Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Black Friday, avagy a hulladéktermelés napja - Hulladekvadasz.hu

Black Friday, avagy a hulladéktermelés napja

A Black Friday örült vásárlási kultusza ma már Magyarországra is begyűrözött, ami a fogyasztói társadalmunk legnagyobb hulladéktermelés napja. De miért is nevezzük így a Black Fridayt? A cikkünkből ez is kiderül.

Egyre több cég (főként termékek eladására szakosodott vállalkozások) csatlakozik az eseményhez az egyre nagyobb fogyasztói igények kielégítésére és a minél nagyobb profit reményében.

Eredete
A fekete péntek (eredeti, angol nevén Black Friday) a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. A kifejezés 1966-ban keletkezett, használata 2009-re vált általánossá. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, a fekete péntek így november 23-29. közé esik. Magyarországon első alkalommal 2013. november 29-én tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday nevű akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak – írja a wikipedia.

Sok környezetvédelmi és más civil tudatosabb fogyasztást hirdető szervezet tiltakozik, illetve hívja fel a figyelmet arra, hogy ne vásároljunk feleslegesen ezen a napon sem. Viszont sokaknak csalogató, szinte kihagyhatatlanok az akciós termékek, amiért akár komoly tülekedés, verekedés is kialakulhat ezen a napon. Szerencsére ez még a magyar vásárlóerőre még nem jellemző, de külföldön már több esetben több halállal is végződött ez a „különleges” nap.

Miért lehet rossz a Black Friday?

  • Ezen a napon megnő a környezeti terhelés, az úgynevezett ökolábnyomunk, ami az eladott termékek eladása okoz.
  • Tudatos fogyasztás erre a napra nem jellemző, azaz olyan termékeket is megveszünk, amire nincs is szükségünk.
  • Hatalmas hulladékképződéssel jár, például több millió tonna csomagolási hulladék keletkezik.
  • Az akció alkalmával nem csak a termékekből, hanem az elektromos energiából (boltok nyitva tartása hosszabb), üzemanyagból (utazás) is több fogy.
  • Az emberek ingerültebbek a megszokottnál. Külföldön szó szerint életre-halálra menő harc kezdődik egyes termékek iránt.

A Black Friday a nyugati kapitalista, pénzhajhász, fogyasztói társadalmából származik, aminek a hatására a karácsony se a szeretetről, inkább a termékek vásárlásáról, a felesleges fogyasztásról szól.

Ezt a nap egyértelműen a Hulladéktermelés napjának is nevezhetjük, hiszen ezen a napon több millió tonna hulladék keletkezik vásárlásaink alkalmával.

You may also like...