Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Szemetelés büntetésének szigorítása vs. szemléletformálás | Echo Tv

A szemetelés büntetésének szigorítása vagy a lakossági szemléletformálás erősítése oldaná meg a szeméthegyek problémáját? – Ez volt a témája az Echo Tv reggeli műsorának.

A szemetelés, az illegálisan lerakott hulladék évek óta megoldatlan problémát jelent az állami szerveknek és a lakosság tudatosabb részének is.

Az Echo Tv Jó reggelt! című műsorában, Szebenyi Péter, a JÖN elnöke. / Fotó: echotv.hu

Az Echo Tv Jó reggelt! című műsorában Szebenyi Péter, a JÖN elnöke. / Fotó: echotv.hu

Fontos megjegyezni, hogy a szemetelés globális probléma, amely nem csak magyar sajátosság. Igaz az, hogy vannak olyan országok, ahol csak elvétve találkozhatunk hasonló problémákkal. Viszont sok esetben a kulturális sajátosságok vagy a megfelelő ismeretek hiány jelenti a magát a probléma forrását.

Az Echo Tv műsorában nem más volt a téma, mint egy készülőfélben lévő, illegális hulladéklerakások megelőzésére szolgáló büntetésszigorítási tervezet, illetve a szemléletformálás hosszútávú megoldásai. Továbbá azok egyszerű alternatívák, amivel a hulladék nem a környezetbe, hanem a megfelelő helyre kerül.

Minden fejben dől el. A rossz döntések sorozatának eredménye a szemetelés. / Fotó: echotv.hu

Minden fejben dől el. A rossz döntések sorozatának eredménye a szemetelés. / Fotó: echotv.hu

Szebenyi Péter, a JÖN Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy véli, rövid távon az elrettentés, ugyanakkor hosszú távon a szemléletformálás lenne a kívánatos cél.
Minden fejben dől el, ha valakik illegálisan raknak le szemetet, azzal önmagukat is meglopják, mert a saját adóforintjaikból kell azt onnan eltakaríttatni, ezenkívül szennyezik a környezetet, ezáltal hosszú távon, nemcsak maguknak, hanem a gyerekeiknek vagy unokáiknak okoznak egészségügyi károsodást  – emelte ki.

Az elmondottak szerint a szemetelés büntetésének szigorítása mindenképpen megoldást jelenthet rövid távon, de hulladékfronton a hosszú távú, valós megoldást a  szemléletformálás hozhatja el.

Forrás: echotv.hu


A Hulladékvadász youtube csatornáján korábban már több ízben bemutattuk a probléma gyökereit, a szemetelőket. Íme egy ízelítő arról, hogyan szemetel a magyar.

A szemetelők sziszifuszi munkájuk alkalmával sorozatosan gyalázzák és teszik tönkre az épített és a természetes környezetünket, amivel súlyos károkat okoznak a terület tulajdonosainak, az illetékes szerveknek és nem utolsósorban a környezetnek, benne élő élőlényeknek. Nem beszélve arról, hogy a takarítási, rendberakási munkálatokat a mi adóforintunkból hajtják végre.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek