Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Világítástechnikai termékek: hogyan döntünk?

Világítástechnikai termékek piacán manapság a lakosság tájékoztatása és tájékozottsága rendkívül fontos és elengedhetetlen. Erről a kérdéskörről legutóbb a Világítástechnikai Társaság tartott szemináriumot.

Világítástechnikai termékek

Forrás: sirs-e.com

November 14-én a Világítástechnikai Társaság legújabb szemináriumán a lakosság tájékozottságáról és tájékoztatásáról beszélgettünk „Lehetőségeink és felelősségünk a világítástechnikai információk terjesztésében” címmel. Az Óbudai Egyetem KVK MTI hallgatója, Szabó Renáta Rebeka egy felmérés eredményeiről írt cikkében összefoglalta a magyarországi és közép-kelet európai országok lakosságának ismereteit és véleményét a világítástechnika területéről. A kutatás eredményeit Molnár Károly Zsolt, az Óbudai Egyetem oktatója foglalta össze a Világítás Házában rendezett eseményen. A kutatás részleteit a Világítástechnikai Évkönyv legújabb számában publikálták.

Világítástechnikai termékek

A szemináriumról egy kép. Forrás: lampahulladek.blog.hu

Íme néhány érdekes megállapítás a 27 kérdést tartalmazó kérdőívre érkezett válaszok elemzése alapján:

Színhőmérséklet-preferencia

Látható egy tendencia, amely szerint az emberek északról dél felé haladva az egyre hidegebb szín hőmérsékletet preferálják. Természetesen vannak kivételek, néhány országban ettől a trendtől jelentősen eltérő igény jelentkezik. Mégis érezhető, hogy jellemzően hőérzetünket a világítás színhőmérsékletével próbáljuk kompenzálni.

Vásárlási szokások

Hazánkban a világítástechnikai termékeket a lakosság szinte egyenlő arányban vásárolja az elektrotechnikai, világítástechnikai szaküzletekben, hipermarketekben és az interneten. Érezhető, hogy az emberek nagy része nem tarja fontosnak, hogy szaküzletben szerezze be ezeket a termékeket.

Preferált fényforrások

Egyértelműen kimutatható a LED-es termékek terjedése, de a magyar lakosságnál még a hagyományos izzó, a kompakt fénycső és a halogénizzó is jelentős kereslettel rendelkezik.

Hogyan választunk a termékek közül?

A felmérés kimutatta, hogy a vásárlók 80%-a igényelne szakmai segítséget fogyasztói döntéséhez, azonban csak kb. 41%-uk nyilatkozott úgy, hogy meg is kapja ezt a támogatást. A legtöbben önállóan döntenek (38%), 10-10% pedig a korábbi terméket keresi, vagy az internetről tájékozódik vásárlás előtt. A válaszok alapján a lakosság elsősorban a divatos és olcsó termékeket keresi, de már érezhetően megjelenik az energiatakarékosság iránti igény is.

Világítástechnikai termékek

A Világítás Házában együtt láthatjuk a hatalmas választékot:. Forrás: lampahulladek.blog.hu

A kutatás végső konklúzióját így foglalhatjuk össze:

A lakosság egyre tudatosabb vásárlóként jelenik meg a világítástechnikai eszközök piacán, és igényli a széleskörű tájékoztatást. A vásárlók jelenleg onnan szerzik be a döntésükhöz szükséges információkat, ahol a legkönnyebben megtalálják, sokszor nem vizsgálják ennek a forrásnak a hitelességét sem. Ezért az előadást követően a résztvevők arról beszélgettek, vajon a világítástechnikában érintett társadalmi szervezet (VTT), valamint a szakmai közösségek, cégek és oktatási intézmények hogyan járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a lakosság a legkönnyebben és szakmailag megbízható formában jusson hozzá a világítástechnikai termékek kiválasztásához szükséges információkhoz.

Világítástechnikai termékek piacán a vásárlók tehát egyre tudatosabban viselkednek és igénylik a minél széleskörűbb tájékoztatást. A lámpahulladékokkal kapcsolatos szemléletformálás is ebbe a kérdéskörbe tartozik.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek