Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Veszélyes hulladék leadás - Hogyan, hová? - Hulladekvadasz.hu

Veszélyes hulladék leadás – Hogyan, hová?

Veszélyes hulladék leadás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. A szakszerűtlen tárolás, kidobás veszélyt jelent az élővilágra az emberi életre. Összegyűjtöttük a lényeget.

Mit is nevezünk veszélyes hulladéknak?
Veszélyes hulladéknak számít az a hulladék, ami a 2012. évi CLXXXV. hulladékról szóló törvényben felsorolt, legalább egy veszélyességi jellemzővel rendelkezik. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a veszélyes hulladékok jelentős része hasznosítható, értékes anyagokat tartalmaz.

A háztartásokban leggyakrabban előforduló veszélyes hulladékok

  • használt sütőolaj;
  • akkumulátor, elem;
  • festékek;
  • fénycsövek, izzók (erről bővebben lámpahulladék rovatunkban lehet tájékozódni.);
  • vegyszerek (például növényvédőszerek);
  • egyéb vegyi anyagok;
  • veszélyes szigetelő anyagok;
  • veszélyes anyaggal szennyezett csomagolóanyagok;
  • elektronikai hulladék (például hűtőszekrény);
  • azbeszt alapú sík és hullámpala, ami egy külön történet (azbesztpala lerakás díja).

Hogyan gyűjtsük a veszélyes hulladékot?
A veszélyes hulladékok olyan összevetőket tartalmaznak, amelyek veszélyt jelentenek az élővilágra és az emberi életre, ezért is kiemelten fontos ezek szelektív gyűjtése. A háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokat hulladékudvarokban, illetve az évi veszélyes hulladékbegyűjtések során adhatjuk le.

Soroksáron lomtalanítás 2017 alkalmával így gyűjtötték egy helyre a veszélyes hulladékokat. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Soroksáron lomtalanítás 2017 alkalmával így gyűjtötték egy helyre a veszélyes hulladékokat. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Miért fontos a különböző anyagok szelektív gyűjtése?
Vegyük példának az elektromos és elektronikus berendezéseket, amiknek a hulladékmennyisége évről évre jelentős mértékben növekszik. A készülékekben található veszélyes anyagok komoly környezeti problémát jelentenek, ártalmatlanításuk csak szakszerű hulladékkezelési eljárással lehetséges. Az elektromos berendezések hulladékait ezért nem szabad települési hulladékként (a vegyes háztartási kukába) kidobni, hanem szelektíven kell gyűjteni, hogy azok újrahasznosításra, ártalmatlanításra kerülhessenek, megelőzve így a környezeti károkozást.

Használt étolaj ne kerüljön a lefolyóba! gyűjtsd külön tárolóedényben. Leadható a benzinkutaknál. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Használt étolaj ne kerüljön a lefolyóba! gyűjtsd külön tárolóedényben. Leadható a benzinkutaknál. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Hol adhatóak le a háztartásban keletkező veszélyes hulladékok?
Elsősorban a településünk által kijelölt vagy hozzárendelt hulladékudvarban. A hulladékudvarok elsődleges célja a hulladékok anyagában történő hasznosítási arányának javítása, valamint a veszélyes hulladékok környezetbe jutásának megakadályozása. A Fővárosban jelenleg 17 db hulladékudvar üzemel, amelyek közt a gyűjtött hulladékok listája hulladékudvaronként eltérő.

Országos veszélyes hulladék leadás listával és leadási helyekkel hamarosan külön cikkben jelentkezünk.

Budapesti 17 darab FKF hulladékudvarok leadási helyei és leadható hulladékokat felsoroló táblázata. / Fotó: fkf.hu

Budapesti 17 darab FKF hulladékudvarok leadási helyei és leadható hulladékokat felsoroló táblázata. / Fotó: fkf.hu

Mit nem vesznek át hulladékudvarokban?
Robbanás-, fertőzés- és sugárveszélyes anyagokat, laborvegyszereket, eldobható pelusokat, használt orvosi egészségügyi eszközöket (például injekciós tűk) a hulladék udvarok nem vehetnek át, illetve bármilyen nem – átlagos – háztartási mennyiségű hulladékot. Továbbá nem adható le olyan hulladék, ami nem szerepel a hulladékudvar telephelyére kiadott hatósági engedélyben. Emiatt hulladékudvar személyzete megtagadhatja a hulladék átvételét. Ezért fontos, hogy előzőleg meggyőződjünk arról, hogy mi adható le az számunkra elsőre szimpatikus hulladékudvarban.

Veszélyes hulladék leadás egyfelől környezetvédelmi-, másfelől gazdasági érdek, hiszen a veszélyesnek minősül hulladékok értéket képeznek és a begyűjtésével, szakszerű kezelésével megóvhatjuk a környezetünket, életterünket is.

You may also like...