Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Kőbányai Önkormányzat az illegális hulladéklerakás ellen

A Kőbányai Önkormányzat is több millió forintot költ évente az illegális hulladéklerakások felszámolására. Az önkormányzatok munkáját bemutató cikksorozatunk következő állomása a Főváros X. kerülete.

Általános tény, hogy az illegális hulladéklerakások felszámolásának költségeit az aktuális önkormányzatok fizetik, illetve járnak el, ha magánterületről érkezik a bejelentés. A probléma abból fakad, hogy sokan egyszerűbbnek érzik kivinni a szemetüket, hulladékukat a határba, vagy egyszerűen egy félreeső mellékutcába letenni.

Bejelentés 2016.06.18 / Megtisztítva 2016.07.12.

Nem gondolnak bele, hogy ezzel saját magukat lopják meg! Példaként emeljük ki a Kőbányai Önkormányzat illegális hulladékelszállításra költött 2016-os számszerű költségét:

30 467 660 forintot!

Igen, ebből az összegből legalább egy iskola felújítását részben, ha nem egészben biztosítható lenne. Ennek ellenére a Kőbányai Önkormányzatnak szemetelők miatt hulladékelszállításra, deponálásra kell költenie ezt a hatalmas összeget. Korábbi bejelentések Kőbányáról ide kattintva elérhetőek.

Pontosan mi is tartozik a Kőbányai Önkormányzat hatáskörébe?

A Kőbányai Polgármesteri Hivatal feladatkörében a Budapest X. kerület, Kőbánya köztisztaságát folyamatosan ellenőrzi, felügyeli. Amennyiben ellenőrzése során vagy bejelentésre illegális hulladékelhelyezést észlel, tisztázza az érintett ingatlan tulajdoni viszonyait. Ennek megtörténte után kétféle intézkedés lehetséges, amelyek a következők:

1. A Kőbányai Önkormányzat tulajdonában, kezelésében álló ingatlanok esetében ismeretlen személy által elhelyezett hulladék
Az intézkedésre soron kívül felkéri a KŐKERT Kőbányai Kerületgondnoksági és Településüzemeltetési Non-profit Közhasznú Kft.-t, mint az Önkormányzat 100 %-os tulajdonú gazdasági társaságát, amely a Kőbányai Önkormányzat költségvetésének terhére a hulladékot elszállítja és az arra jogosult hulladékkezelőnek átadja.

2. Magántulajdonú ingatlanon ismeretlen személy által elhelyezett hulladék
A jegyzői környezetvédelmi hatóság hulladékgazdálkodási eljárást folytat le, mely során kötelezi a telek tulajdonosát a hulladék elszállítására és az arra jogosult hulladékkezelőnek való átadására, határidő kitűzésével. A jogerős és végrehajtható kötelező határozatban foglaltak nem teljesítése esetén hulladékgazdálkodási bírság kiszabásának, illetve hatósági úton történő végrehajtásnak van helye. A hatósági úton történő végrehajtás során a jegyzői környezetvédelmi hatóság által megbízott, arra jogosult vállalkozó szállítja el a hulladékot, amelynek költségét az Önkormányzat a költségvetése terhére megelőlegezi. Az elszállítás költsége az ingatlan tulajdonosát terheli, az tőle behajtható vagy a költség az ingatlanra terhelhető.

Kőbányai Önkormányzat A KŐKERT által megtisztított terület a Zách utcában. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A KŐKERT által megtisztított terület a Zách utcában. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A KŐKERT Kőbányai Kerületgondnoksági és Településüzemeltetési Non-profit Közhasznú Kft. a Kőbányai Önkormányzat tulajdonában álló közterületek és környezetük hulladékmentesítése során 2014-ben 2300 m3, 2015-ben 4800 m3, míg a 2016. évben 5514 m3 mennyiségű hulladékot gyűjtött össze és szállított el. A 2016. évi hulladékelszállítás költsége 30 467 660 forintot tett ki.

Kőbányai Önkormányzat 2017. évi hulladékelszállítás költségei az év felénél még nem ismertek. Reméljük minél kevesebb alkalommal lesz rá szükség.

A hulladekvadasz.hu -ra Kőbányáról másfél év alatt közel harminc bejelentés érkezett, aminek java részét az önkormányzat már felszámolta. Köszönjük munkájukat!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek