Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Világítástechnikai fotópályázat sikerrel zárult

A világítástechnikai fotópályázat sikerrel zárult, ami 2018-ban első alkalommal lett meghirdetve az Electro-Coord Magyarország Kft. által.

A fény természete” című fotópályázat a természetes és mesterséges fények életünkre gyakorolt rendkívüli hatására és a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet. A pályázatot lezáró eredményhirdetésre és díjátadóra a Világítástechnikai Társaság székhelyén, a Világítás Háza bemutatótermében került sor.

A világítástechnikai hulladékok begyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozó nonprofit társaság két kategóriában – természetes és mesterséges fények – díjazta a legkreatívabb fotósokat. A pályázat népszerűsége és a beérkezett alkotások sokszínűsége bizonyítja, hogy a téma megérinti az embereket. Így a fotópályázat tökéletesen illeszkedik az Electro-Coord környezettudatos szemléletet terjesztő kampánysorozatába, melynek célja, hogy a szelektíven gyűjthető hulladékoktól a kijelölt gyűjtőpontokon, illetve gyűjtőpartnereknél szabaduljon meg a lakosság.

A díjátadó moderátora, Érczfalvi András, a Trend FM szerkesztő-riportere Kálló Péter többszörösen díjazott fotográfussal közösen mutatta be a nyertes alkotásokat. A 8 díjazott fotó mindegyike egyedi módon mutatja be a fények játékát, hangulatát, a fény hatását az emberre.

Kálló Péter szerint követendő példa, hogy egy hulladékgazdálkodással foglalkozó cég a művészet eszközeit is igénybe veszi a szemléletformálás folyamatában. A pályázat ezzel lehetőséget adott az amatőr és profi fotósoknak arra, hogy a fotózás örömét összekapcsolják a természetvédelemmel.

Kovács Béla, az az Electro-Coord ügyvezetője szerint a 217 pályázó és a tőlük érkezett 825 alkotás azt jelzi, hogy a lakosság igen fogékony az életünkben fontos szerepet játszó fény témájára.

A pályázattal sikerült az érdeklődést széles körűen felkelteni, az ország minden szegletéből, sőt határokon túlról is érkeztek pályaművek.

Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke, a zsűri elnökeként bemutatta a döntéshozatal folyamatát. Elmondta, noha amatőrök és profik egyaránt jelentkezhettek, a zsűrinek nem volt tudomása arról, ki mennyire tapasztalt, csupán a pályaművek minősége alapján hozták meg döntésüket.

Az Electro-Coord célja, hogy ez az érdeklődés egészen a mesterséges fényforrások kihunyásáig fennmaradjon, és a hulladékkezelés megvalósulásával ez a folyamat egyre több hasznos nyersanyagot jutasson vissza a termelés körforgásába. A hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így az Electro-Coord Magyarország célja évről évre növelni a szelektíven begyűjtött világítástechnikai hulladék mennyiségét. 2019-ben a hazánkban értékesített világítástechnikai termékek mennyiségéhez viszonyítva 65%-ra szeretnék növelni a keletkező hulladék visszagyűjtési arányát. Ennek a célnak az elérését segíti a most lezárult fotópályázat is.

A díjazottak:

Természetes fények:
1. hely: Szűcs Boldizsár: Árnyék (Bogyiszló)
2. hely: Szabó Katalin: Összhang (Budapest)
3. hely: Urbán Tibor: Nyugati (Budapest)
VTT különdíj: Csillag Erika: Látszat (Létavértes)

Mesterséges fények:
1 hely: Soponyai György: Margit-híd csíkhúzó (Mogyoród)
2. hely: Pap Johanna: Lámpa-játék (Békéscsaba)
3. hely: Koncz Péter: Ködös Este (Baracs)
VTT különdíj: Varga Balázs: Korlátozott városkép (Budapest)

A zsűri:
Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke,
Pető Anna, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft irodavezetője,
Szepesi György, a Clareo Produkciós Kft. ügyvezetője,
Burgmann Nóra, a Zöld Matek honlap tulajdonosa,
valamint a zsűri felsorolt tagjai által közösen felkért fotóművész, Kálló Péter.

A pályázat:
Az Electro-Coord szeptemberben hirdette meg ’A fény természete’ című fotópályázatát. A pályázat célja megmutatni, milyen rendkívüli hatással van életünkre a fény. Amatőr és profi fotósok egyaránt benevezhettek a világ bármely pontjáról. A művekkel két kategóriában lehetett nevezni: Természetes fények és Mesterséges fények

A világítástechnikai fotópályázat nevezési ideje október 8-a volt. Nevezési díj nem volt. Egy pályázó kategóriánként 3-3, összesen maximum 6 képpel nevezhetett be. A beküldött alkotások saját készítésű digitális felvételeknek kellett lenniük

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek