bejelento

Volt palotai piac – MÁV Romboló #2. rész (videóval)

Share

Újra jelentkezik a MÁV Romboló mini rovat, immár a volt palotai piac helyszínnel. Minden szempontból lesújtó állapotoknak lehetünk szemtanúi, amin nap mint nap a vonatból is többeket megdöbbenésre késztetnek.

Volt palotai piac A volt palotai piachoz tartozó 4 db ingatlan összképe. Fotó: hulladekvadasz.hu

A volt palotai piachoz tartozó 4 db ingatlan összképe. Lehangoló. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A területen 2013-ban zárták be és bontották le a „Novák piac” névre hallgató – 4 db szomszédos kis épülettel együtt – 4000m2 alapterületű ingatlant, amely ezek után teljes egészében a XV. kerületi Önkormányzat tulajdonába került. Azóta a „Rákospalota-Újpest vasútállomás és a volt Novák Piac területének rendezése, környezetének fejlesztése” elnevezés alatt kezelik ezt a rehabilitálási ügyet, ami a vasútállomás környezetének rehabilitálását, a vasúti megálló közelében kisvárosias léptékű, a közösségi közlekedéshez kapcsolódó funkciókat magába foglaló intermodális csomópont, P+R parkoló kiépítését és a terület tulajdonviszonyainak rendezését jelenti. Azonban semmilyen munka nem kezdődött még el a területen mind a mai napig.

A jelenlegi helyzet minden szempontból tragikus, szó szerint nyomorultak itt a körülmények, ami a kerületre nézve rendkívül rossz hírt keltő. A felüljáró alatti részen a földdel egyenlővé tett piac lepusztult kihaltsága nyomasztó, szemét és földhalmok vannak itt-ott, köztük néhol felszedve a beton is. Míg a szomszédos romos és vélhetően illegálisan lakott ingatlanok leginkább egy nyomortelepre emlékeztetnek. A betonkerítés előtti lepusztult téglalap alakú kis épület van a legtragikusabb állapotban: nyílászárók és néhol falak nélkül szeméttárolásra használják és már fel is gyújtották korábban. Az ”udvarban” lévő házak minden bizonnyal mélyszegénységben élőkkel lakottak, erre utalnak a jellegzetes nejlon és textil ”nyílászáró megoldások” és az udvar eltorlaszolása. Azt talán mondani sem kell, hogy az összes kis épületen ember nagyságú graffitik díszelegnek, ahogy az ilyenkor lenni szokott.

A volt palotai piac tarthatatlan állapotára való tekintettel minél előbb szükséges lenne a meglévő tervek alapján a terület rehabilitálása.

Készítette: #VRUMHAM

Share

Van még itt, ami érdekelhet

  • Gabor V

    Az első képen levő legközelebbi épületet és hozzá tartozó kerítést azóta lerombolták. Az azt követő két épület (valami okból csak) néhány ablakát és ajtaját befalazták, így még páran lakásként használják. Továbbá több földkupac jelent meg.