Mount Everest is a szemétben úszik | Turista stop!

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

A Mount Everest is a szemétben úszik hála a sok igénytelen turistának, aki képtelen vigyázni a természeti értékekre, emiatt turista stopot vezettek be a területen.

A korlátozás értelmében a turisták ezentúl csak az 5200 méteren lévő alaptábortól valamivel lejjebb fekvő Rongbuk kolostorig mehetnek fel – írja a BBC hírportálja. A Mount Everestnek legtöbben a déli, nepáli oldalról vágnak neki, ám az elmúlt években a kínai oldal népszerűsége is növekedni kezdett. A Tibetben lévő kínai alaptábor ugyanis autóval is megközelíthető, míg a nepáli oldalon lévőt csak nagyjából kétheti gyaloglással lehet elérni.

A lezárás kimondottan a mászóengedéllyel nem rendelkező látogatókra vonatkozik.

A látogatók számának folyamatos növekedése miatt azonban a világ legmagasabb hegyén egyre nagyobb problémát jelent a hulladék felhalmozódása. A Kínai Hegymászó Szövetség szerint 2015-ben – erre az évre vonatkoznak a legfrissebb adatok – 40 ezren keresték fel az alaptábort a kínai oldalon. A nepáli erdészeti és talajvédelmi minisztérium pedig rekordszámú, 45 ezer látogatóról számolt be a 2016-2017-es időszakban.

globoport.hu

A kínai hatóságok januárban jelentették be, hogy évente 300-ra fogják korlátozni a kiadható mászóengedélyek számát. A tibeti hatóságok még tavaly decemberben jelentették be az alaptábor lezárását a turisták előtt, és bár az elmúlt napokban szárnyra kapott a hír a kínai közösségi oldalakon, hogy a korlátozás végleges lesz. Ezt a Hszinhua állami hírügynökség által megszólaltatott illetékesek ezt cáfolták.

A hatóságok szerint a Mount Everest múlt tavaszi “nagytakarításakor” nyolc tonna hulladékot, köztük emberi ürüléket és hátrahagyott mászófelszereléseket gyűjtöttek be a hegyről.

Korábban beszámoltunk egy 2016-os nagytakarításról is, ahol 2 ezer kilónyi hulladéktól szabadították meg a Himaláját.

Az idei nagyszabású hegycsúcstisztítás keretében a 8000 méter fölött talált emberi maradványokat is megkísérlik lehozni a hegyről. A hideg és a magasság miatt ezek a holttestek gyakran évekig, évtizedekig is a fagyban maradnak.

Forrás: MTI.


Szerveznél szemétszedési közösségi akciót? Akkor regisztrálj a szemetszedes.hu -ra és valósítsd meg álmod, a tiszta környezetet.

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: