Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kutyaház készítés rossz hűtőből (videóval) #46 DIY - Hulladekvadasz.hu

Kutyaház készítés rossz hűtőből (videóval) #46 DIY

Hőszigetelt kutyaház készítés fortélyaiba kapunk betekintést útmutatónkban, egy alternatív módot arra, hogy tönkrement hűtőszekrényeink új értelmet kapjanak.

Használt, vagy elromlott hűtőszekrények újrahasznosításában segít az alábbi kreatív útmutató, ami egyben egy zseniális megoldás is abban, hogy a bontott hűtők ne a határban végezzék.

Hűtőszekrény temető 2016 április 14-én a budapesti Terebesi erdőben (Örs vezér tere - Éles sarok) / Fotó: hulladekvadasz.hu

Hűtőszekrény temető 2016 április 14-én a budapesti Terebesi erdőben (Örs vezér tere – Éles sarok) / Fotó: hulladekvadasz.hu

Az alkotó gondolatai
Bizony mélyen a zsebébe kell nyúlni, azoknak a kutyatartóknak, akik nem tudják elkészíteni kint tartott kutyájuk lakhelyét. Mégis mi kell egy hőszigetelt kutyaól elkészítéséhez? Elsőként egy időt álló vázszerkezet (burkolat), amit belülről leszigetelünk, aztán újra burkoljuk valamivel, hogy a kutya szét ne rágja a szigetelést.

Ön mennyit költene egy hőszigetelt kutyaólra?

Kár annyit vesződni vele, hiszen egy rossz hűtőszekrényben minden benne van, ami egy hőszigetelt kutyaólhoz kell.  Az egyszerűsített kivitelt alig három óra alatt elkészítheti.

Az alkotó: Mészáros Zoltán
Elkészítés: 4-5 óra

Szerszám és anyag szükséglet:

  • Kutyához méretezett rossz hűtő vagy fagyasztószekrény
  • Válogatott és szögtelenített raklapdeszka
  • 4-szer 50-es pozdorjacsavar
  • hármas fúrószár a csavarok előfúráshoz
  • csavarbehajtó
  • Sarokcsiszoló, vágó és csiszoló korong, gumikorong, 40-es és 80-as csiszolókorong gumitárcsához
  • rajzoló és mérőeszköz,
  • kézi reszelő,
  • kombinált fogó,
  • védőszemüveg, feszítővas,
  • kalapács,
  • csavarhúzó,
  • ecset,
  • lenolajkence,
  • lakbenzin hígító tetszőleges színű lazúr

A kutyaólam alapjául szolgáló fagyasztószekrény megközelítőleg 150 literes lehetett, így hátára fektetve tökéletesen megfelelt apám kistestű spánieljének. Nagyobb testű kutyák számára fagyasztó ládából kell készíteni az ólat. Később bemutatok egy egyszerűbb kivitelt, amit az angol szetteremnek készítettem.

Elromlott hűtőszekrény, vajon ebből hogy lesz kutyaház?

Elromlott hűtőszekrény, vajon ebből hogy lesz kutyaház?

A kutyák alapvetően összegömbölyödve alszanak, hogy testük melegét jobban tudják hasznosítani. Ezért fontos a tervezésnél és az anyagbeszerzésnél, hogy az ajtónyílás, és az ól belső mérete ne legyen túl nagy a kutyushoz képest, ellenkező esetben kint tartott kedvencünk továbbra is fázni fog.

Kutyapóz, avagy a kutyák összekunkorodva alszanak. / Fotó: pixabay

Kutyapóz, avagy a kutyák összekunkorodva alszanak. / Fotó: pixabay

Az ól elkészítéséhez elsőként lebontottam a szekrény motorját, a vezérlést és a belső részeit is kiszedtem. Még a motortartó lemezt, és a tetején lévő dekorit lemezt is eltávolítottam, így végül csak a két hosszanti oldalon lévő lemezburkolatot és az ajtót hagytam meg.

Előfúrás után 4-szer 50-es pozdorja csavarral ehhez rögzítettem az előre szögtelenített és válogatott raklap deszkákat.

A kutyushoz méretezett ajtónyílást a műanyagburkolat lépcsője fölé szerkesztettem, majd sarokcsiszolóval vágtam ki. A deszkázást is itt kezdtem el. Különös gonddal burkoltam az ajtónyílás alatti beugrórészt, hogy itt tárolhassam az evés után kitakarított edényt.

Ennek az ólnak három látható oldalán kívül, korábban hátlapját, most pedig az alját képző burkolatlan felületét is bedeszkáztam, nehogy a rágcsálók kikezdjék a szabadon hagyott púrhab szigetelést.

A deszkák összecsiszolásához sarokcsiszolóra szerelt gumikorongot használtam, amire először negyvenes, majd később nyolcvanas csiszoló korongot tettem.

Portalanítás után a faanyagot lenolajkence és lakbenzin 1:1 arányú keverékével többször is átkentem, hogy az ól ellenálljon az időjárás viszontagságainak. Néhány nap múlva a deszkaborítást ronggyal áttörölgettem, és a teljesség igényével, lazurral is többször átkentem a faanyagot.

Fontosnak tartom, hogy az ól teteje karbantartási okok miatt, felnyitható legyen. Ez okozott némi nehézséget a kivitelezésnél, de a műanyag ablakosnál kidobált párkányprofilokkal ezt sikerült orvosolnom. A fagyasztóládák ajtó nyitása nem igényel ilyen átalakítást. A fehér műanyagtető könnyen takarítható, és a nyári nap melegét is kevésbé nyeli el.

A belső műanyagburkolaton lévő kondenzvíz levezető csonkra alulról egy porszívócsövet csatlakoztattam, és belülről ledugóztam, így az ólat akár bő vízzel is moshatom. A csövet a föld alatt vezettem ki.

Aljazónak szénát használok. Ez néhány száz forintért beszerezhető kiskocka formájában, vagy akár házunk táján is begyűjthetjük a nyár folyamán. Jól látható hogy a szénán körkörösen járva a kutyus bevackolta magát. Ezt ronggyal, szőnyeggel, vagy más aljazóval nem teheti meg, valójában játékosan ezért húzza szét az udvaron. Az elhasznált szénát ráadásul komposztálva újrahasznosíthatjuk. Az új széna berakása előtt megelőzésképpen érdemes kiporszívózni, kimosni, és fertőtleníteni az ól belsejét.

Az ólba épített régi kerámia foglalatot, kívülről lehet kapcsolni. Infralámpát vagy más izzót tehetek bele, ha esetleg a kutyus fázna, vagy megbetegedne. Balesetvédelmi okok miatt vizes mosás előtt feltétlenül áramtalanítsák az ólat. A fagyasztó ládából készített ól elkészítése, jóval egyszerűbb, hiszen van benne beépített lámpa, ami felnyitáskor azonnal felkapcsolódik.

Ezen a képen egy kettéosztott hűtőszekrényt láthatnak, amit tojófészeknek készítettem el. Ezzel a módszerrel, első osztályú iker ólat is készíthetünk tacskószerű kutyusok számára. Remélem sok barkácsoló kedvű kutyatartó készít rossz hűtőből, fagyasztó szekrényből kutya ólat, vagy tojófészket.

Ez a fajta újrahasznosítás nagyobb mennyiségben, menhelyeken is jól beválhat, hiszen a rossz fagyasztó szekrények, hűtők könnyedén beszerezhetők így olcsó és jó szolgálatot tehetnek nehéz sorsú kutyák lakhelyének kialakítására.

A kutyaház készítés balesetmentes barkácsolásához sok sikert kíván az alkotó, Mészáros Zoltán!


Pályázz Te is!

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. Bővebb leírást kaphatsz ide kattintva. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...