Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Taggelés és a bandák - Tagvadász - Hulladekvadasz.hu

Taggelés és a bandák – Tagvadász

A Tagvadász a hulladekvadasz.hu Városkép Romboló rovatának két hetente megjelenő alrovata, legújabb része következik:  Taggelés és a bandák címmel.

MI IS AZ A TAGVADÁSZ?

A TAGVADÁSZ fényképes helyszínrajzokkal és kritikákkal felhívja a figyelmet a városban pusztító tagekre- „monogram falfirkákra”, amelyek a frissen festett magántulajdonú házak és középületeket-falait csúfítják el és teszik leromlottá, újfajta hulladékkal teli a várost és annak látképét.

Taggelés

Az óbudai, Bogdáni úti buszvégállomás teljesen összefújt bazársora. Fotó: hulladekvadasz.hu

MI A BAJ A TAGGEKKEL?

A legalapvetőbb baj, hogy nincs a tagekben semmi művészeti érték, de 8 pontban összegezném a dolgot:

1 . A tag csak pusztít és rongál, ezzel szemben az utcai művészet alkot és inspirál.
2. A tag csak sebez, és felgyorsítja a városi bomlást. Az utcai művészet díszíti a városi tájat, csökkenti a sivárságot.
3. A tagelés olyan, mint egy pofon az arcodra. Az utcai művészet megnyújtja az elmédet, kitágítja a tudatod.
4. A tag csak öncélú saját kézjegy irka-firka. Az utcai művészet a közönségnek szól.
5. A tag egy önreklám, mások kárára, mely alkotója szerint létezővé teszi őt, mert mások látják a nevét. A Street art azt üzeni: „Gondoltál erre?”
6. A graffiti taget csak úgymond odacsinálták. Az utcai művészet mosollyal készült.
7. A tag középen kinyújtott ujjal készült, bemutatva az egész társadalomnak. Az utcai művészet kinyújtott kézzel készült, magához ölelve a világot.
8. A tag az utcai bandákhoz kötődik és bűnt hordoz magával. Az utcai művészet készséggel rendelkezik, alkot.

Az alábbi két képpel szemléltetném a különbséget:

MI KÖZE A GRAFFITI TAGNEK AZ UTCAI BANDÁKHOZ? (Gyökerei az USA-ban)

Ezt is a szép új világ szülte nekünk. Az USA-ban a legtöbb bandának meg van a maga területe. Minden bűnszervezet azt szeretné elérni, hogy másik banda ne jöjjön a területükre, ezért megjelölik a helyeiket. Erre a legegyszerűbb mód a szép új, frissen festett falak tagekkel való bepiszkítása, bemocskolása. Ahogy az állatok körbe pisilik a területüket, úgy a bandák pár perc alatt elkészülő tagekkel terítik be a város utcáit. Ezekkel a bandákkal természetesen együtt jár a drog, prostitúció és a szegénységből kitörni képtelen életmód.

Taggelés

Az Üllői út kispesti részének számos falfirkái. Fotó: hulladekvadasz.hu

A legtöbb magyar fiatal, aki graffitizésre adja a fejét, az se tudja mit tesz ezekkel a tagekkel. Az apró majd egyre sűrűsödő jeleivel, hogyan zülleszti le a saját környezetét és teszi nyomorulttá és bűnössé a saját szülő-lakóhelyét. Nem érti meg, hogy ez nem egy hecc és játék. Cselekedetével nem csak anyagi kárt okoz a fal vagy kirakat tulajdonosának, hanem gettóvá bűnbandák játszóterévé teszi a saját életterét.

Taggelés

Az utca bútorok, a táblák és a telefonfülkék sem menekülhetnek a falfirkák elől. Fotó: hulladekvadasz.hu

A taggelés mindig csak a kezdet, egy lépcsőfok. Egy olyan bátorság próba, ami végső örvénybe taszíthatja az alkotóját, hiszen ez könnyen illegális önkifejező szenvedéllyé válthat. A taggelő graffitisek közül a legrosszabbak az úgynevezett bomberek, akik bármerre járnak, otthagyják graffitis névjegyüket. Ezzel jelzik a világnak, hogy itt jártam. Ezeket úgy teszik még izgalmasabbá önmaguk számára, hogy egyre veszélyesebb helyekre piszkítanak oda és egyre nagyobb jeleket hagynak ott, hogy mindenki láthassa a „művész” kézjelét.

Ne feledjétek a falfirkálás már régóta egy büntető jogi kategória!

  1. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. (2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást falfirka elhelyezésével vagy bűnszövetségben követik el.
    (7) E § alkalmazásában falfirka: festékszóróval, filctollal, vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges.

A Taggelés és a grafológia címmel a Tagvadász alrovat két hét múlva folytatódik.

You may also like...