Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Cigicsikk-újrahasznosítás: tégla készíthető a filterből

A cigicsikk-újrahasznosítás sokaknak okoz fejtörést. A sokszor a legegyszerűbb megoldások lehetnek talán a legjobbak. Íme egy mind közül.

A JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes Február kihívása kapcsán is felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a használt filterekkel?

 Odáig rendben van, hogy nem dobjuk el, sőt felszedjük más embertársaink szemetét, de mit lehet kezdeni ezzel a hulladékkal? Hiszen az már kiderült, hogy ha a kukába kerülnek a csikkek, akkor is az óceánban köthetnek ki, egyetlen csikk pedig akár 4000 különféle kémiai vegyületet is tartalmazhat, így képes akár 500-1000 liter vizet beszennyezni. – szerk.

A kutatók 2016-ban már találtak egy megoldás a csikkek újrahasznosítására, téglákat készítettek a filterekből. A csikkek nem a téglák egészét teszik ki, hanem csak a belsejükben vannak, így nem veszélyesek az emberi egészségre sem. Ráadásul nem csak a szemétproblémát oldja meg az újfajta tégla, de energiát is megspórol nekünk.

Cigicsikk-újrahasznosítás A kutató és az általa készült téglák. / Fotó: springwise.com

Cigicsikk-újrahasznosítás: A kutató és az általa készült téglák. / Fotó: springwise.com

A tudósok számításai szerint ha a világ összes téglagyártásának mindössze 2,5 százalékába 1 százaléknyi arányban cigarettacsikket építenénk be, teljesen ellensúlyozhatnánk a globális cigarettagyártás káros hatásait.

Az ausztrál RMIT Egyetem kutatói bemutatták tanulmányukban, hogy az égetett agyagból készülő téglák, amelyekhez cigarettacsikkeket is felhasználtak, energiát takarítanak meg és a globális szemétproblémát is segítenek megoldani.

Készül a cigitégla. / Fotó: slideshare.net

Készül a cigitégla. / Fotó: slideshare.net

Évente több trillió cigarettát gyártanak világszerte, ez pedig több millió mérgező hulladékot termet, amit cigarettacsikkek formájában az emberek a környezetükbe dobálnak.

A filterek ráadásul biológiailag nehezen bomlanak le, a folyamat több évbe telik, illetve nehézfémek, például arzén, króm, nikkel és kadmium oldódhat ki belőlük, ami így a talajba és a természetes vizekbe jut.

Az RMIT Egyetem Dr. Abbas Mohajerani által vezetett kutatócsoportja viszont megtalálta a megoldást. Az általuk fejlesztett téglák mindössze 1 százalékban tartalmaznak cigicsikket, mégis csökkentik a tégla gyártási költségeit, illetve megmentik a környezetet is.

Mohajerani a találmánnyal kapcsolatban elmondta, hogy már évek óta álmodozott egy fenntartható és praktikus technológiáról, ami megoldja a cigarettacsikk-szennyezés problémáját.

A bekevert cigicsikkek arányai az égetett téglában. / Fotó: slideshare.net

A bekevert cigicsikkek arányai az égetett téglában. / Fotó: slideshare.net

„Nagyjából 6 trillió szál cigarettát gyártanak évente, ami 1,2 millió tonnányi csikk létrejöttéhez vezet. Ezek a számok 2025-re várhatóan 50 százalékkal emelkedni fognak, főként a világ népességének gyarapodása miatt” – tette hozzá.

Egyedül Ausztráliában az emberek évente 25-30 milliárd filteres cigit szívnak el, ebből pedig 7 millárdot csak úgy elpöckölnek a szabadba.

„Ez a kutatás bemutatta, hogy ha a világ éves téglagyártásának mindössze 2,5 százalékába kerülnek 1 százaléknyi cigarettacsikk, akkor teljes mértékben ellensúlyozni lehetne a globális cigarettagyártást” – mondta Mohajerani.

De még egy másik pozitív hozadéka is lenne az ilyen tégláknak. A professzor csapata ugyanis rájött, hogy a csikkek hozzáadásával a téglák kiégetéséhez 58 százalékkal kevesebb energiára van szükség.

A csikktartalmú, égetett agyag téglák ráadásul könnyebbek és jobban is szigetelnek, mint a hagyományos építőanyagok, így a házak fűtési és hűtési költségeit is csökkenteni tudják.

Fontos megjegyezni, hogy a „csikkes” téglák a hagyományos téglákhoz hasonló tulajdonságokkal bírnak.

A gyártás során, az égetési szakaszban a nehézfémek és más szennyező anyagok csapdába esnek és rögzítődnek a téglákban, ezzel is csökkentve a kioldódás okozta problémát.

Mohajerani elmondta: „A csikkek téglába való beépítése hatékonyan oldhatja meg a globális szemétproblémát, mivel az újrahasznosított cigarettacsikkek a téglákba építhetők anélkül, hogy félni kellene a szennyező anyagok kioldódásától.”

„Az előállításuk is annál kevésbé energiaigényes, minél több csikket beépítünk, így az energiára fordított költségek is csökkenthetők” – fejtegette az előnyöket a tudós.

A cigicsikk-újrahasznosítás margójára

Tehát ez is egy kézenfekvő megoldás lehet. Most már csak az a kérdés, hogy mikor kezdjük el alkalmazni azt? Addig is fontos, hogy Te se dobd el a csikkeket, ha pedig egyetértesz azzal, hogy súlyos problémáról van szó, csatlakozz a JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes februárjához!

Forrás: Science Daily

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek