Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Élelmiszerpazarlás idehaza 68 kilogramm évente - Hulladekvadasz.hu

Élelmiszerpazarlás idehaza 68 kilogramm évente

Az élelmiszerpazarlás idehaza 68 kilogramm évente. Ezért is csökkentené az élelmiszerhulladék mennyiségét a Nébih új programjában.

Az élelmiszerpazarlás elkerülésére figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) uniós támogatással megvalósuló, Maradék nélkül című programja, amelynek keretében a hatóság azt is fölméri, hogy a magyar háztartások mennyi élelmiszerhulladékot termelnek – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

A Nébih első részletes élelmiszerhulladék-felmérése szerint az EU által becsült 39 kilogrammnál jóval magasabb, 68 kilogramm az évente egy főre jutó élelmiszerhulladék mennyisége Magyarországon, ennek pedig csaknem a fele tényleges pazarlás (feleslegesen vásárolt vagy tárolási hiba miatt szemétbe került termék). Az elkerülhető élelmiszerhulladékban ételmaradékok, a sütőipari termékek, zöldségek és gyümölcsök, valamint tejtermékek fordulnak elő a leggyakrabban – tették hozzá.

A közlemény szerint az elpazarolt élelmiszerek 400-450 ezer rászoruló étkeztetését fedeznék, illetve fejenként évi 10-12 ezer forint fölösleges kiadást jelentenek. A hivatal nemcsak a pazarlás megelőzésére, a tudatos vásárlói magatartásra figyelmeztet a „Maradék nélkül” program keretében, hanem ennek első lépéseként 100 család közreműködésével a magyarországi háztartások gyakorlatát is megvizsgálja – írták.

Élelmiszerpazarlás megoldása?

A Nébih szerint kevesebb, de jobb minőségű és lehetőleg magyar termékeket érdemes vásárolni. Hiszen a rövidebb szállítási távolságok a környezetet is kevésbé terhelik. Az FM arra számít, hogy a Nébih Maradék nélkül programja rövidtávon is jelentős eredményeket hozhat az élelmiszerpazarlás mérséklésében.

Forrás: MTI


Ehhez hasonló híreket a HÍRFOLYAM rovatunkban lehet olvasni, az alábbi linkre ide kattintva.

You may also like...