Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Plogging, avagy a szemétszedő futás - Hulladekvadasz.hu

Plogging, avagy a szemétszedő futás

A plogging, avagy a szemétszedő futás 2018 év elején robbant be a magyarországi köztudatba, ami sok sport és környezetvédő figyelmét felkeltette.

Eredetét sokan Svédországból eredeztetik, de valójában már évek óta létező szemétszedő tevékenység volt csak másként nevezték, de a lényegen nem változtat. Manapság a plogging nemzetközi elnevezése az olyan szemétszedő tevékenységnek, amit futás vagy kocogás közben végeznek. 

"Mai kedvenc hidas futás, szemétszedéssel egybekötve!" - írja büszkén a Plogging Hungary csoportban egy plogginger.

„Mai kedvenc hidas futás, szemétszedéssel egybekötve!” – írja büszkén a Plogging Hungary csoportban egy plogginger.

„A legjobb benne az, hogy nem kell ahhoz sportszerelmesnek lennie az embernek, hogy az egészsége megőrzése mellett futva egy szemeteszsákot felkapva tegyen a környezetért, és szedjen némi szemetet.” – írja egy kommentelő a hulladekvadasz.hu facebook oldalán.

Ha úgy vesszük, a plogging a sportolóknak és a sportolni vágyóknak szóló hulladékvadászat!

A facebookos közösségi hálózaton Magyarország legnagyobb plogginggal kapcsolatos közösségi csoportja Plogging Hungary. A hulladekvadasz.hu által létrehozott és menedzsert csoportban napról napra egyre több ember válik a plogging mozgalmának aktív követőjévé. Napról napra egyre több megosztás jelenik meg a csoportban, ahol az úgynevezett plogginger megosztja büszkén tettét ezáltal növelve a többiek lelkesedését.

Ploggingolás előtt és után.

Fontos, ami kell a plogginghoz

  • Szemétszedő kesztyű.
  • Szemeteszsák.
  • Erő és szent akarat.

Legfontosabbak

  • Mindig vigyázz a testi épségedre.
  • Veszélyes hulladékot semmiképpen se próbálj meg felszedni és magaddal vinni.
  • Szemeteszsákot ne tömd tele, mert egy hosszú úton kellemetlen lesz végigcipelni.
  • Szemétszedő kesztyű választása során igyekezz kellő erősségű, vastagságú kesztyűt vételezni. Kiszakadt kesztyűben akár súlyos fertőzéseket is összeszedhetsz, ha rossz helyre nyúlsz. Érdemes olyan gumikesztyűt választanod, ami mosható, jobban mondva többször használható. Így is csökkentve a tevékenység során keletkező hulladékot. De ha végkép elhasználódott, akkor a megfelelő hulladékgyűjtődbe helyezd el.
  • És a legvégén ne felejtsd el a megfelelő hulladékgyűjtőbe elhelyezni az

Mindent sajnos ploggingolással se lehet megtisztítani. Így általánosságban az építési, veszélyes, elektronikai hulladékok az árokban maradnak. Ezeket szervezett szemétszedési akciók keretén belül vagy az illetékes hatóságoknak kell eltakarítani.

Hol ploggingolj?

Szinte nincs olyan terület ma Magyarországon, ami nem lenne szemetes ( a Hulladékvadászok Nagy-térképén ebből több ezret is találsz), de kimondott terep ahova érdemes elmenned azok az erdők, parkok, patakok. Legfontosabb, hogy futás közben élvezd azt, amit csinálsz!

A plogging egy jó lehetőség arra, hogy apránként, de biztosan a kis szemétkupacokat futásközben a legelrejtettebb zugokból is eltüntessük.

Ha szerveznél plogginnal kapcsolatos rendezvényeket, akkor írj nekünk!

Ha támogatnád ilyen rendezvények megvalósulását anyagi vagy tárgyi eszközökkel, akkor ide kattintva tudsz tájékozódni annak módjáról.

You may also like...