Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Taggelés és a bandák – Tagvadász

A Tagvadász a hulladekvadasz.hu Városkép Romboló rovatának két hetente megjelenő alrovata, legújabb része következik:  Taggelés és a bandák címmel.

MI IS AZ A TAGVADÁSZ?

A TAGVADÁSZ fényképes helyszínrajzokkal és kritikákkal felhívja a figyelmet a városban pusztító tagekre- „monogram falfirkákra”, amelyek a frissen festett magántulajdonú házak és középületeket-falait csúfítják el és teszik leromlottá, újfajta hulladékkal teli a várost és annak látképét.

Taggelés

Az óbudai, Bogdáni úti buszvégállomás teljesen összefújt bazársora. Fotó: hulladekvadasz.hu

MI A BAJ A TAGGEKKEL?

A legalapvetőbb baj, hogy nincs a tagekben semmi művészeti érték, de 8 pontban összegezném a dolgot:

1 . A tag csak pusztít és rongál, ezzel szemben az utcai művészet alkot és inspirál.
2. A tag csak sebez, és felgyorsítja a városi bomlást. Az utcai művészet díszíti a városi tájat, csökkenti a sivárságot.
3. A tagelés olyan, mint egy pofon az arcodra. Az utcai művészet megnyújtja az elmédet, kitágítja a tudatod.
4. A tag csak öncélú saját kézjegy irka-firka. Az utcai művészet a közönségnek szól.
5. A tag egy önreklám, mások kárára, mely alkotója szerint létezővé teszi őt, mert mások látják a nevét. A Street art azt üzeni: “Gondoltál erre?”
6. A graffiti taget csak úgymond odacsinálták. Az utcai művészet mosollyal készült.
7. A tag középen kinyújtott ujjal készült, bemutatva az egész társadalomnak. Az utcai művészet kinyújtott kézzel készült, magához ölelve a világot.
8. A tag az utcai bandákhoz kötődik és bűnt hordoz magával. Az utcai művészet készséggel rendelkezik, alkot.

Az alábbi két képpel szemléltetném a különbséget:

MI KÖZE A GRAFFITI TAGNEK AZ UTCAI BANDÁKHOZ? (Gyökerei az USA-ban)

Ezt is a szép új világ szülte nekünk. Az USA-ban a legtöbb bandának meg van a maga területe. Minden bűnszervezet azt szeretné elérni, hogy másik banda ne jöjjön a területükre, ezért megjelölik a helyeiket. Erre a legegyszerűbb mód a szép új, frissen festett falak tagekkel való bepiszkítása, bemocskolása. Ahogy az állatok körbe pisilik a területüket, úgy a bandák pár perc alatt elkészülő tagekkel terítik be a város utcáit. Ezekkel a bandákkal természetesen együtt jár a drog, prostitúció és a szegénységből kitörni képtelen életmód.

Taggelés

Az Üllői út kispesti részének számos falfirkái. Fotó: hulladekvadasz.hu

A legtöbb magyar fiatal, aki graffitizésre adja a fejét, az se tudja mit tesz ezekkel a tagekkel. Az apró majd egyre sűrűsödő jeleivel, hogyan zülleszti le a saját környezetét és teszi nyomorulttá és bűnössé a saját szülő-lakóhelyét. Nem érti meg, hogy ez nem egy hecc és játék. Cselekedetével nem csak anyagi kárt okoz a fal vagy kirakat tulajdonosának, hanem gettóvá bűnbandák játszóterévé teszi a saját életterét.

Taggelés

Az utca bútorok, a táblák és a telefonfülkék sem menekülhetnek a falfirkák elől. Fotó: hulladekvadasz.hu

A taggelés mindig csak a kezdet, egy lépcsőfok. Egy olyan bátorság próba, ami végső örvénybe taszíthatja az alkotóját, hiszen ez könnyen illegális önkifejező szenvedéllyé válthat. A taggelő graffitisek közül a legrosszabbak az úgynevezett bomberek, akik bármerre járnak, otthagyják graffitis névjegyüket. Ezzel jelzik a világnak, hogy itt jártam. Ezeket úgy teszik még izgalmasabbá önmaguk számára, hogy egyre veszélyesebb helyekre piszkítanak oda és egyre nagyobb jeleket hagynak ott, hogy mindenki láthassa a „művész” kézjelét.

Ne feledjétek a falfirkálás már régóta egy büntető jogi kategória!

  1. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. (2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást falfirka elhelyezésével vagy bűnszövetségben követik el.
    (7) E § alkalmazásában falfirka: festékszóróval, filctollal, vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges.

A Taggelés és a grafológia címmel a Tagvadász alrovat két hét múlva folytatódik.

Latest posts by VRUMHAM (see all)

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek