Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kőbányai Önkormányzat az illegális hulladéklerakás ellen - Hulladekvadasz.hu

Kőbányai Önkormányzat az illegális hulladéklerakás ellen

A Kőbányai Önkormányzat is több millió forintot költ évente az illegális hulladéklerakások felszámolására. Az önkormányzatok munkáját bemutató cikksorozatunk következő állomása a Főváros X. kerülete.

Általános tény, hogy az illegális hulladéklerakások felszámolásának költségeit az aktuális önkormányzatok fizetik, illetve járnak el, ha magánterületről érkezik a bejelentés. A probléma abból fakad, hogy sokan egyszerűbbnek érzik kivinni a szemetüket, hulladékukat a határba, vagy egyszerűen egy félreeső mellékutcába letenni.

Bejelentés 2016.06.18 / Megtisztítva 2016.07.12.

Nem gondolnak bele, hogy ezzel saját magukat lopják meg! Példaként emeljük ki a Kőbányai Önkormányzat illegális hulladékelszállításra költött 2016-os számszerű költségét:

30 467 660 forintot!

Igen, ebből az összegből legalább egy iskola felújítását részben, ha nem egészben biztosítható lenne. Ennek ellenére a Kőbányai Önkormányzatnak szemetelők miatt hulladékelszállításra, deponálásra kell költenie ezt a hatalmas összeget. Korábbi bejelentések Kőbányáról ide kattintva elérhetőek.

Pontosan mi is tartozik a Kőbányai Önkormányzat hatáskörébe?

A Kőbányai Polgármesteri Hivatal feladatkörében a Budapest X. kerület, Kőbánya köztisztaságát folyamatosan ellenőrzi, felügyeli. Amennyiben ellenőrzése során vagy bejelentésre illegális hulladékelhelyezést észlel, tisztázza az érintett ingatlan tulajdoni viszonyait. Ennek megtörténte után kétféle intézkedés lehetséges, amelyek a következők:

1. A Kőbányai Önkormányzat tulajdonában, kezelésében álló ingatlanok esetében ismeretlen személy által elhelyezett hulladék
Az intézkedésre soron kívül felkéri a KŐKERT Kőbányai Kerületgondnoksági és Településüzemeltetési Non-profit Közhasznú Kft.-t, mint az Önkormányzat 100 %-os tulajdonú gazdasági társaságát, amely a Kőbányai Önkormányzat költségvetésének terhére a hulladékot elszállítja és az arra jogosult hulladékkezelőnek átadja.

2. Magántulajdonú ingatlanon ismeretlen személy által elhelyezett hulladék
A jegyzői környezetvédelmi hatóság hulladékgazdálkodási eljárást folytat le, mely során kötelezi a telek tulajdonosát a hulladék elszállítására és az arra jogosult hulladékkezelőnek való átadására, határidő kitűzésével. A jogerős és végrehajtható kötelező határozatban foglaltak nem teljesítése esetén hulladékgazdálkodási bírság kiszabásának, illetve hatósági úton történő végrehajtásnak van helye. A hatósági úton történő végrehajtás során a jegyzői környezetvédelmi hatóság által megbízott, arra jogosult vállalkozó szállítja el a hulladékot, amelynek költségét az Önkormányzat a költségvetése terhére megelőlegezi. Az elszállítás költsége az ingatlan tulajdonosát terheli, az tőle behajtható vagy a költség az ingatlanra terhelhető.

Kőbányai Önkormányzat A KŐKERT által megtisztított terület a Zách utcában. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A KŐKERT által megtisztított terület a Zách utcában. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A KŐKERT Kőbányai Kerületgondnoksági és Településüzemeltetési Non-profit Közhasznú Kft. a Kőbányai Önkormányzat tulajdonában álló közterületek és környezetük hulladékmentesítése során 2014-ben 2300 m3, 2015-ben 4800 m3, míg a 2016. évben 5514 m3 mennyiségű hulladékot gyűjtött össze és szállított el. A 2016. évi hulladékelszállítás költsége 30 467 660 forintot tett ki.

Kőbányai Önkormányzat 2017. évi hulladékelszállítás költségei az év felénél még nem ismertek. Reméljük minél kevesebb alkalommal lesz rá szükség.

A hulladekvadasz.hu -ra Kőbányáról másfél év alatt közel harminc bejelentés érkezett, aminek java részét az önkormányzat már felszámolta. Köszönjük munkájukat!

You may also like...