Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Ivacs hulladéktüzei rákosíthatják el Veresegyház lakóit (drónfelvétel) - Hulladekvadasz.hu

Ivacs hulladéktüzei rákosíthatják el Veresegyház lakóit (drónfelvétel)

Ivacs időszakos hulladéktüzei rákosíthatják el a Veresegyház lakóit. Pár száz méterre a lakott területtől évek óta rendszeres égetés folyik. Erről tanúskodnak a bejelentők elmondásai és a helyszínen készült felvételek.

Ivacs egy Veresegyházhoz tartozó városrész. Gyönyörű környezet, erdők mindenfele, sőt még egy halastó is található itt. Szinte minden, ami egy nyugodt környezethez szükséges. Korábban külföldiek „kis Svájcnak” is nevezték, de mára már a rákos, idegrendszeri és pajzsmirigy megbetegedések helyszínévé vált a bejelentők szerint Ivacs.

A fahulladék égetés során keletkező szálló hamu súlyosan mérgező dioxint tartalmaz, ami embereket és állatokat egyaránt súlyosan megbetegíthet.

Veresegyház ezen részén már több probléma adódott a helytelen hulladékkezelés miatt. Közel a mostani helyszínhez főként zöld-hulladéklerakónak használt területen. A 4 évvel ezelőtti videó itt ide kattintva érhető el.

A bejelentés szövege
„Tisztelt Hulladékvadászok! 2010 óta folyamatos az égetés, mert az itt lévő multinacionális cég- engedéllyel persze -a kis erdőbe pakolja le a tisztának mondott faanyagait. Ezek egyrészt ládák, amibe az alkatrészek érkeznek.

Ivacs városrésztől szinte pár száz méterre folyik a fahulladék égetése. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Ivacs városrésztől szinte pár száz méterre folyik a fahulladék égetése. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Szakembertől tudjuk, hogy ezek közepébe szigetelő anyagot is tesznek, hogy az alkatrészek ne sérüljenek. Vannak köztük külső fóliával ellátott faanyagok is. Aztán ragaszthatják, gyantázhatják vagy gombaölőszerrel is elláthatják ezeket. Az elmúlt hétvégén (április végén) , pénteken, szombaton és vasárnap a Katasztrófavédelmi Hatóság tudtával, akik tiszta fa égetésére adtak engedélyt,napi 8-10 órában égettek.

Maguknak nincs köze ahhoz, hogy itt mi mit égetünk. – mondta egy megkérdezett munkás 2017.
[codepeople-post-map]
A tiszta fát nem luxus elégetni?
Amikor egész télen a fent említett anyagokat ingyen vihették el az emberek, hogy legyen mivel tüzelniük, csak úgy feketéllettek a kémények az egész városban a tiszta fától. Ha pedig nem tiszta, hogyan lehet a szabadba engedni ezt a környezetet károsító, embereket és állatokat egyaránt súlyosan megbetegítő szálló hamut, ami az egyik legmérgezőbb anyagot, a dioxint tartalmazza.
A hosszan tartó kis mennyiségű bevitel is kockázatot jelent. Idegrendszeri, szaporodási, fejlődési zavarhoz vezet, az immunrendszer károsításával gyengíti a szervezet védekezőképességét. Lehet, nem véletlen, hogy az elmúlt 10 évben megsokszorozódott a pajzsmirigy betegek száma, a felsőléguti megbetegedésben szenvedők száma megnőtt, és ugrásszerűen megemelkedett a rákos betegek száma ezen a területen.” – írja a bejelentő.
A hulladék érkezik a telepre. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Hulladék érkezik a telepre. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Ivacs lakóinak problémája egész Veresegyház problémája is lehet egyben, ha igazak a bejelentésben leírtak. A szálló hamu vizsgálata, helyszíni mérgezés ellenőrzése is megérne egy „misét”. A hulladéktüzeléséből származó anyagok állhatnak a súlyos betegségek hátterében, ami szépen lassan, de biztosan mérgezheti végig a helyieket.

You may also like...