Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Modern világítás jelene: a környezettudatosság

A modern világítás jelene több komponensből áll össze. Egyik legfontosabb alkotóeleme, hogy világításunk környezettudatos legyen. 

A világítástechnikai termékekkel kapcsolatban a környezettudatos gondolkodás nem azzal kezdődik, hogy a lámpahulladékot szelektíven gyűjtjük, és eljuttatjuk a gyűjtőpontra. Már világításunk megtervezésével, a fényforrások beszerzésével és megfelelő használatukkal is tehetünk a környezettudatos világításért.

Jöjjön egy kis segítség ahhoz, hogyan alakíthatjuk otthonunk világítását környezettudatossá!

A legzöldebb energia természetesen az, amit el sem fogyasztunk. Ezért érdemes első lépésként mindig kihasználni a természet adta fényt. Közelebb ülhetünk az ablakhoz, világos színekkel festhetjük a falakat, vagy lakásfelújításnál tervezhetünk nagyobb ablakokat is. Ezzel nemcsak energiát takarítunk meg, hanem egészségesebbek is leszünk, mert a természetes fény „összetétele” és dinamizmusa közelebb van ahhoz, amit a szervezet megszokott.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

Ha világításra van szükség, érdemes megvizsgálni, vajon az általános világítás helyett vagy mellett jobb lenne-e helyi világítást használni? Például egy olvasólámpát vagy egy célvilágítást a konyhapult felett. Ezekkel a megoldásokkal elérhető, hogy ott és csak ott legyen világítás, ahol arra szükség van.

Bár a közvetett világítás (amikor a fényforrások egy belsőépítészeti elem, például párkány mögött vannak, és a fény többszörös visszaverődéssel lép be a térbe) különleges hangulatával egyre divatosabb, nem szabad elfelejteni, hogy ezek hatásfoka kisebb, mint a közvetlen világításoké. Ezért ott, ahol magas szinteket kell elérni, mindig a közvetlen világítás lesz a jó választás.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

A korszerű világítási eszközök, mint a LED-es lámpatestek lehetőséget adnak arra, hogy melegebb vagy hidegebb fényt állítsunk elő, azaz meghatározzuk a fény színhőmérsékletét. Biológia óránk a természetes fény változásához alkalmazkodott. Ezért a napközbeni hidegebb fény aktivitásra sarkall, míg az este melegebb fények segítenek az ellazulásban. Erről a világítás megtervezésénél sem szabad elfelejtkezni.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

A modern világítás technológiája már jó ideje átlépett az izzólámpán és a sokszínűsége mára már zavarba ejtő.

Kaphatók halogénizzók, kompaktfénycsövek, LED lámpák. Ezek különböznek teljesítményben, fényáramban, a fény színében, fejelésben és méretben. Néha még feszültségben is.

Mire figyeljünk új fényforrás vásárlásakor? Pár jó tanács:

  • Ha csak fényforrást akarunk cserélni, akkor a lámpa fejelése egyezzen meg a lámpatestben lévő foglalat típusával, és legyenek azonos feszültségűek.
  • Mindenképpen olyan méretű lámpát vegyünk, ami nem lóg ki a búrából. Ha kilóg, akkor az csúnya és nagy valószínűséggel még kápráztatni is fog.
  • Ha a csillár szórt fényt ad, akkor az új fényforrás is ilyen szórt fényt adjon. Ha irányított fényű fényforrást teszünk bele, nem fog megfelelően világítani.
  • Amikor közlekedőbe vagy mellékhelyiségbe keresünk lámpát, akkor a kapcsolási szám fontosabb, mint a fényhasznosítás.
  • Ha egy sötét helységben hosszú ideig használjuk a világítást, akkor oda érdemes hosszabb élettartamú lámpát venni még akkor is, ha az többe kerül.

Még néhány praktika, amivel környezettudatosabbá tehetjük az otthoni világítást:

  • Az okos világításnál is legyen kapcsoló, amivel a felhasználó maga vezérelheti a világítást.
  • Jó, ha a lámpatest fénye szabályozható.
  • Ne feledkezzünk meg a karbantartásról, tisztításról sem. Egy koszos búrán a fény fele is elveszhet.

A modern világítás jelenéről szóló cikkünk alapja a Lámpahulladék blogon megjelent interjú Schwarcz Péterrel, a Világítástechnikai Társaság alelnökével.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek