Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Kegyeletsértő állapotok az Új köztemetőben

Kegyeletsértő állapotok az Új köztemetőben – ezzel a címmel ellátott bejelentést kaptuk a minap egy kőbányai hulladékvadászunktól. Mindenesetre elgondolkodtató.

A bejelentésben három helyszín látható:

  • Egyik a bontott sírköveket depünáló helyszín,
  • a másik a temetőben keletkező zöldhulladék lerakat,
  • továbbá a temető egyik sírkerti része.

Mindhárom helyszínről készült kép elgondolkodtató. Az első azért, mert a bontott sírkövek közé egyéb, ne a temetőbe illő hulladék is található, továbbá a második helyszínen, ahol a zöldhulladék keveredik a műanyag zacskókkal. Ez még nem lenne elég, akkor a temető egyik szegletén illegális szemétkupac található. A bejelentő csupán ezért érzi úgy, hogy kegyeletsértőek azok az állapotok, amit a bejelentésben közölt számunkra.

A bejelentés szövege
“Tisztelt Hulladékvadászok! A napokban látogattam meg a rákoskeresztúri Új köztemető 301. parcellájában lévő emlékhelyet. Visszafelé sétáltam a temető bejáratáig, és sajnos egy-két helyen eléggé megdöbbentem a látottakon. Hogy a temető környéke szemetes, az nem újdonság. Viszont hogy a temetőben magában is van szemét lerakva, azon meglepődtem: több helyen láttam olyan hulladékot, ami egyáltalán nem a temetői tevékenységből származik.

Íme, így keveredik a zöldhulladék a műanyaghulladékkal.

Íme, így keveredik a zöldhulladék a műanyaghulladékkal.

A temető keleti részén van egy terület (266-268. parcellák), ahol az elszáradt virágokat, koszorúkat gyűjtik. Sajnos ahogy a fotó is mutatja, egyéb hulladék is felbukkan ezen a részen. Az északi részen a lebontott sírok anyagát tárolják, de vajon a WC csésze hogy kerül a lebontott sírkövek mellé?

Bontott sírkövek legális hulladéklerakata és a mellé hordott fürdőszobai kellékek (például wc ülőke).

Bontott sírkövek legális hulladéklerakata és a mellé hordott fürdőszobai kellékek (például wc ülőke).

Ami még döbbenetesebb, hogy néhol egészen a sírokig ér az illegálisan oda hordott hulladék, így például a harmadik képen szereplő sír mellett két műanyag bili is díszelgett.

Az elhunytakat is megilleti a tisztelet. A szemetelőknek semmi se szent?

Az elhunytakat is megilleti a tisztelet. A szemetelőknek semmi se szent?

Egyszerűen nem értem, hogy egy temetőbe, ami egy kerítéssel körülvett, őrzött, éjszakára bezárt objektum, hogyan lehet ilyen mennyiségű hulladékot bevinni. A kapunál elvileg minden autót megállítanak (a behajtás fizetős), akkor talán a kerítésen át jutnak be a szemetelők?

Mondjuk ez elképzelhető, mert néhol elég rossz a kerítés állapota, a környék pedig kihalt és dzsungeles. De talán be kellene kamerázni az eldugottabb részeket is, megjavítani a kerítést, illetve eltakarítani a szemetet… Azt még értem, hogy a virágokat, illetve az elbontott sírköveket a temető területén tárolják, bár egyik sem szép látvány. Viszont akkor jobb lenne ezeket elzárt területeken tárolni, hogy egyrészt ne lássák a temetőlátogatók, másrészt ne vonzzák a szemetelőket a mellékelt fotók szerint. Köszönöm, ha továbbítjátok a bejelentést.”

A bejelentés időpontja: 2019.03.31.

Hulladék jellege: háztartási, építési, műanyag hulladék.

Helyszín/GPS: 47.473143, 19.200137

Az Új köztemető úgynevezett kegyeletsértő állapotok helyszínéről érkezett bejelentést továbbítjuk az illetékeseknek.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek