben szereplő magánterületen a hulladék illegális deponálása.

A bejelentés szövege
„Tisztelt Hulladékvadász(ok)! Először is hadd fejezzem ki elismerésemet a természet és ezáltal mindannyiunk élettere védelméért tett erőfeszítéseikért, tetteikért és eredményeikért. A Garai Polgármesteri Hivatal az elmúlt években jóformán semmit sem tett az elhagyatott 200-as telepen lévő egyre növekvő szemétmennyiség felszámolásáért. Nem voltak hajlandóak kitenni oda legalább 2 db “Szemét lerakása tilos!” táblát, holott a közterületeken ezt már megtették. Hiába magánterület a hely, de a nyílt, szabadtéri szeméttárolást az EU sem tolerálja jogilag, így a hivatalnak sem szabadna.

A garai magánterületre folyamatos az illegális hulladék deponálása. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A garai magánterületre folyamatos az illegális hulladék deponálása. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Az üresen álló telepet az évek során begyógyította a természet, viszont gyalog, biciklivel, autóval és teherautóval is jól megközelíthető. A jelenlegi, több éves nyilvános műholdképén is látszik egy szemét kupac a terület nyugati végén(ott van most is a nagyja). Akkoriban, 2013 körül kezdték el kihordani ezt a rengeteg szemetet.

Mostanára “már” havi rendszerességgel érkezik oda újabb és újabb szemétmennyiség. A szemét nagy részét vasazók hordhatják oda, ami többek között műanyagokból áll. Van ott lökhárító, gépek burkolata, elektronikai hulladék, gumicsövek, abroncsok, (jó eséllyel) azbesztes palatető, építési törmelékek és egyéb veszélyes hulladékok. Újabban érkezett pár zsák kommunális hulladék is.

Nemrég valaki földművelés közben látott két autót egy-egy utánfutót vontatva bemenni a telepre. Ezután kilátogatva még több szemét fogadott minket. Ezek szerint szervezetten viszik ki a szemetet és a nagyja egy helyről érkezik a típusa alapján. Valószínűleg Bajáról hozzák, mert egy Bajai szódavizes palackot is találtam a legfrissebb hulladék kupacban. Garán ilyet nem árulnak tudtommal. Gyakorlatilag a fél falu tud a helyzetről. Páran oda járnak guberálni, amivel csak az a baj, hogy még inkább szétterítik a szemetet. Járnak oda a guberálókon kívül még airsoftosok (kis energiájú légfegyveres csapatjáték), biciklisek (a gumikból építettek szlalon pályát maguknak), vadászok (vadászlőszer hüvelyeket láttam ott). Viszont közülük senki sem tett bejelentést az évek alatt, mert a hulladék még mindig ott van.

Még videoklipet is forgattak ott környékbeli rapperek, amelyben a szeméttel pózolnak. Az előadó az értékrendről beszél a klippben, miközben a szemét között járnak-kelnek azt rugdosva. A pláne az egészben az, hogy teljesen nyitott a terület, mert már régen ellopták a drótkerítést és az összes vasanyagot. A vadállományra is veszélyt jelent a terület. Arról nem is beszélve, ha a patkányok ott felszaporodnak akkor azok a környező termőföldeken fognak garázdálkodni.

A videó több mint 2 hete lett felvéve és feltöltve, de érdemi változás nem történt azóta. Sőt, egy nagy pótkocsira való építkezési törmelék került kihordásra az elmúlt pár napban. Ezen kívül házszigetelő anyagok és 2 nagy zsák kommunális hulladék is frissen került oda. A napokban készült fotókat csatolva küldöm, elnézést a rossz minőségért. A videofelvételeken szebben és részletesebben látszik minden. Hogy kié a telep azt nem tudom. Magánterület annyi biztos. A helyzet elég súlyos. Remélem így rá lehet venni a hivatalt, hogy végre elvégezze azt a feladatot ami jogilag is nekik és a telep tulajdonosának lenne a kötelessége” írja Matos Milán a bejelentő. (Nevét külön kérte, hogy hozzuk nyilvánosságra.)

Hulladék jellege: kommunális, elektronikai, építési, veszélyes.

[codepeople-post-map]

Garai bejelentést továbbítjuk az aktuális önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Gara a wikipedia szerint:

A község Bács-Kiskun megye Bajai járásában.

Fekvése
A legközelebbi város Baja, melytől dél-délkeleti irányban, mintegy 15 km-re, a szerb határ közelében fekszik. Szomszédos falvak: nyugatról Csátalja, délről Bácsszentgyörgy, keletről Bácsborsód, északról Vaskút. Közeli határátkelők: Bácsalmás, Hercegszántó. Évenként kétszer májusban és júniusban megnyitják a Gara – Regőce közötti ideiglenes határátkelőt pár órára.

Története
Gara Árpád-kori település. Nevét 1290-ben említette oklevél, már akkor is Gara néven, mint jobbágyok és nemesek birtoka.

Bővebben: wikipedia.