Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Modern világítás jelene: a környezettudatosság - Hulladekvadasz.hu

Modern világítás jelene: a környezettudatosság

A modern világítás jelene több komponensből áll össze. Egyik legfontosabb alkotóeleme, hogy világításunk környezettudatos legyen. 

A világítástechnikai termékekkel kapcsolatban a környezettudatos gondolkodás nem azzal kezdődik, hogy a lámpahulladékot szelektíven gyűjtjük, és eljuttatjuk a gyűjtőpontra. Már világításunk megtervezésével, a fényforrások beszerzésével és megfelelő használatukkal is tehetünk a környezettudatos világításért.

Jöjjön egy kis segítség ahhoz, hogyan alakíthatjuk otthonunk világítását környezettudatossá!

A legzöldebb energia természetesen az, amit el sem fogyasztunk. Ezért érdemes első lépésként mindig kihasználni a természet adta fényt. Közelebb ülhetünk az ablakhoz, világos színekkel festhetjük a falakat, vagy lakásfelújításnál tervezhetünk nagyobb ablakokat is. Ezzel nemcsak energiát takarítunk meg, hanem egészségesebbek is leszünk, mert a természetes fény „összetétele” és dinamizmusa közelebb van ahhoz, amit a szervezet megszokott.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

Ha világításra van szükség, érdemes megvizsgálni, vajon az általános világítás helyett vagy mellett jobb lenne-e helyi világítást használni? Például egy olvasólámpát vagy egy célvilágítást a konyhapult felett. Ezekkel a megoldásokkal elérhető, hogy ott és csak ott legyen világítás, ahol arra szükség van.

Bár a közvetett világítás (amikor a fényforrások egy belsőépítészeti elem, például párkány mögött vannak, és a fény többszörös visszaverődéssel lép be a térbe) különleges hangulatával egyre divatosabb, nem szabad elfelejteni, hogy ezek hatásfoka kisebb, mint a közvetlen világításoké. Ezért ott, ahol magas szinteket kell elérni, mindig a közvetlen világítás lesz a jó választás.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

A korszerű világítási eszközök, mint a LED-es lámpatestek lehetőséget adnak arra, hogy melegebb vagy hidegebb fényt állítsunk elő, azaz meghatározzuk a fény színhőmérsékletét. Biológia óránk a természetes fény változásához alkalmazkodott. Ezért a napközbeni hidegebb fény aktivitásra sarkall, míg az este melegebb fények segítenek az ellazulásban. Erről a világítás megtervezésénél sem szabad elfelejtkezni.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

A technológia változatossága a Világítás Házában.

A modern világítás technológiája már jó ideje átlépett az izzólámpán és a sokszínűsége mára már zavarba ejtő.

Kaphatók halogénizzók, kompaktfénycsövek, LED lámpák. Ezek különböznek teljesítményben, fényáramban, a fény színében, fejelésben és méretben. Néha még feszültségben is.

Mire figyeljünk új fényforrás vásárlásakor? Pár jó tanács:

  • Ha csak fényforrást akarunk cserélni, akkor a lámpa fejelése egyezzen meg a lámpatestben lévő foglalat típusával, és legyenek azonos feszültségűek.
  • Mindenképpen olyan méretű lámpát vegyünk, ami nem lóg ki a búrából. Ha kilóg, akkor az csúnya és nagy valószínűséggel még kápráztatni is fog.
  • Ha a csillár szórt fényt ad, akkor az új fényforrás is ilyen szórt fényt adjon. Ha irányított fényű fényforrást teszünk bele, nem fog megfelelően világítani.
  • Amikor közlekedőbe vagy mellékhelyiségbe keresünk lámpát, akkor a kapcsolási szám fontosabb, mint a fényhasznosítás.
  • Ha egy sötét helységben hosszú ideig használjuk a világítást, akkor oda érdemes hosszabb élettartamú lámpát venni még akkor is, ha az többe kerül.

Még néhány praktika, amivel környezettudatosabbá tehetjük az otthoni világítást:

  • Az okos világításnál is legyen kapcsoló, amivel a felhasználó maga vezérelheti a világítást.
  • Jó, ha a lámpatest fénye szabályozható.
  • Ne feledkezzünk meg a karbantartásról, tisztításról sem. Egy koszos búrán a fény fele is elveszhet.

A modern világítás jelenéről szóló cikkünk alapja a Lámpahulladék blogon megjelent interjú Schwarcz Péterrel, a Világítástechnikai Társaság alelnökével.

You may also like...