Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Dámszarvas esett áldozatául az eldobott hulladéknak - Hulladekvadasz.hu

Dámszarvas esett áldozatául az eldobott hulladéknak

Egy dámszarvas esett áldozatául az illegálisan lerakott hulladéknak egy Újlengyel közeli erdőben. Ebből is jól látszik, hogy az eldobott hulladék ölhet.

Az Újlengyeli Lovas Polgárőrség éppen a környéken járőrözött, amikor meglátták az életéért küzdő dámszarvast, méghozzá egy igazán fiatal egyedét, egy dámbikát.

Az életéért küzdő fiatal dámbika. Vajon hány ilyen eset történik egy évben?

Az életéért küzdő fiatal dámbika. Vajon hány ilyen eset történik egy évben?

Elmondásuk szerint az állat jajveszékelve próbált menekülni a nyaka köré csavarodott hálószerű hulladékból.

A bika 2-3 méterre ugorva vergődött – írják a lovas polgárőrök facebookos oldalukon.

Idézzük a szervezet eseti jegyzőkönyvét, igazán tanúságosak a részletek:

„Az Újlengyeli Lovas Polgárőr csapatunk a környező erdei utakon át vezető kora tavaszi erdőben készült az év első már nem zimankós lovaglására. Egy gyönyörű erdősávok közé ékelődött őszi vetésen vettük észre a rendkívüli látványt, ugyanis egy fiatal dámbika eszét vesztve vergődött a vetésen és küzdött a rátekeredett hulladék műanyag zsineg köteggel…

Biztos kezek között a szarvas megmenekült a hulladék fogásából. / Fotó: Újlengyel Lovas Polgárőr

Biztos kezek között a szarvas megmenekült a hulladék fogásából. / Fotó: Újlengyel Lovas Polgárőr

Az állat öntudatlanul próbált szabadulni a szeméttől… Szomorú helyzet, mi tévő legyen ilyenkor az ember… Ha túrázó vagy kiránduló az ember semmi esetre se közelítsen hiszen a történelem több halálos vadbalesetet is közvetít számunkra, és az öntudatlan vad valóban veszélyes! De ha a Polgárőr Lovas Tagozat kötelékében vizsgázott lovaspolgárőr, Ő fegyelmezetten irányítva lovát megközelíti az állatot, majd biztonságos távolságból riasztja a külterületi bűnmegelőző szolgálatokból már jól ismert Vadászt, vagy Vadászmestert.

Ez esetünkben is így történt! A Vadász majd a Vadászmester mentők gyorsaságával termett a helyismeretéből adódóan – itt nincsenek házszámok! – a helyszínen… A szakértő kezek között – igen a Vadász nem csak az életet veszi, a vadak gondozását Ők végzik! – már a Dám bika is érezte, ez most értem van! És valóban !

Egy élet folytatódhatott!”

Ebből az esetből is jól látszik, hogy az eldobott, elhagyott hulladék milyen veszélyeket rejt nem csak a vízi, hanem a szárazföldi élőlények számára.

A fiatal dámbika megmentői, Simon Imre, Pipo Urbin. / Fotó: Újlengyel Lovas Polgárőr

A fiatal dámbika megmentői, Simon Imre, Pipo Urbin. / Fotó: Újlengyel Lovas Polgárőr

Köszönjük az Erdei Szalonka Vadásztársaság kiváló szakembereinek Simon Imri,  Pipo Urbin a gyors segítséget, köszönjük az Újlengyeli Lovas Polgárőrök Tunner-Zsiros Helga – Dézi lovával, Viktória Oskó – Betyár Kisbéri félvér loval és Zsófia Oskó – Olympic póni lovával – mint segítő – szolgálatadás közben zajlott informatív tájékoztatását és helytállást.

A dámszarvas most megmenekült a gyors és szakszerű segítségnek. A hősök köztünk élnek.

You may also like...