Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Szelektívebben gyűjt a magyar - a KSH szerint - Hulladekvadasz.hu

Szelektívebben gyűjt a magyar – a KSH szerint

Szelektívebben gyűjt a magyar – írja honlapján a a Központi Statisztikai Hivatal, sőt, az elszállított szemét csaknem negyede hasznosult újra.

Ez derül ki a KSH összefoglaló kiadványából, amely a települések infrastrukturális ellátottságának tavalyi állapotát mutatja be.

Érdekelnek a szelektív hulladékgyűjtés szabályai? Kattints ide!

A KSH kiemeli, hogy a települési hulladék mennyiségének alakulása fontos eleme az ENSZ által meghatározott fenntartható fejlődési céloknak is, ezen belül a felelős fogyasztás és termelés indikátora. A közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék éves mennyisége Magyarországon 3 millió tonna körül mozog. 2013-ig csökkenő tendenciát mutatott, azóta évről évre kis mértékben nő, 2018-ban 3 millió 126 ezer tonna volt, 70 ezer tonnával több, mint 2017-ben.

Az Eurostat korábbi felmérése szerint fél tonna háztartási hulladékot termel átlagosan egy magyar háztartás, ami valljuk be egy kis odafigyeléssel lehetne kevesebb is.

Fél tonna háztartási hulladékot termel a magyar

Fél tonna háztartási hulladékot termel a magyar

Ezen belül az elkülönítetten gyűjtött települési hulladék aránya egyre nő, a háztól történő elszállításnak és a környezettudatosság növekedésének köszönhetően. Tavaly a közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék 16 százaléka volt szelektíven gyűjtött, szemben az előző évi 15 százalékkal.

A közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék járásonkénti egy főre jutó éves mennyisége 2018-ban 178-670 kilogramm/fő között ingadozott. Volumene a gazdaságilag fejlettebb járásokban, illetve az idegenforgalmi szempontból jelentős területeken, így például a Balaton környékén volt a legmagasabb.

Ha szelektívebben gyűjt a lakosság az azt is jelenti, hogy több másod-nyersanyaghoz jut az ipar.

A KSH kiadványa szerint tavaly a települési hulladék közel negyede, 24 százaléka újrahasznosult. Megjegyzik, hogy évről évre a szemét egyre nagyobb része kerül anyagában hasznosításra, ezzel párhuzamosan csökken a legnagyobb környezeti terhet jelentő szemétlerakás. Tavaly a települési hulladék 15 százalékát, 455 ezer tonnát kezeltek – energiahasznosítással vagy anélkül történő – égetéssel a kiadvány szerint.

Forrás: MTI

You may also like...