Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Fűtési szezon kezdete, avagy a gyárként füstölő lakóingatlan

A fűtési szezon kezdete sokaknak már egyet jelent az egészségtelen levegővel, a légúti megbetegedésekkel, ami általában összefügg a házi hulladékégetéssel.

A füst, ami megmérgezi mindennapjainkat, ami megbetegít. Az előző téli időszakra jellemző volt, hogy hétről hétre újabb és újabb településeken vezették be a szmogriadót. Sokan elsőre a településeinken közlekedő gépjárművekre gondolnak, sajnos tévesen. Legtöbb esetben a lakosság helytelen tüzelési kultúrája okozza a legfőbb problémát, az egészségkárosító szmogot.

Félelmetesen hosszú a betegségek sora, amit a hulladékok égéstermékei idéznek elő. Belégzés esetén a légzésfunkciót gyengítik, a tüdőből közvetlenül a véráramba kerülve okoznak krónikus megbetegedést. Amit nem lélegeztünk be, az lecsapódik a növényzetre, a termőtalajra, és étkezés során kerül az állati, emberi szervezetbe. – Forrás levego.hu

Egy elkeseredett lakó vette lencsevégre az alábbi képsorokat, ami Budapest XVI. kerület Csömöri útja mellett rögzített.

A bejelentés szövege
“Tisztelt Hulladékvadászok! Láttam nem is olyan régen az avarégetés képüket a facebookon. Rögtön eszembe jutottak Önök, mikor megláttam ezt a hatalmas füstöt, amit videón küldök Önöknek. Az időpont most kora este, 2017.11.15. 18:14 perc volt. Sajnos nem ez az első eset, hogy ebből a házból ekkora füst jön, de most tudtam csak felvenni. Közel lakom és most jött meg a hideg idő, így újra megy itt a füstölés. Véleményem szerint ez azért veszélyes, mert ez a – minden bizonnyal mérgező – füst egyenesen a szomszédos lakótelep fele száll, ahol sok család, idősek és gyerekek élnek. Legyenek kedvesek segíteni, mert ennek a tevékenységnek mielőbb véget kell vetni, hogy minél kevesebb ember életét szennyezze ezután!  Ekkora füst nem lehet egyszerű fűtés/tüzelés eredménye, minden bizonnyal szabálytalan.”

A fűtési szezon közepette mit tehetünk olyan esetekben, ha hasonlót tapasztalunk?

  • A tűzoltóság (105) vagy rendőrség (107) segítségét kérhetjük.
  • Forduljunk a járási hivatalhoz vagy a környezetvédelmi felügyelőséghez postai levélben. A közérdekű bejelentés illetékmentes. Ide vonatkozó jogszabályok: 2004. évi XIX. törvény 141-143. §-a, az 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése, és a 306/2010. kormányrendelet.

Semmiképpen se szenvedjen a füsttől! Ne betegedjen meg mások felelőtlenségétől, illetve ne hagyja, hogy mások megbetegedjenek a hulladékégetőktől!


Az hulladekvadasz.hu-t üzemeltetője, a JÖN Alapítvány “Ne égess, komPOSZTál!” kampányt hirdetett az avarégetés ellen. Ehhez létrehoztunk facebookon egy KomPOSZTolok facebook csoportot, ahol bárki hasznos tudást kaphat a témában illetékes szakértőinktől.

Hulladékégetés témakörében is több figyelemfelkeltő cikkel, poszttal készülünk a közeljövőben. Fontosnak tartjuk a lakosság tájékoztatását a problémák elkerülése véget.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek