Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Black Friday, avagy a hulladéktermelés napja


Notice: class-oembed.php használata nem támogatott a 5.3.0 verzió óta! Ezt javasoljuk helyette: wp-includes/class-wp-oembed.php. in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/functions.php on line 4802

A Black Friday örült vásárlási kultusza ma már Magyarországra is begyűrözött, ami a fogyasztói társadalmunk legnagyobb hulladéktermelés napja. De miért is nevezzük így a Black Fridayt? A cikkünkből ez is kiderül.

Egyre több cég (főként termékek eladására szakosodott vállalkozások) csatlakozik az eseményhez az egyre nagyobb fogyasztói igények kielégítésére és a minél nagyobb profit reményében.

Eredete
A fekete péntek (eredeti, angol nevén Black Friday) a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. A kifejezés 1966-ban keletkezett, használata 2009-re vált általánossá. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, a fekete péntek így november 23-29. közé esik. Magyarországon első alkalommal 2013. november 29-én tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday nevű akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak – írja a wikipedia.

Sok környezetvédelmi és más civil tudatosabb fogyasztást hirdető szervezet tiltakozik, illetve hívja fel a figyelmet arra, hogy ne vásároljunk feleslegesen ezen a napon sem. Viszont sokaknak csalogató, szinte kihagyhatatlanok az akciós termékek, amiért akár komoly tülekedés, verekedés is kialakulhat ezen a napon. Szerencsére ez még a magyar vásárlóerőre még nem jellemző, de külföldön már több esetben több halállal is végződött ez a “különleges” nap.

Miért lehet rossz a Black Friday?

  • Ezen a napon megnő a környezeti terhelés, az úgynevezett ökolábnyomunk, ami az eladott termékek eladása okoz.
  • Tudatos fogyasztás erre a napra nem jellemző, azaz olyan termékeket is megveszünk, amire nincs is szükségünk.
  • Hatalmas hulladékképződéssel jár, például több millió tonna csomagolási hulladék keletkezik.
  • Az akció alkalmával nem csak a termékekből, hanem az elektromos energiából (boltok nyitva tartása hosszabb), üzemanyagból (utazás) is több fogy.
  • Az emberek ingerültebbek a megszokottnál. Külföldön szó szerint életre-halálra menő harc kezdődik egyes termékek iránt.

A Black Friday a nyugati kapitalista, pénzhajhász, fogyasztói társadalmából származik, aminek a hatására a karácsony se a szeretetről, inkább a termékek vásárlásáról, a felesleges fogyasztásról szól.

Ezt a nap egyértelműen a Hulladéktermelés napjának is nevezhetjük, hiszen ezen a napon több millió tonna hulladék keletkezik vásárlásaink alkalmával.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek