Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Használt sütőolaj leadásának a nyomában | Hír Tv - Hulladekvadasz.hu

Használt sütőolaj leadásának a nyomában | Hír Tv

A használt sütőolaj leadási lehetőségeit mutatta be a Hír Tv Panaszkönyv című magazin műsora, amelyben Kertész Balázs, a JÖN Alapítvány szakértője volt a segítségükre.

A Hír Tv riportjából az derül ki, hogy nem csak az úgynevezett hulladékudvaroknál és a MOL kutaknál lehet leadni a fáradt olajat, hanem már a társasházak is igényelhetik a begyűjtést. Sőt, van már olyan hely is, ahol még fizetnek is azért, ha leadjuk a sütésből, főzésből megmaradt olajat. Az éttermeknek, a büféknek kötelességük a használt sütőolajat és ételhulladékot külön gyűjteni és megfelelő engedéllyel rendelkező cégnek átadni. A háztartásokban keletkezett használt olajnak viszont csak kevesebb, mint 5%-a hasznosul újra, és ez a szám elszomorítóan kevés.

Egyliternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé. – korábbi cikkünk a témában ide kattintva elérhető.

A Panaszkönyv stábja a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. -nél is járt, ahol kiderítették, hogy a vállalat évente 6000 tonna használt olajat gyűjt be, amit elszállítanak a feldolgozóüzemekbe, hogy újrahasznosítsák. Ennek a 90%-a biodízel üzemanyag lesz. A maradék 10%-a sem vész kárba megújuló energiaforrásként fűtenek vele, vagy áramot termelnek belőle. Ahhoz viszont ez a szám, hogy tovább növekedhessen, nemcsak az éttermekben, hanem otthon is kellene gyűjteni a használt olajat.

Kertész Balázs, a JÖN Alapítvány alapítója és környezetvédelmi szakértője. / Fotó: hirtv.hu

Kertész Balázs, a JÖN Alapítvány alapítója és környezetvédelmi szakértője. / Fotó: hirtv.hu

Kertész Balázs elmondása szerint:

„Amikor anno a MOL-kampány elkezdődött, akkor szerintem igen nagy mértékben vették igénybe az emberek. Aztán az érdeklődés ellaposodott. Nagyon sok olyan benzinkút van, ahonnan vissza is vonták ezt a tevékenységet, és így valahogy érdektelenné vált az emberek számára. A környezetvédelem területén az a tapasztalata a JÖN Alapítványunknak, hogy mindig van egy adott felkapott téma, amit nagyon tudnak fújni az emberek és akkor azon kívül a többi környezeti probléma az olyan, mintha nem is nagyon létezne vagy csak nagyon picit létezik.”

Ha a MOL honlapjára ránézünk, akkor azt látjuk, hogy országszerte mindössze 68 töltőállomáson lehet leadni a használt olajat, így ez a szolgáltatás sok vidéki háztartásnak szinte elérhetetlen. Fontos tudni, hogy csak a sütés- főzésnél keletkezeset használt sütőolajat veszik át és a fáradt motorolajat nem. Sőt, az olajat leadni is csak 10 literes flakonban lehet, és ráadásul kérni kell a személyzet segítségét is.

 

A műsorból kiválóan kivehető az, hogy szükség van minél több a használtsütőolaj-leadó helyszínre, a vidéki településeken. Továbbá szükség van ösztönző szemléletformáló kampányokra is a használt sütőolaj leadásával kapcsolatban.