A kőbányai Terebesi erdő, maga a hulladékpokol

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Miközben mindenki a Városligettel van elfoglalva kőbányai Terebesi erdőt felemészti a szemét. A helyszínen tapasztalt jelenlegi állapotok minden képzeletet túlszárnyalnak, szó szerint szinte minden négyzetcentiméterre szemét jut. Európa fővárosai közül talán a legnagyobb illegális hulladéktelep van Budapesten.

A napokban kaptunk egy levelet egy egyéni hulladékvadásztól, amiben arra hivatkozott, hogy egymaga bejárta a cseppet sem veszélytelen Terebesi erdőt.

Elképzelni sem tudod, mennyi szemét van Kőbányán a Terebesi erdőben!

A Terebesi erdő végeláthatatlan hűtőtemetője. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A Terebesi erdő végeláthatatlan hűtőtemetője. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A levél szövege
“A Hulladekvadasz.hu videóját látva a Terebesi útról elhatároztam, hogy bejárom a Terebesi erdő egészét. És végigfényképezem a szemetet és megjelölöm egy térképen.”

Korábban

A hulladékvadász csapata februárban az első terepszemlén volt a Terebesi utcában, ami után oldalunk több megkeresést is kapott különféle sajtóorgánumoktól a hulladék témával és a helyszínnel kapcsolatosan is.

Jelen állapotok

A Terebesi erdő Budapesten található az Örs Vezér tér és az Élessarok között. A Fehér út, a Gyógyszergyári út, az EGIS és a vasút határolják. Hiába van az Örshöz nagyon közel és hiába laknak az Örsnél rengetegen, mégis az ott lakók szinte alig látogatják ezt az erdőt. Rossz híre van, mert köztudottan sok hajléktalan lakik itt, falusias jelleggel, általuk összeguberált hulladékokból épített viskókban.

[Best_Wordpress_Gallery id=”93″ gal_title=”terebesierdo”]

Pillanatok alatt ki lehet viszont itt dobálni az autóból a szemetet, lomot, vagy a sittet. A verhetetlen áron lomtalanító “vállalkozók” szintén ide hordják a szemetet. A volt autómosó mögött lakók egy részének pedig ez kifejezetten jó is így. Hatalmas mennyiségű fém alkatrész nélküli hűtő és televízió található itt.

[Best_Wordpress_Gallery id=”92″ gal_title=”hütőtemető”]

A szemetelés szabálysértésnek minősül, 5 ezer – 150 ezer forint a büntetési tétele. De csak annak, akit elkapnak. Mert – mint említettük – az erdőbe szinte nem jön senki, nincsenek kamerák, és nincsenek az erdő bejáratainál betonkockák sem.

[Best_Wordpress_Gallery id=”94″ gal_title=”terebesipet”]

Érthetetlen a nagy mennyiségű szelektíven gyűjthető hulladék is (Pet palack, üveg). Ráadásul a Fehér köz 2-ben egy FKF Hulladékgyűjtő sziget található, ahol hétköznap munkaidőben egy csomó fajta hulladék ingyen is elhelyezhető.

A Terebesi erdő hulladéklelőhelyei számmal ellátva.

A Terebesi erdő hulladéklelőhelyei számmal ellátva.

A térképen szereplő számozás a készült képek helyét mutatja meg, amit ajánlunk figyelmébe a Kőbányai Önkormányzatnak (megtekinthetőek az alábbi képtárhelyen itt). Ezzel is szeretnénk segíteni a helyi szervek munkáját, hogy minél előbb megoldás születhessen erre a kényes hulladékproblémára.

Közpark

A nagyvárosok problémája általában a kevés zöld terület. Budapesten, ami van azt vagy kivágják, vagy szeméttel teleszórják. Az Amazonas őserdejét nevezik a Föld tüdejének, úgy az ilyen kis zöld szigeteket a nagyvárosokban a város tüdejének. Vajon a területet rekultiválva lehetne-e ez az erdő a családoké, a kirándulni vágyóké, esetleg a természeté? De egy kicsit tovább gondolva a terület adta lehetőségeket:

A Terebesi erdő lehetne-e Budapest új közparkja?

[codepeople-post-map]

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: