Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Használt sütőolaj leadásának a nyomában | Hír Tv

A használt sütőolaj leadási lehetőségeit mutatta be a Hír Tv Panaszkönyv című magazin műsora, amelyben Kertész Balázs, a JÖN Alapítvány szakértője volt a segítségükre.

A Hír Tv riportjából az derül ki, hogy nem csak az úgynevezett hulladékudvaroknál és a MOL kutaknál lehet leadni a fáradt olajat, hanem már a társasházak is igényelhetik a begyűjtést. Sőt, van már olyan hely is, ahol még fizetnek is azért, ha leadjuk a sütésből, főzésből megmaradt olajat. Az éttermeknek, a büféknek kötelességük a használt sütőolajat és ételhulladékot külön gyűjteni és megfelelő engedéllyel rendelkező cégnek átadni. A háztartásokban keletkezett használt olajnak viszont csak kevesebb, mint 5%-a hasznosul újra, és ez a szám elszomorítóan kevés.

Egyliternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé. – korábbi cikkünk a témában ide kattintva elérhető.

A Panaszkönyv stábja a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. -nél is járt, ahol kiderítették, hogy a vállalat évente 6000 tonna használt olajat gyűjt be, amit elszállítanak a feldolgozóüzemekbe, hogy újrahasznosítsák. Ennek a 90%-a biodízel üzemanyag lesz. A maradék 10%-a sem vész kárba megújuló energiaforrásként fűtenek vele, vagy áramot termelnek belőle. Ahhoz viszont ez a szám, hogy tovább növekedhessen, nemcsak az éttermekben, hanem otthon is kellene gyűjteni a használt olajat.

Kertész Balázs, a JÖN Alapítvány alapítója és környezetvédelmi szakértője. / Fotó: hirtv.hu

Kertész Balázs, a JÖN Alapítvány alapítója és környezetvédelmi szakértője. / Fotó: hirtv.hu

Kertész Balázs elmondása szerint:

“Amikor anno a MOL-kampány elkezdődött, akkor szerintem igen nagy mértékben vették igénybe az emberek. Aztán az érdeklődés ellaposodott. Nagyon sok olyan benzinkút van, ahonnan vissza is vonták ezt a tevékenységet, és így valahogy érdektelenné vált az emberek számára. A környezetvédelem területén az a tapasztalata a JÖN Alapítványunknak, hogy mindig van egy adott felkapott téma, amit nagyon tudnak fújni az emberek és akkor azon kívül a többi környezeti probléma az olyan, mintha nem is nagyon létezne vagy csak nagyon picit létezik.”

Ha a MOL honlapjára ránézünk, akkor azt látjuk, hogy országszerte mindössze 68 töltőállomáson lehet leadni a használt olajat, így ez a szolgáltatás sok vidéki háztartásnak szinte elérhetetlen. Fontos tudni, hogy csak a sütés- főzésnél keletkezeset használt sütőolajat veszik át és a fáradt motorolajat nem. Sőt, az olajat leadni is csak 10 literes flakonban lehet, és ráadásul kérni kell a személyzet segítségét is.

 

A műsorból kiválóan kivehető az, hogy szükség van minél több a használtsütőolaj-leadó helyszínre, a vidéki településeken. Továbbá szükség van ösztönző szemléletformáló kampányokra is a használt sütőolaj leadásával kapcsolatban.