Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Fogkrém készítése házilag - Nézz bele a pénztárcádba! #2 - Hulladekvadasz.hu

Fogkrém készítése házilag – Nézz bele a pénztárcádba! #2

Gondoltad volna, hogy otthon a fogkrém készítése nem is bonyolult? És azon gondolkodtál már, hogy ez vajon mennyibe kerül? A Háztartásom hulladék nélkül rovatban „Nézz bele a pénztárcádba!” sorozatom újabb részét olvashatjátok. Ti elsőként!!

Pénztárca nyitogató sorozatom második fejezetében az otthoni fogkrém készítésének költségét vizsgáltam meg. Vajon ez a fogkrém olcsóbbra jön-e ki, mint a bolti társai. Ismét osztottam-szoroztam. Be kell vallanom, hogy nem olcsóbb a házi készítésű fogkrém a legolcsóbb bolti változatoknál (pl. Kolynos, Amodent). DE nem is tartozik a drágák közé, sőt. 75ml-s adagot számolva kb. 347.-Ft a videón bemutatott házi fogkrém.

Ez az árkategória a Vademecum és a Signal kategóriát fedi le nagyjából. A bio fogkrémnek titulált fogkrémek ennek közel duplájáért vásárolhatóak meg. Szóval, ha valakinek van kedve pár plusz percet eltölteni a boszorkánykonyhájában, akkor érdemes a fogkrémet is házilag elkészíteni: olcsó, egyszerű az elkészítése, tuti egészséges alapanyagok vannak benne, és a csomagolás mennyisége is töredéke.

A részletes számolást az alábbiakban bemutatom:

bekerülési költséggramm
35 g aloe vera vagy víz035saját növény
12 g növényi glicerin3612literes kiszerelés árából kalkulálva
8 g xilit (fogszuvasodást gátló természetes eredetű édesítőszer)12.881600Ft/kg átlagárral számolva
10 g fehér agyag4110
4 g kovasav (enyhe dörzsszemcse, habzást segíti)00kihagytam
0.8 g Solagum (én dupla adagot tettem bele)120.8
5 g 50%-os gyógynövény tinktúra (ezt kihagytam)00kihagytam
Pár csepp borsmenta, teafa (ízlés szerint citrom v narancs v zsálya) illóolaj1001becsült összeg, ha a 10ml-s illóolaj 1100Ft
Euxyl PE90101083.27egy 30 ml-s tégely 990ft-ba kerül
összköltség309.870.07kb 67 ml
egységár (ml)4.6
75ml-s fogkrém esetén347Ft
olcsó bolti fogkrém230 Ft75mlpl. kolynos, amodent
egységár (ml)3.1

A fogkrém házilagos elkészítésénél is fontos, hogy mindenki saját felelősségére használja azt. Bár semmilyen káros vegyi anyagot nem tartalmaz, mégis egy otthon elkészített termékről van szó. Én nyugodt szívvel használom, miután vegyésszel és a fogorvosommal is egyeztettem.

A fogkrém készítése nem bonyolult, ha rendelkezésedre állnak a szükséges alapanyagok. Így érdemes előre tervezni, azonban sokat spórolhatsz vele.

Andi 🙂

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...