Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Szemetelés büntetésének szigorítása vs. szemléletformálás | Echo Tv - Hulladekvadasz.hu

Szemetelés büntetésének szigorítása vs. szemléletformálás | Echo Tv

A szemetelés büntetésének szigorítása vagy a lakossági szemléletformálás erősítése oldaná meg a szeméthegyek problémáját? – Ez volt a témája az Echo Tv reggeli műsorának.

A szemetelés, az illegálisan lerakott hulladék évek óta megoldatlan problémát jelent az állami szerveknek és a lakosság tudatosabb részének is.

Az Echo Tv Jó reggelt! című műsorában, Szebenyi Péter, a JÖN elnöke. / Fotó: echotv.hu

Az Echo Tv Jó reggelt! című műsorában Szebenyi Péter, a JÖN elnöke. / Fotó: echotv.hu

Fontos megjegyezni, hogy a szemetelés globális probléma, amely nem csak magyar sajátosság. Igaz az, hogy vannak olyan országok, ahol csak elvétve találkozhatunk hasonló problémákkal. Viszont sok esetben a kulturális sajátosságok vagy a megfelelő ismeretek hiány jelenti a magát a probléma forrását.

Az Echo Tv műsorában nem más volt a téma, mint egy készülőfélben lévő, illegális hulladéklerakások megelőzésére szolgáló büntetésszigorítási tervezet, illetve a szemléletformálás hosszútávú megoldásai. Továbbá azok egyszerű alternatívák, amivel a hulladék nem a környezetbe, hanem a megfelelő helyre kerül.

Minden fejben dől el. A rossz döntések sorozatának eredménye a szemetelés. / Fotó: echotv.hu

Minden fejben dől el. A rossz döntések sorozatának eredménye a szemetelés. / Fotó: echotv.hu

Szebenyi Péter, a JÖN Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy véli, rövid távon az elrettentés, ugyanakkor hosszú távon a szemléletformálás lenne a kívánatos cél.
Minden fejben dől el, ha valakik illegálisan raknak le szemetet, azzal önmagukat is meglopják, mert a saját adóforintjaikból kell azt onnan eltakaríttatni, ezenkívül szennyezik a környezetet, ezáltal hosszú távon, nemcsak maguknak, hanem a gyerekeiknek vagy unokáiknak okoznak egészségügyi károsodást  – emelte ki.

Az elmondottak szerint a szemetelés büntetésének szigorítása mindenképpen megoldást jelenthet rövid távon, de hulladékfronton a hosszú távú, valós megoldást a  szemléletformálás hozhatja el.

Forrás: echotv.hu


A Hulladékvadász youtube csatornáján korábban már több ízben bemutattuk a probléma gyökereit, a szemetelőket. Íme egy ízelítő arról, hogyan szemetel a magyar.

A szemetelők sziszifuszi munkájuk alkalmával sorozatosan gyalázzák és teszik tönkre az épített és a természetes környezetünket, amivel súlyos károkat okoznak a terület tulajdonosainak, az illetékes szerveknek és nem utolsósorban a környezetnek, benne élő élőlényeknek. Nem beszélve arról, hogy a takarítási, rendberakási munkálatokat a mi adóforintunkból hajtják végre.

You may also like...