Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Nem dobom el! – Cigicsikkmentes február START!

Nem dobom el! avagy a Cigicsikkmentes február kihívás megkezdődött. 28 nap, amikor dohányosok egy része cigicsikkekkel a kezében fog rohangálni köztéri kukát keresve.

Az egész hónapos esemény alkalmával a cigicsikkek környezetkárosító hatására és azok el nem dobására hívja fel a figyelmet a JÖN.

Általános vélekedés az, hogy egy jó (vagy rossz) szokás beidegződéséhez közel egy hónapra van szükség. Emiatt is évről évre egyre népszerűbbek az ilyesfajta kihívások.

Jelen esetben a JÖN Alapítvány, a téli Füst-Öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ! kampánya elemeként hirdette meg a Cigicsikkmentes február kihívását, amelyben a dohányzók azon tömegeit szólítja meg, akik rendszeresen vagy alkalmanként eldobálják, elhagyják az elszívott cigarettájuk csikkjét.

A cigicsikkmentes február esemény az alábbi probléma-megoldási javaslatokból épül fel:

 • Cigicsikktartó tárolók, más néven zsebhamutartók népszerűsítése (nem üzleti célból).
  A cél az, hogy egy roppant praktikus és könnyen magunknál hordható tárolóval akár félmarkéknyi csikktől mentesíthetjük a környezetünket, ha gyűjtjük és nem eldobjuk.
 • Egyedi kukák, méghozzá cigicsikkszavazó kukák készítése és kihelyezése.
  A példa külföldről származik, ott sok esetben be is vált. Cél az, hogy olyan helyekre kerüljenek ki a kukák, ahol nagy mennyiségben találhatóak csikkek és a dohányos ne eldobja, hanem a kukánál csikkjével szavazzon.
 • Szemléletformáló cikkek a hulladekvadasz.hu -n.
  A cikkek segítségével bemutatjuk, hogy (olykor) milyen súlyos károkat lehet okozni a cigicsikkekkel. A cikkek a hulladekvadasz.hu cigicsikkmentes minirovatban olvashatóak.
 • Figyelemfelkeltő videók
  A hulladekvadasz.hu Facebook-oldalán, illetve Youtube csatornáján, a Hulladékvadász-on.
 • #nemdobomel #cigicsikkmentes hashtagek
  Mutasd be, légy büszke rá, hogy nem dobod el. Oszd meg a #nemdobomel #cigicsikkmentes hashtagekkel a közösségi médiában.
 • Cigicsikkmentes február plakátok
  Több igény is érkezett iskolákból, vendéglátói egységekből, hogy szeretnének kapni a februári kihívással kapcsolatban kitehető plakátot. A plakátok a galériában megtalálhatóak. Ezekből lehet igényelni vektoros, nyomtatóbarát verziókat.

Kérjük, ha tetszik a februári kihívás, és zavarnak az eldobált cigicsikkek, oszd meg az esemény részleteit közösségi oldalakon, barátaid és az ismerőseid körében, hogy minél többen tudjanak a cigicsikkek globális hulladékproblémájáról.

Eldobom vagy nem dobom el? – Minden fejben dől el!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek